Skip to main content

Doe aan leidingsbinding

Hoe zorg je ervoor dat elke leider zijn engagement binnen de afdeling heel graag doet? Zet eens iemand in de bloemetjes of zorg ervoor dat een bestuurslid zich echt kan ontplooien binnen je afdeling. Samen staan we sterk, samen gaan we voor een goede sfeer!  

Hoe zorg je ervoor dat elke leider zijn engagement binnen de afdeling heel graag doet? Zet eens iemand in de bloemetjes of zorg ervoor dat een bestuurslid zich echt kan ontplooien binnen je afdeling. Samen staan we sterk, samen gaan we voor een goede sfeer!  

Wat is leidingsbinding?

Leidingbinding is iets dat we snel vergeten binnen een leidingsploeg. Zorg ervoor dat de nieuwe leiding zich onmiddellijk thuis voelt, dat komt de sfeer en werking van je afdeling gegarandeerd ten goede. Leidingsbinding betekent ook de oude rotten en ervaren leiding gemotiveerd houden. Je kan dat doen met leuke attenties, maar ook met leuke activiteiten en nog duizend en één andere dingen. Zo blijft de sfeer in je leidingploeg optimaal en dat straalt af op je werking.  

7 tips voor een goed gebonden leidingsploeg

 1. Blijf na de activiteit of vergadering nog even hangen in het lokaal. Voorzie eventueel een hapje of drankje.
 2. Organiseer een leidingsactiviteit: trek er een dagje op uit naar de zee of plan een bestuursetentje.  
 3. Voorzie kleine attenties zoals een verjaardagskaartje, wat snoep bij Sinterklaas of een pluim op je kussen tijdens het kamp.
 4. Het kamp is het topmoment van het jaar voor alle leden én voor leiding. Verleng je kamp met enkele dagen door op voor- of nakamp te gaan met alleen de leiding. Ideaal als teambuilding of om herinneringen op te halen. 
 5. Hou het uitdagend. Oudere leiding heeft vaak alles al tien keer gezien en dat begint te vervelen. Geef hen extra verantwoordelijkheden, prikkel hen om hun creativiteit te blijven gebruiken. Vraag de anciens ook wat ze nog graag eens zouden doen met KLJ en probeer dat, indien mogelijk, waar te maken. Zo vinden ze misschien nog een tweede adem om nog een jaartje door te gaan!  
 6. Doe jaarlijks een bestuursevaluatie: tijd om schouderklopjes uit te delen of grote en kleine ergernissen op tafel te gooien. 
 7. Let op voor ‘De Oppositie’. Leiding die al lang meedraait, heeft vaak de neiging om samen te klitten in één groepje. Ze vinden al die nieuwe ideeën van de jonge leiding toch maar niks, waarom zouden er dingen moeten veranderen? Fout! Het is net goed dat er nieuwe voorstellen zijn en jonge leiding moet ook hun ding kunnen doen.  

10 geboden voor leidingsbinding

Neem de leidingsboost bij de hand en bekijk de 10 geboden voor leidingsbinding. Bespreek de geboden met je leidingsgroep en breng je afdeling naar het volgende level.  

Bekijk de leidingsboost

Samen naar een KLJ-event?

Ga samen naar een KLJ-event voor KLJ-leiding en bestuursleden. Een leuke en leerrijke teambuilding gegarandeerd.

Bekijk de kalender

Word een 'Team om te zien'

Team om te zien, da's hét leidingsbindendspel van KLJ. Speel dit spel met je leidingsploeg en word een team om 'u' tegen te zeggen.  

Hoe ga je aan de slag?  

 • Bekijk met het bestuur/de leiding de 15 challenges.  

 • Kies de 10 coolste challenges uit de lijst.  

 • Voltooi ze één voor één.  

 • 10 opdrachten voltooid met je leidingsploeg?  

 • Proficiat! Jullie zijn een team om te zien.  

Check de opdrachten hieronder of download de 'Team om te zien'-checklist.  

Tip: Deel foto’s van voltooide opdrachten op je sociale media. Via deze weg zien de leden dat jullie een topbende zijn!

Win de KLJ-trofee voor leidingsbinding

Elk jaar zoeken we via de KLJ-trofee naar de afdeling met het beste initiatief om leiding te binden. Hier leggen we je uit hoe je je idee kandidaat kan stellen voor de KLJ-trofee en vind je alle inzendingen van de voorbije jaren. Tijdens het beoordelen, houden we rekening met enkele criteria:

 • Gebruik je een ‘doorloper’ gedurende verschillende weken? 
 • Is er oog voor een hechte groepssfeer? 
 • Krijgt leiding inspraak? 
 • Wordt leiding in de watten gelegd met een verwenactie? 
 • Is er oog voor ‘gewoon’ gezellig samenzijn voor de leidingsploeg? 
 • Is er aandacht voor de nieuwkomers onder de leiding? 
 • Wordt de juiste leiding ingezet in de juiste functie? 
sfeer en binding leiders

Graag begeleiding of vorming?

KLJ-vrijwilligers komen Vorming op Maat geven! Vind het aanvraagformulier op Click.

Vraag aan!