Wat onderzoek je precies?
“We weten allang dat planten trager groeien als ze weinig water krijgen. Ik onderzoek hoe je die groeivertraging kan opmeten met satellietbeelden. Op zich is dat niet nieuw, want de satellieten die al in de jaren ‘70 gelanceerd werden, maakten foto’s van de aarde. Daarop zag je hoe gebieden steeds groener werden als planten groeiden. Echter, als alles groen is, is het moeilijk de planten diepgaander te bestuderen en te zien welke planten bruin worden als ze te weinig water hebben, terwijl andere wel groen blijven. Men ging dus op zoek naar nieuwe technieken om dat groeiproces nauwkeuriger in kaart te brengen. Het unieke aan mijn onderzoek is dat ik het groeiproces meet op basis van het licht dat een plant voortbrengt. Want ja, planten geven licht tijdens hun fotosynthese. Je kan dat zelf zien in een donkere kamer, als je de juiste filters gebruikt.”
“Zodra je weet hoe sterk het lichtsignaal van een plant is, kan je omrekenen hoe snel de plant groeit en hoe gezond die is. Dat is handig voor bijvoorbeeld de serreteelt of de inzet van landbouwmachines. Het levert meer wetenschappelijk inzicht op als je kijkt naar de impact van droogte op de oogst dan wanneer je alleen maar de verdroging van het klimaat bekijkt. Als het bij ons lang heel warm is, groeien bepaalde planten minder goed en krijgen we problemen. Zie maar in de Sahara: in een woestijn kan een cactus nog perfect groeien, maar een krop sla niet.”
Hoe gaat dat onderzoek in zijn werk?
“Vier jaar geleden begon ik met de afbakening van mijn onderzoeksvraag. Ik verdiepte me in wetenschappelijk werk dat er al over bestond en experimenten die wereldwijd al gedaan waren. Daar ben ik zo’n jaar mee bezig geweest. Vervolgens moest ik zelf gaan experimenteren. Daarvoor kon ik terecht in het Duitse Jülich, niet zo ver van de Belgische grens. Op een akker bouwde ik een replica van een satelliet op een toren waarmee ik de verdroging van de plantjes op het veld kon meten. Het duurde wel een tijdje voor ik mijn eerste resultaten had, want konijnen vraten de eerste lading planten op en alleen in de zomer is het droog genoeg om goede metingen te verrichten. Met het verzamelen van die resultaten ben ik bijna drie jaar bezig geweest, maar het was een fijne tijd: ik verbleef vaak voor enkele dagen in Duitsland en mocht er timmeren en graven met leeftijdsgenoten. Het deed me vaak denken aan op kamp zijn. Inmiddels is het veldwerk achter de rug en ben ik vooral hard aan het schrijven. Tegen Kerstmis is mijn onderzoek afgerond.”