Skip to main content

Zo maak je zelf een radio-uitzending

Nationaal

27 mei 2021

Eind april maakte KLJ een online radio-uitzending voor Go with the Flo, de sport- en spelnamiddag van KLJ Vlaams-Brabant. Nadien hoorden we dat heel wat KLJ’ers die radio-uitzending wisten te smaken. Ook vroegen ze zich af hoe zo’n uitzending precies in zijn werk gaat, want misschien kunnen ze het wel gebruiken tijdens een activiteit of op kamp. In dit artikel vertellen we je hoe je aan de slag kan gaan.

Kies een streamingplatform

Onze radio-uitzending was eigenlijk niets meer dan een digitale livestream. Tegenwoordig bestaan er talloze platformen waarop je ‘live’ kan gaan, met beeld én geluid, denk maar aan Facebook, YouTube, Twitch, enzovoort. Je luisteraars hebben dan alleen een link van de pagina nodig waarop de uitzending te zien zal zijn. Toch schuilt er één groot nadeel aan deze grote platformen: ze verbannen haast alle (commerciële) muziek.

Als je muziek wil spelen tijdens je uitzending, zal je dus op zoek moeten gaan naar een ander platform. Mixcloud behoort dan tot de mogelijkheden. Via Mixcloud kan je haast alle liedjes afspelen, want het platform geeft de artiesten een vergoeding. De keerzijde van de medaille is dat je moet betalen (€ 11 per maand) om te streamen via Mixcloud, luisteren blijft wel gratis. Niet gepanikeerd, Mixcloud biedt een gratis proefabonnement voor een maand aan. Gebruik dat proefabonnement dus zeker voor de activiteit of kamp waarbij je je radio-uitzending wil streamen.

Gebruik streamsoftware

Om te streamen op Mixcloud, heb je ook streamingsoftware nodig. Wij werkten met OBS Studio, een gratis programma waarmee je kan streamen op verschillende platformen. Bovendien is het programma redelijk gebruiksvriendelijk. Maar wat kan je er juist mee doen?

  • Je kan verschillende geluidsbronnen toevoegen.
  • Je kan meerdere beeldbronnen toevoegen, bijvoorbeeld 1 of meer camera’s, een statische achtergrond, enzovoort.
  • Je kan de stream starten en stoppen vanuit dit programma.

Hoe je precies te werk gaat in OBS, lees je hier.

Gebruik een mengpaneel

Omdat je bij een radio-uitzending vaak moet switchen tussen muziek en de tekst van de presentator én omdat die overgangen best niet te bruusk zijn, kan je gebruikmaken van een mengpaneel. Op het mengpaneel sluit je je microfoon(s) en je muziek aan. Voor de muziekinvoer gebruikten wij Spotify. Via de ‘schuivers’ kan je vervolgens alles vlotjes in elkaar laten overgaan. Sluit het mengpaneel aan op je laptop waarop OBS Studio staat en voeg in OBS Studio je mengpaneel toe als audio-invoer.

Tip: Als je ook je gsm aansluit op het mengpaneel, kan je zelfs live bellen met iemand tijdens je uitzending.

Bedenk een script

Een radioshow presenteren is moeilijker én vermoeiender dan je denkt. Gedurende je uitzending ben je constant bezig met de timing van je liedjes en moet je in de gaten houden wanneer je wat moet zeggen. Maak daarom op voorhand een script waarin staat wat je wanneer aan bod wil laten komen tijdens je uitzending. Je kan eventueel ook al korte tekstjes schrijven. Hou dat script bij de hand tijdens je livestream, zo hoef je niet ter plekke te improviseren.

Maak een playlist

Een radio-uitzending heeft muziek nodig. Maak daarom op voorhand een afspeellijst van de nummers die jij wil laten horen tijdens de uitzending, zo hoef je tijdens het streamen niet constant te zoeken naar je liedjes. Via Spotify kan je bijvoorbeeld makkelijk zo’n afspeellijst maken. Plaats de nummers ook al in de juiste volgorde. Opgelet: gebruik een betalend abonnement van Spotify, anders kan er vervelende reclame opduiken tussen je liedjes.

Tip: Wij begonnen de livestream een kwartiertje voor het effectieve radioprogramma van start ging. Tijdens dat kwartier speelden we alleen maar liedjes, zo konden luisteraars al binnensijpelen. Als jij dat ook van plan bent, moet je dus voldoende opvulliedjes voorzien.

Ontwerp een leuke achtergrond

Tijdens een livestream kan je ook gebruikmaken van beeld, ook in Mixcloud. Je kan dus een camera of webcam instellen die de presentatoren filmt. Tijdens onze radio-uitzending kozen we ervoor om geen camerabeelden te gebruiken. Wel maakten we een leuke achtergrond in het thema van het evenement.

Wil je zelf iets ontwerpen voor je uitzending, dan kan je bijvoorbeeld gebruikmaken van het gratis ontwerpprogramma Canva. Maak het beeld volgens de beeldverhouding 16:9 en importeer je beeld vervolgens in OBS, dat doe je bij 'Bronnen' > 'Afbeelding'. Als je beeld te groot of te klein is, kan je het nog aanpassen in OBS.

Je leden of hun ouders moeten weten hoe en wanneer ze je radio-uitzending kunnen beluisteren. Via Mixcloud kunnen ze dat via de Mixcloud-app of via een webbrowser. Jij hoeft je luisteraars alleen maar de link naar je profiel of de livestream te bezorgen. Vergeet er ook niet bij te vermelden om hoe laat je uitzending van start gaat.

Ga live en presenteer

Staat alles klaar en heb je voldoende getest of alles werkt? Dan ben je klaar om live te gaan. Ga naar Mixcloud en klik op ‘Broadcast live’. Kopieer in het venster dat tevoorschijn komt de 'Streamsleutel’ Belangrijk: deel deze code met niemand anders, want zo kunnen zij vanuit jouw profiel of pagina een (ongewenste) stream starten.

Ga naar OBS en klik rechts onderaan op 'Instellingen'. Klik vervolgens op 'Stream', duid ‘Mixcloud' aan en plak je streamsleutel. Klik vervolgens op 'Toepassen' en dan op 'Ok'. Nu ben je bijna klaar. Klik in OBS op 'Stream starten'. In het Livevenster in Mixcloud zie je je uitzending te voorschijn komen. Je luisteraars kunnen nu genieten van je radioskills.

Opgelet: De uitzending die op Mixcloud te horen is, heeft enkele seconden tot een halve minuut vertraging.

Ziezo, veel plezier!

Herbeluister onze uitzending