Skip to main content

KLJ lokte met online leidingsweekend 3x zoveel bezoekers

Nationaal

24 april 2020

Al 40 dagen. Zo lang zitten we in ons kot. En dat weegt op onze jongeren. Daarom besliste jeugdbeweging KLJ haar geplande nationale leidingsweekend ‘Opkikker’ – dat zou doorgaan van 17 t.e.m. 19 april – niet te annuleren of te verplaatsen, maar online te laten plaatsvinden.  Een goede zet, zo blijkt, want het evenement lokte 3 maal zoveel bezoekers als zijn fysieke tegenhanger. ‘En ook voor het mentale welzijn is zo'n initiatief heel belangrijk", zegt professor Management en Motivatie Anja Van den Broeck.

Een online leidingsweekend, hoe ziet dat eruit? “Het was een huzarenstukje om alles geregeld te krijgen, maar we konden het programma van het echte weekend grotendeels evenaren”, zeggen Lienne Van der Meiren en Brenda Aerts, die als vrijwilligers het evenement leidden. “We organiseerden nog steeds workshops via Q&A’s en Zoomsessies, amuseerden ons met enkele massaspelen en gaven via livestreams een podium aan getalenteerde muzikale KLJ’ers.” Het weekend was een succes. Voor de fysieke versie waren zo’n 500 KLJ’ers ingeschreven, maar het digitale alternatief lokte maar liefst 1350 leiders en leidsters. Alles tezamen reageerden ze meer dan 6000 keer op berichten en deelden ze meer dan 17.000 vind-ik-leuks uit. Ook de aftermovie van de digitale fuif spreekt boekdelen. (Zie onderaan)

“Het feit dat KLJ dit weekend toch online heeft laten plaatsvinden, is zeer belangrijk”, zegt Anja Van den Broeck, Professor aan de KU Leuven. “Door zo’n massa-evenement online te organiseren draagt KLJ bij tot het vervullen van de ABC-behoeften van haar leiding en geeft ze hun mentale gezondheid een boost. Opkikker is een hoogtepunt in je carrière als leiding, dus heel wat jongeren keken hier écht naar uit. Doordat ze ook in deze tijden – waar keuzevrijheid beperkt wordt – toch zelf konden kiezen om deel te nemen, versterkt hun gevoel van Autonomie. Daarnaast versterkt dit ook hun Betrokkenheid: normaal komen we heel wat mensen tegen, maar in ons kot wordt onze sociale wereld klein. Samen kunnen komen met 1350 enthousiastelingen opent weer het perspectief en geeft je veel minder het gevoel alleen te zijn. Tot slot: door jongeren kansen te bieden bij te leren, verhogen we hun gevoel voor Competentie.”

“Deze eerste online editie was een onverwacht succes,” zegt Isaak Dieleman, voorzitter van KLJ. “We bereikten bijna drie keer zoveel van onze KLJ-leiding en vulden zo een belangrijke nood in. Misschien doen we het in de toekomst nog wel eens op deze manier, al hopen we wel dat we in de zomer met alle jeugdbewegingen wel ‘in het echt’ op kamp kunnen. Afwachten wat de veiligheidsraad zal beslissen!”