Skip to main content

Jonas is communicatiemedewerker bij KLJ: “Het juiste mailtje op het juiste moment”

Nationaal

5 mei 2023

Jonas Smeulders (29) werkt al langer dan 5 jaar als communicatiemedewerker binnen het KLJ-team. Maar wat houdt zijn functie precies in en waarom koos hij voor KLJ?

Waarom koos je KLJ als werkplaats?

“Heel toevallig. Ik was sowieso op zoek naar werk en toen kreeg ik een mail van KLJ waarin stond ‘Wij zijn op zoek naar een communicatiemedewerker’. Ik heb zelf altijd in de KLJ gezeten, dus het leek mij wel een goed idee. Door het juiste mailtje op het juiste moment te krijgen zit ik nu hier.”

Wat houdt je job precies in?

“Dat is doorheen de jaren veel veranderd. Toen ik pas startte was ik de enige communicatiemedewerker. Tussendoor kreeg ik hulp van een pedagogisch medewerker. Ik werkte ook enkel voor KLJ. Gaandeweg kwam er een tweede communicatiemedewerker bij en namen we ook de communicatie van Groene Kring voor onze rekening. Ondertussen zijn we met drie communicatiemedewerkers en zijn we meer taakgericht gaan werken. Zo doe ik nu het redactionele gedeelte. Die functie bestaat uit teksten en artikels schrijven en nalezen voor onze magazines, website, nieuwsbrieven en alles wat naar buiten moet. Daarnaast maak ik ook foto’s en filmpjes, ga ik naar evenementen en begeleid ik enkele werkgroepen Promo en de werkgroep Redactie.”

Heb je een KLJ-achtergrond nodig om hier te werken?

“Niet echt, maar het is wel gemakkelijk. Vooral in het begin helpt het je om meteen mee te zijn met alles. Uiteindelijke leer je alles heel snel. Ik heb altijd in de KLJ gezeten, maar van het bovenlokale kende ik ook niets. In mijn eerste week moest ik meteen mee op weekend naar de Nationale Raad. Ik had geen idee wat dat was. Je wordt erin gesmeten waardoor je ontdekt wat alles inhoudt. Hetzelfde met Groen Kring. Ik heb geen landbouwachtergrond, maar gaandeweg leer je erover bij.”

Jonas Smeulders op Studieweek

Hoe verloopt het leven op het KLJ-kantoor?

“Goed en leuk. De grote meerderheid van de mensen zijn dezelfde leeftijd en iedereen is een beetje jeugdbewegingminded. Dat zorgt voor een losse sfeer. Je hebt hier geen hiërarchisch gevoel en dat zorgt wel voor een fijn gevoel.”

Wat is jouw favoriete moment op kantoor/binnen het werk?

“Er zijn er wel een paar. Ik ga het opdelen, mag dat? Je hebt elk jaar de Studieweek in januari. Dan zijn we met de collega’s samen weg van maandag tot vrijdag. Overdag wordt er vergaderd en ’s avonds ben je vrij. Dat zijn leuke teambuildingsmomenten. Op vlak van werk heb ik bekende mensen en straffe KLJ’ers mogen interviewen voor de Hélaba. Daar zaten wel pareltjes tussen. Ik heb Average Rob en Willy Sommers thuis bezocht en met Peter Van de Veire op het dak van de VRT gestaan. Bij de straffe KLJ’ers heb ik foto’s mogen nemen van een showskiër tijdens zijn training. Ik dacht dat ik gewoon langs de kant van het water moest fotograferen, maar plots vroeg hij mij mee op de boot. Bij de garnaalvisser heb ik het interview al rijdend achterop de paardenkar gedaan. Eenmaal we van het strand terug bij zijn thuis waren, begon hij de opgeviste garnalen te koken en hebben we er samen enkele gegeten. Het was een uitstap op zichzelf.”

Raad je een werkplaats bij KLJ aan?

“Ja, je krijgt hier heel veel vrijheid. Binnen de communicatie is het wel fijn dat je ruimte krijgt voor je creativiteit. Er is ook vrijheid om dingen uit te proberen en je eigen ding te doen. Tijdens corona hebben we een online evenement met livestreams georganiseerd. Ik had dat nog nooit gedaan, maar je probeert het gewoon. We hebben ook eens een radio-uitzending gemaakt, dat was ook mijn eerste keer. Dus de kans om dingen uit te proberen is er.”  

Wil jij ook een job bij KLJ?

Bekijk onze vacatures