Skip to main content

De Loop voor Hoop van KLJ Sint-Martens-Lennik: “Heel het dorp in beweging voor mentaal welzijn”

Nationaal

13 december 2022

De coronacrisis was voor veel jongeren een zware periode. Ook bij KLJ Sint-Martens-Lennik. Iemand van de leiding had het mentaal zo zwaar dat die zelfmoord pleegde. Voor de rest van de KLJ-afdeling kwam dat nieuws als een schok. Nu wil de afdeling mentaal welzijn in de kijker zetten. De KLJ organiseerde al twee keer de Loop voor Hoop, waarvan de opbrengst naar goede doelen gaat. “We voelen dat we iets goeds aan het doen zijn. Daar kunnen we ons aan optrekken.”

“Midden in de coronaperiode gebeurde het ondenkbare”, begint hoofdleiding Aico Baveghems (20). “De zelfdoding van een medeleiding maakte heel wat los binnen de leidingsploeg. We wisten niet meteen hoe we moesten reageren en waren geschokt dat iemand die zo hard aan het lijden is, dat zo goed kan verbergen. De pedagogisch medewerker van KLJ verwees ons door naar het onafhankelijke infopunt JAC en de hulplijn Awel. Die organisaties vingen ons goed op en gaven de nodige ondersteuning.” 

“Voor het overlijden was ik nauwelijks bezig met mentaal welzijn. Dat is nu anders”, vult hoofdleiding Marie Vetsuypens (20) aan. “In situaties zoals de onze is het een grote meerwaarde om met iemand te kunnen praten of om ervaringen te delen. Ook naar communicatie toe met ouders en leden waren die organisaties een grote hulp. Niemand was voorbereid op zo’n boodschap brengen.” 

Loop voor Hoop KLJ Sint-Martens-Lennik

Sinds vorig jaar organiseren jullie de Loop voor Hoop. Waarom is die er gekomen?

Marie: “Na alle gebeurtenissen wilden we iets doen om mentaal welzijn in de kijker te zetten in onze KLJ. Een paar KLJ’ers kwam op het idee om een loop- en wandelwedstrijd te organiseren waarbij er ook kinderanimatie, eetstandjes en optredens zijn. De eerste editie was een succes en dit jaar zetten we de loop voor een tweede keer op poten. Het evenement is alleen maar groter geworden.”

Aico: “Alle straten in de dorpskern worden afgesloten tot alles weer is opgeruimd. Het hele dorp slaat dan de handen in elkaar om mentaal welzijn meer in de kijker te zetten. De opbrengst – die we halen uit het inschrijfgeld en de drank- en eetverkoop – schenken we aan een goed doel. Elk jaar kiezen we twee organisaties die bezig zijn met mentaal welzijn, het liefst bij kinderen en jongeren. Vorige editie kozen we, logischerwijs, voor Awel en het JAC. Deze editie gaat de opbrengst Naar Warme William en de OverKop-huizen.”

Heeft het evenement ook geholpen in jullie verwerkingsproces?

Aico: “Het eerste jaar was de sfeer een beetje raar. Aan de ene kant zaten we vooral met onze vriend in ons hoofd. Aan de andere kant waren we blij om iets terug te kunnen doen voor de organisaties die ons geholpen hebben en voor andere jongeren die in dezelfde situatie zitten. We voelden dat we iets goed aan het doen waren.”

Marie: “Ook de familieleden van de overleden leiding zijn een vaste waarde op het evenement en wandelen altijd mee. Ze komen nog geregeld langs op de KLJ en wij mogen ook altijd bij hen langsgaan. Dat is fijn.”

Loop voor Hoop KLJ Sint-Martens-Lennik

Dus het opzet van het evenement is geslaagd?

Marie: “Ik vind van wel! We merken dat mentaal welzijn veel bespreekbaarder is geworden in onze KLJ en we verdienden al een aardig centje voor de organisaties.”

Aico: “Vorig jaar haalden we meer dan 9.000 euro op. Hoeveel dat dit jaar zal worden, weten we nog niet. Wat wel leuk is, is dat we ondertussen een mailtje kregen van het JAC. Daarin vertelden ze dat ze, onder andere dankzij ons ingezamelde geld, een tool aan het ontwikkelen zijn en ze vroegen onze mening daarover. Daar worden we blij van, want zo zien we heel concreet hoe er gewerkt wordt rond mentaal welzijn en welke impact we gehad hebben.”

Wat raden jullie andere KLJ’ers aan als het over mentaal welzijn gaat?

Marie: “Ik denk dat de eerste stap is om je oké te voelen om te praten over je mentaal welzijn. Als je het zelf moeilijk vindt om te aanvaarden dat het af en toe wat moeilijker gaat, dan is het ook moeilijk om je in die gevallen open te stellen. Zodra je door dat stigma geraakt, ben je ook meer toegankelijk om erover te spreken met anderen. Wees dus niet bang en durf te praten!”  

 

Tekst: Jolien Caubergh / foto: Lina De Roo en KLJ Sint-Martens-Lennik

Jouw verhaal in de Hélaba?

Ben jij ook altijd onder de indruk van die verhalen die we in de Hélaba neerpennen? En denk jij bij het lezen aan een straf verhaal dat je graag met alle KLJ’ers deelt? Laat het ons weten!

Deel je verhaal

Vragen? Contacteer onze API's

Wist je dat KLJ twee Aanspreekpersonen Integriteit, kortweg API heeft? Die kan je contacteren via api@klj.be als je bijvoorbeeld slecht in je vel zit. De API luistert naar je verhaal, neemt elke melding serieus en kijkt hoe je ondersteund kan worden.

Lees alles over onze API's