Skip to main content

Heimwee

De eerste keer weg zonder mama, een leeg moment of 's avonds je 'alleen' voelen op die grote slaapzaal: zeker jonge kinderen hebben wel eens last van heimwee.
 

De eerste keer weg zonder mama, een leeg moment of 's avonds je 'alleen' voelen op die grote slaapzaal: zeker jonge kinderen hebben wel eens last van heimwee.
 

Wat is heimwee?

Heimwee betekent: het verlangen naar huis. Vaak is de kern van heimwee scheidingsangst. Voor kinderen betekent dat: de schrik dat de ouders niet meer terugkomen. Heimwee kan leiden tot allerlei lichamelijke en emotionele symptomen: gebrek aan eetlust, slapeloosheid, nergens anders aan kunnen denken, ziek of misselijk voelen ... Kinderen trekken zich vaak terug, huilen of vragen veel aandacht.

Kleinere kinderen kunnen sneller heimwee voelen, en weten dan niet hoe ermee om te gaan. Ze zijn meestal nog niet vaak alleen van huis weggeweest en begrijpen de nieuwe situatie niet zo goed. Soms voelen kinderen aan dat hun ouders, broer en/of zus moeite hebben met het loslaten wanneer ze vertrekken. Dit geeft een kind extra zorgen.

 

Hoe troost je een kind met heimwee?

Heimwee komt vooral voor op kamp. Dit kan je doen:

  • Al snel van één kind met heimwee naar een grotere groep kinderen met heimwee. Wees je er als leiding van bewust dat heimwee sterke emoties met zich meebrengt. Een kind dat initieel geen heimwee had, kan door het zien van heimwee plots ook heimwee krijgen. Wees voorbereid en speel hier snel op in.
  • Vraag of ouders tips hebben als hun kind heimwee voelt. Ouders mag je aanzien als experts van hun kinderen. Is even bellen een goed idee, of net niet? Hebben ze eeen knuffel mee?
  • Helpt troosten en geruststellen niet? Een Tic Tacje als heimweepilletje kan …  Praat over wie of wat ze missen, tover een Tic Tac om tot heimweepilletje, laat hen een kaartje of tekening maken …
  • Is troosten gelukt? Leg uit dat hij het kind gerust op bepaalde momenten naar de leiding mag komen met heimweegevoelens. 
  • Sommige kinderen blijven ondanks alles toch met heimwee zitten. Dat is heel jammer, maar kan wel ten koste gaan van het plezier tijdens het kamp. Neem contact op met de ouders en laat het kind in overleg met hen naar huis gaan. Tegen heel veel heimwee is niks te doen.​​​

Hoe kun je heimwee proberen voorkomen?

  • Vang de risicomomenten op waarop kinderen het meest aan thuis denken en er de minste afleiding is, bijvoorbeeld tijdens (wachten op) het eten, bij het slapengaan, wakker worden. Er moet zoveel leuks te beleven zijn, dat er geen tijd is om aan thuis te denken. Strips, leuke prentenboeken of kleine spelletjes tijdens de wachtmomenten zijn altijd een meerwaarde.
  • Kinderen die heel moe zijn, voelen zich soms emotioneel minder sterk. Zorg voor genoeg nachtrust.
  • Je kan oudere kinderen aanwijzen om iets meer op de kinderen met heimwee te letten. Extra aandacht kan wonderen doen.
  • Vraag aan de ouders of ze een kaartje willen sturen naar de kampplaats met eventueel een leuke foto in.
  • Laat het kind een stukje van thuis meenemen op kamp. Bijvoorbeeld een knuffel, iets dat het kind met de ouder heeft geknutseld,… Tip: laat het kind dit zelf uitkiezen.