Skip to main content

Maak je eigen alcohol- en drugbeleid

Bij KLJ kunnen jongeren in contact kunnen komen met alcohol en drugs. Zorg er als leiding of bestuursploeg voor dat iedereen er verantwoord mee omgaat. Duidelijke afspraken zijn daarbij heel belangrijk.

Bij KLJ kunnen jongeren in contact kunnen komen met alcohol en drugs. Zorg er als leiding of bestuursploeg voor dat iedereen er verantwoord mee omgaat. Duidelijke afspraken zijn daarbij heel belangrijk.

Overleg met de leiding én de +16

Als je afspraken maakt, is het belangrijk dat iedereen ze kent, er mee akkoord gaat en ze respecteert. Goed overleg met alle betrokken KLJ'ers is dus belangrijk. Stel de afspraken die gelden voor de leidingsploeg dus in onderling overleg met de hele leidingsploeg. Betrek zeker je +16-leden als je regels opstelt die ook voor hen gelden. Inspraak bij het opstellen van afspraken zorgt er nu eenmaal voor dat iedereen zich in de afspraken kan vinden. Daardoor zal iedereen zich ook consequenter aan de regels houden.

Neem elk werkjaar opnieuw je alcohol- en drugbeleid onder de loep. Gebruik daar zeker en vast het KLJ-kwaliteitsinstrument voor, daarin vind je heel wat evaluatiefiches. Of gebruik eens een evaluatiemethodiek.

Laat je inspireren

Een alcohol- en drugbeleid, dat klinkt zwaar en moeilijk. Bekijk zeker onze visie rond alcohol en richtlijnen voor leiding en +16. Daarnaast helpt de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) je graag. Samen met de VAD werkten we mee aan drugsinbeweging.be. Daar vind je:

  • een praktische gids om met je afdeling tot een alcohol- en drugbeleid te komen: een praktisch stappenplan, met leuke methodieken en praktische tips.
  • theoretische info en drugpreventie.
  • organisaties die werken rond preventie van onverantwoord alcohol- en drugsbeleid.

Op de website van de VAD kan je ook de 'Z(a)/(o)t op kamp'-bundel downloaden. Die gids helpt je bij het maken van afspraken rond alcohol en drugs op kamp. Of wat dacht je van het spel 'Drugsbattle', waarmee je spelenderwijs een beleid opstelt?

Nog persoonlijke vragen over alcohol en drugs?

Op de druglijn.be vind je heel wat antwoorden over drank, drugs, pillen, gamen en gokken.

Contacteer de Druglijn