Skip to main content

Vind een KLJ-afdeling en word lid

Goesting om lid te worden van KLJ? Je sluit je aan als KLJ-lid bij een lokale afdeling. Daar kun je ook terecht met àl je vragen.

Goesting om lid te worden van KLJ? Je sluit je aan als KLJ-lid bij een lokale afdeling. Daar kun je ook terecht met àl je vragen.

Zoek een KLJ

Hier vind je een KLJ-afdeling in je buurt, want er zijn meer dan 200 KLJ-groepen in Vlaanderen.

Vind een KLJ

Waarom lid worden van KLJ?

Als je lid wordt van KLJ, wat krijg je daarvoor terug?

  • Elk lid is verzekerd bij de KLJ-verzekering

  • Een lid mag avonturen beleven in zijn leeftijdsgroep, meestal wekelijks of tweewekelijks, in het weekend. Niet elke afdeling heeft dezelfde leeftijdsgroepen. Er zijn max. zes leeftijdsgroepen: -9, -12, +12, +14, +16, +20. Hoe we onze leiding stimuleren om leeftijdsgericht te werken, dat leer je hier.

  • De leiding en bestuursleden van een KLJ krijgen heel wat opleidingsmogelijkheden. Bovendien zijn het vrijwilligers, ze zetten zich onbezoldigd in. Ze zijn leiding of bestuurslid omdat ze dat graag willen zijn.

  • KLJ staat open voor iedereen en doet extra inspanning om kinderen die iets anders zijn of die een beperking hebben, een fijne tijd te laten beleven bij KLJ.

Een lid wordt deel van een groter verhaal, met wortels in de plattelandsbeweging.

Hoeveel kost lid worden bij KLJ?

​Afdelingen bepalen zelf hoeveel lidgeld ze vragen. Ze moeten wel per lid 22 euro doorstorten aan het nationale secretariaat. De meeste afdelingen vragen als lidgeld doorgaans ook niet meer dan dat.
Voor broers en zussen is er een verminderd tarief mogelijk: voor het oudste kind wordt 22 euro lidgeld gevraagd, voor elke jongere broer of zus slechts de helft, 11 euro. Meer over het lidgeld en alle terugbetalingsmogelijkheden vind je hier.

Moet je een uniform kopen? Nee, alleen een KLJ-sjaaltje heb je nodig. Meer daarover vind je hier.

Is alles inbegrepen in het lidgeld? Nee, voor het kamp, een vieruurtje, een uitstap kan soms een extra bijdrage worden gevraagd. Maar deelname of consumptie is natuurlijk niet verplicht.

Minimumleeftijd om je aan te sluiten bij KLJ

Af en toe krijgt het nationaal secretariaat de vraag of kleuters aangesloten mogen worden. Het antwoord hierop is nee. Waarom kan het niet?

  • Het is pas echt zinvol om in groep met kinderen samen te spelen vanaf het eerste leerjaar.
  • Kinderen krijgen in het eerste leerjaar heel wat vaardigheden mee, die van pas komen in de jeugdbeweging.
  • We hebben hierover een afspraak gemaakt met Scouts en Gidsen Vlaanderen en Chirojeugd Vlaanderen.

Van zodra een kind in het eerste leerjaar zit, kan het zich inschrijven bij KLJ. Voor het werkjaar 2021-2022 kan iemand die na 31/12/2015 geboren is, dus niet aangesloten worden. Kinderen die niet aan die leeftijdsgrens voldoen zullen bij aansluiting geweigerd worden.

Uitzonderingen voor leden die een jaar vroeger naar het eerste leerjaar gaan, kunnen aangevraagd worden via click@klj.be.

Ook zij waren KLJ’ers ...