Skip to main content

Ledenbinding: je groep sterker maken

Als leid(st)er van een leeftijdsgroep wil je dat elk lid elke keer weer dagenlang uitkijkt naar de volgende KLJ-activiteit en zich helemaal thuis voelt in de groep. Je hart zou breken als er eentje afhaakt en niet meer wil komen. Hoe zorg je voor die unieke ledenbinding? 10 tips!

Als leid(st)er van een leeftijdsgroep wil je dat elk lid elke keer weer dagenlang uitkijkt naar de volgende KLJ-activiteit en zich helemaal thuis voelt in de groep. Je hart zou breken als er eentje afhaakt en niet meer wil komen. Hoe zorg je voor die unieke ledenbinding? 10 tips!

1. Zorg voor een hechte groepssfeer

Als er een leuke sfeer hangt in de groep, zullen de leden ook graag naar KLJ komen.

  • Vaak wordt uit gemakzucht de groep snel in kleine groepjes verdeeld. Zo komen vaak dezelfde vrienden bij elkaar terecht en riskeer je dat er kliekjes ontstaan die niet graag met elkaar spelen of samenwerken, omdat de vriendjes zich alleen bij elkaar ‘veilig’ voelen. Met een originele verdeeltechniek deel je de groep eens op een andere manier op. Zo mix je de vaste groepjes en krijgt iedereen de kans om andere leden beter te leren kennen. Bij de Ambrassade verzamelden ervaren jeugdwerkers heel wat groepsverdelers.

  • Verzin groepskreten voor elke leeftijdsgroep.

  • Organiseer eens een competitiespel tussen de verschillende groepen.

  • Geef elke leeftijdsgroep een symbool, waarvan je een gadget kan maken om aan het sjaaltje te hangen.

  • Ga op weekend. Twee dagen samenleven schept een sterke band. Wat langer in het lokaal blijven hangen na de activiteit is ook een leuke en haalbare tip.

  • Hou je ogen en oren goed open. Amuseert iedereen zich? Wordt er niemand gepest? Kunnen de leden samenwerken? Breng als een echt groepsbeest samen met je leden KLJ-tijd door.

  • Maak persoonlijke fiches of foto’s van elk lid en maak daarmee een leuk hoekje in jullie lokaal.

  • Maak een toffe groepsfoto en hang die in het lokaal, deel die op Facebook en op de site … Laat leden fier zijn op hun groep.

Op zoek naar leuke kennismakingsspelletjes?

Je vindt ze hier!
Goede groepssfeer jeugdbeweging

2. Verwen je leden

Je leden willen voelen dat de leiding blij is dat ze er zijn. Dat gevoel kun je hen geven met kleine of iets grotere extra’s, op maat van kleine en iets grotere leden. Voor elke leeftijdsgroep hebben we inspirerende ideetjes: 6-9, 9-12, 12-14, 14-16, 16-20 en 20-35.
 

3. Geef je leden verantwoordelijkheid

Leden vinden het fijn om betrokken te worden bij de activiteiten en de werking van hun KLJ-afdeling. Die betrokkenheid zal ervoor zorgen dat ze fier zijn op hun afdeling en dat ze niks willen missen. Hou rekening met wat leden aankunnen, afhankelijk van hun leeftijd. Voor elke leeftijdsgroep hebben we inspirerende ideetjes: 6-9, 9-12, 12-14, 14-16, 16-20 en 20-35.

4. Geef inspraak aan je leden

Luister naar de ideeën en meningen van je leden. Die inspraak en participatie motiveert hen, en maakt je werking sterker. Hoe zorg je voor inspraak? Voor elke leeftijdsgroep hebben we inspirerende ideetjes: 6-9, 9-12, 12-14, 14-16, 16-20 en 20-35.

Inspraak van leden

5. Maak van je lokaal een tweede thuis

Je lokaal kan een heerlijk knusse plek met persoonlijke toetsen zijn. Zo kom je als leid(st)er of lid telkens weer een beetje thuis. Je kan je lokaal samen met je leden elk jaar opnieuw vormgeven. Laat hen hun gedroomde lokaal uittekenen en zet hen zelf aan het werk. Zo zullen ze er ook mee over waken dat de inrichting met respect behandeld wordt. Meer tips vind je hier.
 

6. Maak een boeiende jaarplanning

Met een jaarplanning krijg je als lid een duidelijk overzicht van wat wanneer zal doorgaan. Als leid(st)er heb je zo ook een beter zicht op de spreiding van de verschillende types activiteiten en op wat voorbereid moet worden. Bij de bekendmaking van de jaarplanning moet elke activiteit nog niet in de puntjes uitgewerkt zijn, maar leden en ouders hebben zo wel een idee van materiaal waarvoor moet gezorgd worden, vervoer dat georganiseerd moet worden … Zo vergroot de kans dat iedereen aanwezig kan zijn.

leuke groep leden jeugdbeweging

7. Groepsbevorderende spelletjes

Er zijn heel wat groepsbevorderende activiteiten die je nu en dan op het programma kan zetten of tussendoor kan spelen. Daarnaast kunnen doorlopers extra leuk zijn voor de groepssfeer. Een doorloper is een opdracht, project of activiteit die langer dan een dag duurt, waarbij iedereen moet meedoen om het te doen slagen en waarbij samen naar het slot ervan wordt uitgekeken.

Speel eens een teambuildend spel met je groep

Hier vind je er heel wat!

Of wat dacht je van een rode draadspel?

Bekijk onze selectie!

8. Maak elke activiteit geweldig

Je leden komen in de eerste plaats naar KLJ om zich rot te amuseren. Van jou als leiding wordt dus een goede voorbereiding verwacht. Waarop moet je letten bij de opbouw van een te gekke activiteit? Of kom naar een evenement voor KLJ’s (uit je buurt): ga samen naar een KLJ-evenement.

Leuke spelletjes en activiteiten

9. Volg aanwezigheden op

Het is een goed idee om je statistieken in het oog te houden: komen je leden meer of minder? Daarvoor kun je een slim systeem gebruiken om op een leuke manier de aanwezigheden bij te houden van al je leden. Voor elke leeftijdsgroep hebben we inspirerende ideetjes: 6-9, 9-12, 12-14, 14-16, 16-20 en 20-35.

10. Bewaak het contact met de ouders

Als ouders tevreden zijn over de meerwaarde van KLJ voor hun zoon of dochter, dan zullen ze er ook mee voor zorgen dat hun kinderen regelmatig komen. Hier vind je alvast enkele tips over hoe je het contact met ouders kan versterken.