Skip to main content

Moeilijke momenten op kamp

Het kamp is de leukste tijd van het jaar. Maar jammer genoeg duiken er vaak kleine, maar ook grote problemen op. Weten hoe je met die problemen omgaat, is dan ook belangrijk.

Het kamp is de leukste tijd van het jaar. Maar jammer genoeg duiken er vaak kleine, maar ook grote problemen op. Weten hoe je met die problemen omgaat, is dan ook belangrijk.

Wat als er gepest wordt?

Jammer genoeg wordt er ook in KLJ gepest. En wordt het nog regelmatig geminimaliseerd. Want van gepest worden, word je niet ‘sterker’. Kijk dus niet gewoon toe tot het vanzelf overgaat. Reageer op pestgedrag, op een juiste manier.

Zo ga je om met pestgedrag

Wat is het verschil tussen pesten en plagen? Hoe voorkom je pesten? En wat doe je als het toch gebeurt?

Pak pesten aan

Wat te doen bij heimwee?

Als je op kamp gaat met kinderen, kom je er sowieso mee in aanraking: heimwee. Sommige leden zijn voor de eerste keer weg zonder mama en anderen voelen zich 's avonds 'alleen' in die grote slaapzaal. Probeer je leden met heimee dus te troosten of gerust te stellen.

Zo ga je om met heimwee

Hoe voorkom je heimwee? Hoe troost je een lid met heimwee? En wat als troosten niet werkt?

Ontdek onze tips

Wat te doen bij (seksueel) grensoverschrijdend gedrag?

Met integriteitskwesties bedoelen we gebeurtenissen waarbij de (eigen) grenzen op een manier overschreden worden. Denk bijvoorbeeld aan situaties rond seksueel grensoverschrijdend gedrag, zelfmoord(gedachten), pesten, agressie, psychisch welzijn, enzovoort. KLJ heeft API-medewerkers (Aanspreekpunten Integriteit) die jou en/of je afdeling kunnen helpen als je in aanraking komt met zo’n integriteitskwestie. Bel je naar het noodnummer, dan helpt de persoon aan de lijn je verder en zal hij of zij eventueel ook de nodige nazorg voorzien voor individuen of de groep.

Zo ga je om met seksueel grensoverschrijdend gedrag

Wat zegt de wet? En welke seksuele situaties zijn wel oké?

Bekijk alle info

Wat te doen bij een overlijden?

Ook al hoop je natuurlijk altijd dat het ver van je wegblijft ... een KLJ-afdeling moet soms voor altijd afscheid nemen van iemand. Soms voel of zie je het aankomen, maar vaak gebeurt het onverwacht. Hoe kun je kinderen, jongeren, leiding en jezelf begeleiden in dit rouwproces?

Zo ga je om met een overlijden

Hoe reageer je op verschillende soorten overlijdens? Hoe kan je er zijn voor anderen en tijdens het rouwproces je eigen grenzen bewaken?

Bekijk alle info

Wat te doen bij weglopers?

Soms zijn er leden die niet willen meespelen en zelfs weglopen. Als leiding is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en het lid weer te betrekken.

Zo ga je om met weglopers

Waarom lopen leden soms weg? En hoe maak je hier met de leidingsploeg duidelijke afspraken rond?

Ontdek hier onze tips

Wat te doen bij cyberpesten en haatspraak?

We leven in een digitale wereld vol verrassingen, nieuwtjes en grappige links. Maar ook een wereld van cyberpesten en haatspraak. Zelfs op kamp kan dit gebeuren, en dan ben je best goed voorbereid op hoe je dit moet aanpakken.

Zo ga je ermee om

Wat is dat nu precies, cyberpesten? Hoe reageer je op haatspraak? En hoe ga je hiermee aan de slag met jongeren?

Bekijk al onze tips

Wat als er agressie optreedt?

Leden (en soms zelfs leiding) brengen ongetwijfeld gevoelens en frustraties mee op kamp. Boos zijn, verdriet hebben of geluk delen, het kan en mag allemaal. Wel is het uiten van gevoelens in agressieve vorm, zowel verbaal als fysiek, naar onszelf, naar anderen of naar de omgeving toe totaal onacceptabel.

Zo ga je om met agressie

Hoe reageer je best op agressie en wat is verbindend communiceren?

Bekijk alle info

Wat als er donkere gedachten opkomen?

Wanneer iemand zich slecht voelt op kamp, kan het voorvallen dat die met zeer zware en donkere gedachten naar je toekomt. Iedereen heeft iemand nodig die je helpt en mee nadenkt over verandering, hoe klein die ook mag zijn.

Zo ga je om met donkere gedachten

Wat kan je doen als een lid een zwaar onderwerp opent of zelfs donkere gedachten met je deelt? Hoe reageer hier best op, zonder het lid af te schrikken of je eigen grenzen te overschrijden? 

Bekijk onze tips

Wat te doen bij zelfverwonding?

Wanneer iemand zich slecht voelt, kan het zijn dat die ervoor kiest om de mentale pijn te verlichten door aan zelfverwonding te doen. Wanneer je dit opmerkt tijdens kamp, zijn er een aantal dingen die je kan doen. 

Zo ga je om met zelfverwonding

Hoe kan je iemand helpen die aan zelfverwonding doet? En waar kan je zelf terecht met al je zorgen?

Bekijk alle info

Wat te doen bij paniekaanvallen en -stoornissen?

Kamp kan een overweldigende periode zijn voor sommige jonge kinderen of jongeren. Daardoor kunnen paniekaanvallen of -stoornissen als een plotse angstbom afgaan in het lichaam en de geest. Het hebben van zo’n stoornis of aanval kan psychologische gevolgen en lichamelijke klachten met zich meebrengen.

Zo ga je om met paniekaanvallen en -stoornissen

Wat is het verschil tussen een paniekaanval en een paniekstoornis? Hoe je er best mee om wanneer het je zelf overvalt of wanneer je er een opmerkt bij een lid of medeleiding?

Bekijk alle info

Wat te doen bij eetstoornissen?

Op kamp spendeer je alle eetmomenten gezellig samen. Maar wat als je een eetstoornis opmerkt bij iemand in je buurt? Het gaat om een dagelijkse obsessie waar zowel fysieke als mentale gevolgen aan vasthangen. 

Zo ga je om met eetstoornissen

Welke eetstoornissen zijn er en welke signalen kan je het gemakkelijkst opmerken (tijdens kamp)? Waar trek je de grens tussen zelf hulp bieden of externe hulp aanbieden?

Klik hier voor onze tips