Skip to main content

Leden binden aan je KLJ, hoe doe je dat? 6 tips!

Nationaal

30 september 2022

Het startschot is gegeven, de meeste afdelingen hebben een eerste startactiviteit gedaan. Met behulp van een ledenwervingsactie zijn er nieuwe leden op de KLJ. Tijd voor ledenbindingsactie! Maar hoe doe je dat? We geven je enkele tips en inspiratie voor een geslaagde ledenbindingsactie.

1. Zorg voor een kennismaking tussen (nieuwe) leden en leiding

Maak tijdens de eerste activiteit(en) tijd voor een kennismaking. De (nieuwe) leden én leiding kennen elkaar misschien nog niet zo goed. Ben je op zoek naar kennismakingsspelletjes? Kijk dan eens in onze Spelendatabank. Daar hebben we er heel wat verzameld. 

2. Zorg dat je actie een verrassing is

Een ledenbindingsactie is eens zo leuk als die voor leden een verrassing is. Doe bijvoorbeeld zoals KLJ Langemark: zij brachten alle leden (tijdens corona) een zakje chocolade aan huis zonder dat ze dat op voorhand hadden aangekondigd.

3. Kan het groots? Doe het groots!

“Hoe groter en tastbaarder, hoe beter!” Die tip gaf KLJ Zele-Heikant mee bij hun inzending van de KLJ-Trofee. Zij maakten een levensgrote KLJ-boom waar leden elke keer als ze naar de activiteit komen een takje naar boven gingen.

4. Laat je leden mee kiezen

Luister naar de ideeën en meningen van je leden. Die inspraak en participatie motiveert hen en maakt je werking sterker. KLJ Groot-Orsmaal liet bijvoorbeeld hun leden zelf hun eigen leiding kiezen.

5. Volg aanwezigheden op

Het is een goed idee om je statistieken in het oog te houden: komen je leden meer of minder? Dat kan een vast puntje worden op de vergadering, maar je kan je leden er ook zelf bewust van maken.

6. Ledenbinding, het hele jaar door

Ledenbinding doe je het hele jaar door. Probeer daarom een rode draad te voorzien doorheen het jaar, waarbij alle leden mee moeten doen.

Op zoek naar meer?

Meer tips nodig? Neem dan een kijkje op deze pagina. Wil je toch liever wat inspiratie voor een leuke ledenbindingsactie? Neem dan een kijkje bij de inzendingen van de KLJ-Trofee!

Of heb je zelf een leuke actie gedaan? Doe binnenkort een inzending en wie weet maak je wel kans op dé KLJ-Trofee!