Skip to main content

Vind een KLJ-afdeling en word lid

Goesting om lid te worden van KLJ? Je sluit je aan als KLJ-lid bij een lokale afdeling. Daar kun je ook terecht met àl je vragen.

Goesting om lid te worden van KLJ? Je sluit je aan als KLJ-lid bij een lokale afdeling. Daar kun je ook terecht met àl je vragen.

Zoek een KLJ

Hier vind je een KLJ-afdeling in je buurt, want er zijn meer dan 250 KLJ-groepen in Vlaanderen.

Vind een KLJ

Waarom lid worden van KLJ?

Als je lid bent van KLJ, krijg je daar heel wat voor in ruil. Een overzicht: 

  • Elk lid is verzekerd bij de KLJ-verzekering

  • Een lid mag avonturen beleven in zijn leeftijdsgroep, meestal wekelijks of tweewekelijks, in het weekend. Niet elke afdeling heeft dezelfde leeftijdsgroepen. Er zijn max. zes leeftijdsgroepen: -9, -12, +12, +14, +16, +20. Hoe we onze leiding stimuleren om leeftijdsgericht te werken, dat leer je hier.

  • De leiding en bestuursleden van een KLJ krijgen heel wat opleidingsmogelijkheden. Bovendien zijn het vrijwilligers, ze zetten zich onbezoldigd in. Ze zijn leiding of bestuurslid omdat ze dat graag willen zijn.

  • KLJ staat open voor iedereen en doet extra inspanning om kinderen die iets anders zijn of die een beperking hebben, een fijne tijd te laten beleven bij KLJ.

  • Alle KLJ-leden – van 6 t.e.m. 35 jaar – ontvangen in december het KLJ-magazine Hélaba.

Waarom lid worden van KLJ?

Een KLJ-lid wordt bovendien deel van een groter verhaal, met wortels in de plattelandsbeweging.

Lid worden van KLJ

Hoeveel kost lid worden bij KLJ?

​Afdelingen bepalen zelf hoeveel lidgeld ze vragen. Ze moeten wel per lid 26 euro doorstorten aan het nationale secretariaat. De meeste afdelingen vragen als lidgeld doorgaans ook niet meer dan dat.

Voor broers en zussen is er een verminderd tarief mogelijk: voor het oudste kind wordt 26 euro lidgeld gevraagd, voor elke jongere broer of zus slechts de helft, 13 euro. Meer over het lidgeld en alle terugbetalingsmogelijkheden vind je hier.

Wat als je het lidgeld moeilijk kan betalen?

KLJ wil toegankelijk zijn voor iedereen, daarom kan je gebruikmaken van het KLJ-steunfonds. Als je daar – om welke reden dan ook – nood aan hebt, hoef je zo maar de helft te betalen van het inschrijvingsgeld dat je lokale KLJ-afdeling verschuldigd is aan KLJ Nationaal. Meer over het steunfonds lees je hier.

Je kan de steun aanvragen via Click, het digitaal portaal van KLJ. Van zodra je aangemeld bent, kan je onder 'Mijn profiel' aanvinken dat je gebruik wil maken van het steunfonds. Vul dan zeker ook je rekeningnummer aan in het daarvoor voorziene vakje, zo kan onze administratie het bedrag makkelijk terugbetalen.

Lukt de registratie via Click niet of ondervind je problemen? Neem dan contact op met ons secretariaat via 016 47 99 99 of via info@klj.be. We helpen je graag verder.

Moet je een uniform kopen?

Nee, alleen een KLJ-sjaaltje heb je nodig. Meer daarover vind je hier.

Is alles inbegrepen in het lidgeld?

Nee, voor het kamp, een vieruurtje, een uitstap kan soms een extra bijdrage worden gevraagd. Maar deelname of consumptie is natuurlijk niet verplicht.

Lidgeld van KLJ

Minimumleeftijd om je aan te sluiten bij KLJ

Af en toe krijgt het nationaal secretariaat de vraag of kleuters aangesloten mogen worden. Het antwoord hierop is nee. Waarom kan het niet?

  • Het is pas echt zinvol om in groep met kinderen samen te spelen vanaf het eerste leerjaar.
  • Kinderen krijgen in het eerste leerjaar heel wat vaardigheden mee, die van pas komen in de jeugdbeweging.
  • We hebben hierover een afspraak gemaakt met Scouts en Gidsen Vlaanderen en Chirojeugd Vlaanderen.

Van zodra een kind in het eerste leerjaar zit, kan het zich inschrijven bij KLJ. Voor het werkjaar 2023-2024 kan iemand die na 31/12/2017 geboren is, dus niet aangesloten worden. Kinderen die niet aan die leeftijdsgrens voldoen zullen bij aansluiting geweigerd worden.

Uitzonderingen voor leden die een jaar vroeger naar het eerste leerjaar gaan, kunnen aangevraagd worden via click@klj.be.

Ook zij waren KLJ’ers ...

Schrijf hier in

Laat hier je gegevens achter en wij brengen de KLJ-afdeling waar jij lid van wil worden op de hoogte. Vervolgens brengt de KLJ-afdeling je lidmaatschap verder in orde.

Geslacht

Kies hieronder een KLJ-afdeling

De KLJ-afdelingen staan per provincie alfabetisch gesorteerd.