Skip to main content

Moeilijke momenten op kamp

Het kamp is de leukste tijd van het jaar. Maar jammer genoeg duiken er vaak kleine, maar ook grote problemen op. Weten hoe je met die problemen omgaat, is dan ook belangrijk.

Het kamp is de leukste tijd van het jaar. Maar jammer genoeg duiken er vaak kleine, maar ook grote problemen op. Weten hoe je met die problemen omgaat, is dan ook belangrijk.

Wat te doen bij heimwee?

Als je op kamp gaat met kinderen, kom je er sowieso mee in aanraking: heimwee. Sommige leden zijn voor de eerste keer weg zonder mama en anderen voelen zich 's avonds 'alleen' in die grote slaapzaal. Probeer je leden met heimee dus te troosten of gerust te stellen.

Zo ga je om met heimwee

Hoe voorkom je heimwee? Hoe troost je een lid met heimwee? En wat als troosten niet werkt?

Ontdek onze tips

Wat als er gepest wordt?

Jammer genoeg wordt er ook in KLJ gepest. En wordt het nog regelmatig geminimaliseerd. Want van gepest worden, word je niet ‘sterker’. Kijk dus niet gewoon toe tot het vanzelf overgaat. Reageer op pestgedrag, op een juiste manier.

Zo ga je om met pestgedrag

Wat is het verschil tussen pesten en plagen? Hoe voorkom je pesten? En wat doe je als het toch gebeurt?

Pak pesten aan

Wat te doen bij (seksueel) grensoverschrijdend gedrag?

Met integriteitskwesties bedoelen we gebeurtenissen waarbij de (eigen) grenzen op een manier overschreden worden. Denk bijvoorbeeld aan situaties rond seksueel grensoverschrijdend gedrag, zelfmoord(gedachten), pesten, agressie, psychisch welzijn, enzovoort. KLJ heeft API-medewerkers (Aanspreekpunten Integriteit) die jou en/of je afdeling kunnen helpen als je in aanraking komt met zo’n integriteitskwestie. Bel je naar het noodnummer, dan helpt de persoon aan de lijn je verder en zal hij of zij eventueel ook de nodige nazorg voorzien voor individuen of de groep.

Zo ga je om met seksueel grensoverschrijdend gedrag

Wat zegt de wet? En welke seksuele situaties zijn wel oké?

Bekijk alle info