Skip to main content

Wat als het mentaal even slecht weer is? Marie Van Leuven getuigt

Nationaal

14 september 2022

“De onzekerheid kwam als een oceaan over me heen”

Hoe voel jij je écht vandaag? Volgens onderzoek voelen 4 op de 10 mensen zich niet goed in hun vel. En bijna 60% van wie psychische problemen heeft, praat er niet over en zoekt geen hulp. Dat zijn verontrustende cijfers. Ook Marie Van Leuven (18) van KLJ Wichelen had het mentaal moeilijk. Toch heeft zij één goede raad: “Krop je problemen niet op, praat erover!”

“Veel dingen hebben een invloed op ons mentaal welzijn”, begint Marie haar verhaal. “Bij mij was dat de start van de coronapandemie. Voordien was ik een verlegen meisje en bij de eerste lockdown dacht ik: ‘leuk, geen school.’ Maar die gedachte was van korte duur. In september 2020, toen we weer deeltijds naar school mochten, begon ik mezelf te verliezen. Ik zat in het vijfde middelbaar en had enorm veel stress door school. Ik had ook veel nood aan sociale contacten, maar door corona wou ik niet afspreken met anderen. Ik begon me af te sluiten van iedereen, ik had geen motivatie meer om te leren en ik genoot niet meer van de leuke momenten. Het masker dat ik had gecreëerd kon ik niet meer afzetten. De onzekerheid over mijzelf kwam als een oceaan over me heen. Ik was niet perfect genoeg en ik wou hetzelfde zijn als al mijn vrienden. Ik kon me nog even sterk houden, maar in maart 2021 ging het mis.”

[Lees verder onder de foto.]

Marie Van Leuven KLJ Wichelen

Naar de psycholoog

“Pas in oktober van het voorbije schooljaar merkten mijn leerkrachten op dat het niet goed met me ging. Samen met twee vertrouwensleerkrachten heb ik beslist dat ik hulp zou zoeken. Na twee maand op een wachtlijst te hebben gestaan, mocht ik eind december beginnen aan mijn behandelingen en mijn herstel. Tijdens de therapie kon ik mijn hart luchten en op zoek gaan naar technieken om met mijn angsten om te gaan. Zo’n gesprek met een psycholoog hoeft trouwens niet alleen over negatieve onderwerpen te gaan, je kan er ook leuke en grappige momenten vertellen. Ik ben alleszins blij dat ik toegestemd heb met die hulp van de psycholoog, want het werpt zijn vruchten af. Stap voor stap begin ik weer van mijn leven te genieten.”

KLJ staat klaar

“Ook tijdens KLJ-activiteiten zagen mijn mede-KLJ’ers dat het niet altijd goed met me ging. Ik kreeg soms paniekaanvallen tijdens spelletjes of activiteiten. Toch helpt mijn KLJ-groep bij mijn herstel, want ze staan altijd voor me klaar. Bij KLJ kan ik bovendien al mijn zorgen even vergeten. Zo kan ik al mijn frustraties bijvoorbeeld kwijt tijdens het wimpelen.”

[Lees verder onder de foto.]

Marie Van Leuven KLJ Wichelen

Ups and downs

“Hoe het nu met mij gaat? Veel beter. Ik ga nog steeds naar mijn psycholoog en daar is helemaal niets mis mee. Ik heb mijn middelbare studies afgerond en begin aan de opleiding om kleuterjuf te worden, ondanks de stress en faalangst. Na alles wat ik heb meegemaakt, ben ik gegroeid en ben ik sterker én zelfzekerder geworden. Één ding heb ik geleerd: het is helemaal oké om je even slecht te voelen, zolang je erover kan praten. Stap dus naar de personen die je het meest op je gemak stellen, bijvoorbeeld je (KLJ-)vrienden en leiding, je ouders of een vertrouwenspersoon. Herstellen gaat met ups and downs, maar op een bepaald moment komt alles goed!”

 

Tekst: Nnenna Onuhurironye / Foto: Jonas Smeulders

Jouw verhaal in de Hélaba?

Ben jij ook altijd onder de indruk van die verhalen die we in de Hélaba neerpennen? En denk jij bij het lezen aan een straf verhaal dat je graag met alle KLJ’ers deelt? Laat het ons weten!

Deel je verhaal