Skip to main content

Elias is KLJ'er én showskiër

Nationaal

14 september 2020

Waterskishow, de combinatie van acrobatie en teamwork op het water, is door weinigen gekend. Dat ons eigen Belgian Waterski Show Team tot de wereldtop in het showskiën behoort, is een nog beter bewaard geheim. Volledig onterecht, want nog in 2018 werd het vijfde op het WK Showski in Canada. Wie toen ook deel uitmaakte van dat team, is Elias Bosmans (20) van KLJ Houtvenne. “Op het WK een top drie-plaats halen, is een absolute droom.”

“Ik leerde waterskiën op een kamp van Sporta toen ik twaalf jaar oud was”, vertelt Elias. “Daar zag ik voor het eerst waterskishowers menselijke piramides bouwen terwijl ze al waterskiënd achter een jetski of boot hingen. Twee jaar later, toen ik veertien was, kwam ik op de kerstmarkt in Geel in contact met waterskiclub Aqua Ski Geel. Ik ben drie jaar aangesloten geweest bij die club en leerde daar de kneepjes van het vak. Na die drie jaar was het tijd voor een nieuw avontuur en zo kwam ik terecht bij mijn huidige team, VVW Gierle. Daar geef ik ondertussen al drie jaar het beste van mezelf.”

Waarom is showskiën relatief onbekend bij het grote publiek?

“Voor de meesten is het inderdaad een vrij onbekende sport, omdat die nooit gepromoot of uitgezonden wordt op televisie. Dat vind ik wel jammer. In België zijn er ook slechts vier of vijf teams om tegen te strijden in competitieverband – dat aantal schommelt van jaar tot jaar. Wereldwijd wordt de sport ook weinig beoefend. Zo waren er op het WK van 2018 in Canada maar zes deelnemende landen, dus ik ben trots dat België deel uitmaakt van dat selecte groepje.”

“Naast België zijn dat de Verenigde Staten, Australië, Canada, China en Duitsland. De Verenigde Staten zijn de absolute wereldtop, wat niet onlogisch is aangezien zij met professionele skiërs werken. Hetzelfde geldt voor Canada en Australië. Voor de atleten in die landen is showskiën hun beroep, waardoor zij veel meer kunnen trainen dan wij hier in België. Dat zorgt een beetje voor een ongelijke strijd, maar we mogen zeker fier zijn dat we dat WK konden afsluiten met een vijfde plaats.”

[Lees verder onder de foto.]

Zien we je op het volgende WK weer aan het werk?

“Het WK van 2020 in Australië is door de coronacrisis uitgesteld, maar ik was sowieso niet van plan om deel te nemen. We krijgen jammer genoeg geen financiële steun van de overheid om de kosten te drukken. De vluchten, het verblijf... Dat maakt het heel duur. De kans is wel groot dat ik binnen twee jaar deelneem aan het WK in Florida. Ik zit al in de voorselectie voor dat tornooi.”

Hoe ziet een trainingsweek van een showskiër eruit?

“In een gewone week probeer ik wekelijks toch twee à drie keer te trainen. In aanloop naar het nieuwe seizoen kan dat zelfs vier à vijf keer per week zijn. Trainingen met het showteam duren ongeveer twee en een half uur. Daarnaast trainen we ook op onze individuele stukken. Bij mij waren dat in het verleden dubbels – wat je kan vergelijken met acrogym, maar dan op het water – trio’s en Swivelski, mijn favoriete discipline. Op onze club organiseren we ook een internationale swivel-competitie, Flaunt It. Vorig jaar werd ik in die competitie tiende en dit jaar wil ik het graag beter doen. Er is nog ruimte voor verbetering, aangezien ik dat nog maar drie jaar doe. Het eerste jaar is echt sukkelen, maar daarna betert het wel.” (lacht)

[Lees verder onder de foto.]

Moet je veel opofferen om te kunnen trainen?

“De KLJ heeft af en toe al moeten wijken, maar binnen mijn afdeling begrijpen ze waarom dat het geval is. Niemand maakt er een probleem van. Dat neemt niet weg dat ik het soms jammer vind om bepaalde activiteiten te missen. Andere dingen, zoals school, lijden normaal gezien niet onder de sport, aangezien grote wedstrijden zoals het WK in de zomervakantie plaatsvinden. Het valt dus zeker te combineren met mijn studies ontwerp- en productietechnologie die ik volg aan de Nayer in Sint-Katelijne-Waver.”

Wat is het strafste wat je al deed met je team?

“Dan denk ik meteen aan onze dubbel vier hoog piramide. Onderaan heb je een hele hoop mannen die vier vrouwen op hun schouders dragen. Daarbovenop staan nog eens drie vrouwen, en op hun schouders nog eens twee. Zo’n piramide is behoorlijk spectaculair. Het strafste wat we als team presteerden, is drie gouden ski’s winnen (een wisselbeker die je kan winnen tijdens de jaarlijkse Vlaamse showhappening, red.) in evenveel jaren. Krijg je dat voor elkaar, dan mag jouw team die gouden ski ook houden.”

Wat wil je in de toekomst nog bereiken?

“Ik probeer vooral te blijven groeien binnen de verschillende disciplines en hoop zo nog betere resultaten te boeken. Ook de top drie halen op het WK blijft een droom, al weet ik dat onze kansen miniem zijn. En ik zou ook graag eens met KLJ Houtvenne deelnemen aan de sportfeesten van KLJ.”

Ken je of ben je zelf een straffe KLJ'er?

Deel je verhaal!