Skip to main content

Doe aan leidingsbinding

Hoe zorg je ervoor dat elke leider zijn engagement binnen de afdeling heel graag doet? Zet eens iemand in de bloemetjes of zorg ervoor dat een bestuurslid zich echt kan ontplooien binnen je afdeling. Samen staan we sterk, samen gaan we voor een goede sfeer!  

Hoe zorg je ervoor dat elke leider zijn engagement binnen de afdeling heel graag doet? Zet eens iemand in de bloemetjes of zorg ervoor dat een bestuurslid zich echt kan ontplooien binnen je afdeling. Samen staan we sterk, samen gaan we voor een goede sfeer!  

Wat is leidingsbinding?

Leidingbinding is iets dat we snel vergeten binnen een leidingsploeg. Zorg ervoor dat de nieuwe leiding zich onmiddellijk thuis voelt, dat komt de sfeer en werking van je afdeling gegarandeerd ten goede. Leidingsbinding betekent ook de oude rotten en ervaren leiding gemotiveerd houden. Je kan dat doen met leuke attenties, maar ook met leuke activiteiten en nog duizend en één andere dingen. Zo blijft de sfeer in je leidingploeg optimaal en dat straalt af op je werking.  

10 teambuildende tips voor jouw leidingsploeg

 1. Blijf na de activiteit of vergadering nog even hangen in het lokaal. Voorzie eventueel een hapje of drankje.
 2. Organiseer een leidingsactiviteit: trek er een dagje op uit naar de zee of plan een bestuursetentje.  
 3. Voorzie kleine attenties zoals een verjaardagskaartje, wat snoep bij Sinterklaas of een pluim op je kussen tijdens het kamp.
 4. Het kamp is het topmoment van het jaar voor alle leden én voor leiding. Verleng je kamp met enkele dagen door op voor- of nakamp te gaan met alleen de leiding. Ideaal als teambuilding of om herinneringen op te halen. 
 5. Hou het uitdagend. Oudere leiding heeft vaak alles al tien keer gezien en dat begint te vervelen. Geef hen extra verantwoordelijkheden, prikkel hen om hun creativiteit te blijven gebruiken. Vraag de anciens ook wat ze nog graag eens zouden doen met KLJ en probeer dat, indien mogelijk, waar te maken. Zo vinden ze misschien nog een tweede adem om nog een jaartje door te gaan!  
 6. Doe jaarlijks een bestuursevaluatie: tijd om schouderklopjes uit te delen of grote en kleine ergernissen op tafel te gooien. 
 7. Let op voor ‘De Oppositie’. Leiding die al lang meedraait, heeft vaak de neiging om samen te klitten in één groepje. Ze vinden al die nieuwe ideeën van de jonge leiding toch maar niks, waarom zouden er dingen moeten veranderen? Fout! Het is net goed dat er nieuwe voorstellen zijn en jonge leiding moet ook hun ding kunnen doen.
 8. Doe samen dingen buiten de KLJ. Hou een gezellige kampvuuravond en zing samen liedjes of ga samen sporten. Maak het leuk op een kerstmarkt of ga naar een zomerbar van een andere jeugdbeweging of KLJ-afdeling. De sfeer zal direct goed zitten!
 9. Een cadeautje krijgen is leuk, een cadeautje geven is nog veel leuker. Organiseer een Secret Santa op de laatste vergadering van het jaar! Ps een cadeautje moet niet duur zijn, je kan ook iets nemen van bij jou thuis dat je niet meer gebruikt, maar waarvan je denkt dat iemand anders er heel erg blij mee zal zijn.
 10. Opruimnamiddag, is dat teambuildend? Ja, zeker! Op het einde van de dag is heel het lokaal weer brandschoon, daar mogen jullie trots op zijn. Als iedereen moe maar voldaan is, bestel je nog even frietjes om de dag af te sluiten.

10 geboden voor leidingsbinding

Neem de leidingsboost bij de hand en bekijk de 10 geboden voor leidingsbinding. Bespreek de geboden met je leidingsgroep en breng je afdeling naar het volgende level.  

Bekijk de leidingsboost

Samen naar een KLJ-event?

Ga samen naar een KLJ-event voor KLJ-leiding en bestuursleden. Een leuke en leerrijke teambuilding gegarandeerd.

Bekijk de kalender

Het belang van groepsdynamica

Elk jaar komt er nieuwe leiding bij, maar stopt er ook ervaren leiding. De leidingsploeg is een steeds veranderende groep mensen. Van zodra er één persoon extra in de groep komt, is het belangrijk om iedereen opnieuw met elkaar te laten kennismaken. Wij tonen je hoe leidingsbinding en groepsdynamica hand in hand kunnen gaan.

Functies en rollen zullen herverdeeld moeten worden, en dus ook posities in de groep zullen veranderen. De fasen van groepsdynamica wisselen elkaar voortdurend af binnen een leidingsploeg. Het is goed om je hiervan bewust te zijn. Er bestaan drie verschillende fases:

 1. Oriënteringsfase: In deze fase moet de leidingsploeg elkaar nog leren kennen. Dit is enkel het geval bij volledig nieuwe leidingsploegen die elkaar nog niet kennen. Binnen jouw afdeling zal dit niet snel het geval zijn.
 2. Machtsfase: De leiding zal zich ten opzichte van elkaar positioneren. Alle leiding gaat op zoek naar een plaats in de groep. Deze fase gebeurt ieder jaar, aangezien er steeds leiding stopt en nieuwe leiding in de plaats komt. Vragen die opkomen zijn: Wie zal welke verantwoordelijkheden opnemen? Wie zal zorgen voor sfeerbeheer? Hoe staat de nieuwe leiding tegenover de ervaren leiding?

  Het is belangrijk dat je een aantal functies en verantwoordelijkheden goed verdeelt. Organiseer een taakverdeling of functieverdeling wanneer er nieuwe leiding in de groep komt. Aan het begin van een nieuw werkjaar is het ook belangrijk om in te zetten op teambuilding. Dat kan je doen door een bestuursweekend/planningsdag met etentje of door een teamuilding te organiseren. 

 3. Affectiefase en autonome fase: De leidingsploeg kent elkaar goed en weet wat ze van elkaar mogen en kunnen verwachten. Iedereen functioneert zelfstandig.

Word een 'Team om te zien'

Team om te zien, da's hét leidingsbindendspel van KLJ. Speel dit spel met je leidingsploeg en word een team om 'u' tegen te zeggen.  

Hoe ga je aan de slag?  

 • Bekijk met het bestuur/de leiding de 15 challenges.  

 • Kies de 10 coolste challenges uit de lijst.  

 • Voltooi ze één voor één.  

 • 10 opdrachten voltooid met je leidingsploeg?  

 • Proficiat! Jullie zijn een team om te zien.  

Check de opdrachten hieronder of download de 'Team om te zien'-checklist.  

Tip: Deel foto’s van voltooide opdrachten op je sociale media. Via deze weg zien de leden dat jullie een topbende zijn!

Haal inspiratie uit de KLJ-trofee

De voorbije jaren verzamelde KLJ heel wat goede voorbeelden van leidingsbindende activiteiten. Je vindt alle voorbeelden hier.

sfeer en binding leiders

Graag begeleiding of vorming?

KLJ-vrijwilligers komen Vorming op Maat geven! Vind het aanvraagformulier op Click.

Vraag aan!