Als je op kamp gaat met kinderen, kom je er sowieso mee in aanraking: heimwee. Sommige leden zijn voor de eerste keer weg zonder mama en anderen voelen zich 's avonds 'alleen' in die grote slaapzaal. Probeer je leden met heimee dus te troosten of gerust te stellen.
Moeilijke momenten op kamp
Het kamp is de leukste tijd van het jaar. Maar jammer genoeg duiken er vaak kleine, maar ook grote problemen op. Weten hoe je met die problemen omgaat, is dan ook belangrijk.
Het kamp is de leukste tijd van het jaar. Maar jammer genoeg duiken er vaak kleine, maar ook grote problemen op. Weten hoe je met die problemen omgaat, is dan ook belangrijk.
Wat te doen bij heimwee?
Zo ga je om met heimwee
Hoe voorkom je heimwee? Hoe troost je een lid met heimwee? En wat als troosten niet werkt?
Wat als er gepest wordt?
Jammer genoeg wordt er ook in KLJ gepest. En wordt het nog regelmatig geminimaliseerd. Want van gepest worden, word je niet ‘sterker’. Kijk dus niet gewoon toe tot het vanzelf overgaat. Reageer op pestgedrag, op een juiste manier.
Zo ga je om met pestgedrag
Wat is het verschil tussen pesten en plagen? Hoe voorkom je pesten? En wat doe je als het toch gebeurt?
Wat te doen bij seksueel grensoverschrijdend gedrag?
Kinderen en jongeren worden voortdurend geconfronteerd met hun eigen seksualiteit en seksuele gevoelens, en ontdekken zichzelf en anderen. Jammer genoeg kennen sommigen hun grenzen niet.
We spreken van seksueel misbruik als iemand wordt gedwongen een seksuele handeling uit te voeren, te ondergaan of er getuige van te zijn. Bij een vermoeden of wanneer je zeker bent van het seksueel misbruik, neem je best zo snel mogelijk contact op met je pedagogisch medewerker of met de nationale koepel van KLJ. Samen bekijken we wat we gaan doen.
Zo ga je om met seksueel grensoverschrijdend gedrag
Wat zegt de wet? En welke seksuele situaties zijn wel oké?