Skip to main content

Heimwee

De eerste keer weg zonder mama, een leeg moment of 's avonds je 'alleen' voelen op die grote slaapzaal: zeker jonge kinderen hebben wel eens last van heimwee.
 

De eerste keer weg zonder mama, een leeg moment of 's avonds je 'alleen' voelen op die grote slaapzaal: zeker jonge kinderen hebben wel eens last van heimwee.
 

Wat is heimwee?

Heimwee betekent: het verlangen naar huis. Vaak is de kern van heimwee scheidingsangst. Voor kinderen betekent dat: de schrik dat de ouders niet meer terugkomen.
Heimwee kan leiden tot allerlei lichamelijke en emotionele symptomen: gebrek aan eetlust, slapeloosheid, nergens anders aan kunnen denken, ziek of misselijk voelen ... Kinderen trekken zich vaak terug, huilen of vragen veel aandacht.
Kleinere kinderen kunnen sneller heimwee voelen, en weten dan niet hoe ermee om te gaan. Ze zijn meestal nog niet vaak alleen van huis zijn weggeweest, en begrijpen de nieuwe situatie niet zo goed. Vaak hebben ze van hun moeder, vader, broer of zus ook gevoeld dat ze hen niet durfden loslaten. Ook dat geeft een kind extra zorgen.
 

Hoe troost je een kind met heimwee?

  • Vraag of ouders tips hebben als hun kind heimwee voelt. Is even bellen een goed idee, of net niet? Een knuffel mee?
  • Helpt troosten en geruststellen niet? Een tictacje als heimweepilletje kan …
  • Is troosten gelukt? Leg uit dat hij gerust op bepaalde momenten naar de leiding mag komen met heimweegevoelens, dat hij max. twee keer uit bed mag komen om getroost te worden.
  • Sommige kinderen blijven ondanks alles toch met heimwee zitten. Dat is heel jammer, maar kan wel ten koste gaan van het plezier tijdens het kamp. Neem contact op met de ouders en laat het kind in overleg met hen naar huis gaan. Tegen heel veel heimwee is niks te doen.​​​

Hoe kun je heimwee proberen voorkomen?

  • Vang de risicomomenten op, waarop kinderen het meest aan thuis denken en er de minste afleiding is bv. tijdens (wachten op) het eten, bij het slapengaan, wakker worden. Er moet zoveel leuks te beleven zijn, dat er geen tijd is om aan thuis te denken.

  • Kinderen die heel moe zijn, voelen zich soms emotioneel minder sterk. Zorg voor genoeg nachtrust.

  • Je kan oudere kinderen aanwijzen om iets meer op de kinderen met heimwee te letten. Extra aandacht kan wonderen doen.