Skip to main content

Straffe KLJ'er Linah Bertels staat op de planken van de Ketnet Muscial

Nationaal

10 maart 2022

Al enkele jaren is de Ketnet Musical een visvijver voor jong acteertalent. Sterren als MNM-dj Aaron Blommaert, presentatrice Zita Wauters en #LikeMe-acteur Francisco Schuster zetten er hun eerste stappen. Misschien is Linah Bertels (14) van KLJ Balen wel de volgende ster in dat rijtje, want zij doet mee aan Ketnet Musical: De Finale, die deze maand in première gaat. “KLJ moet even wijken, want ik repeteer elke dag van het weekend. De musical is een geweldige ervaring, maar ik wil toch mee op kamp deze zomer, hoor!”

Ze had wel al deelgenomen aan enkele musicalkampen, maar veel podiumervaring had Linah nog niet. Ze droomde van meer, dus toen ze reclame van de Ketnet Muscial zag, deed ze meteen auditie. Linah werd geselecteerd, mocht op bootcamp en repeteerde maandenlang. Nu gaat de musical eindelijk van start en zal Linah schitteren op de planken van mooie zalen als het Proximus Theater in Plopsaland De Panne, het Kursaal in Oostende, de Stadsschouwburg in Antwerpen, het Trixxo Theater in Hasselt en de Capitole in Gent. “Momenteel heb ik nog geen stress, maar dat zal wel komen als ik voor zo’n volle zaal sta”, vertelt Linah. “Ik heb vooral enorm veel zin om eraan te beginnen!”

Jij en 23 andere jongeren werden geselecteerd uit meer dan 1500 kandidaten. Hoe ging die selectie in zijn werk?

“Verspreid over meerdere dagen waren er verschillende auditierondes. Ongeveer een maand op voorhand krijg je een overzicht van wat je allemaal moet doen: welke scène je moet spelen of welk liedje je moet zingen. Vanaf dan ben je er eigenlijk constant mee bezig. Tijdens je auditie probeer je de opdrachten zo goed mogelijk uit te voeren en na elke ronde hoor je of je al dan niet door mag naar de volgende. In de laatste ronde laat je in een toonmoment alles zien wat je kan, van zingen en dansen tot acteren. Ik was eigenlijk verbaasd dat ik geselecteerd was, want ik was niet zo tevreden over mijn auditie. Gelukkig vond de jury het wel goed.”

[Lees verder onder de foto.]

Linah Bertels Straffe KLJer

Bibberende benen

“Uiteraard was ik héél blij dat ik gekozen werd en ik wou huilen van geluk, maar de tranen kwamen niet omdat er zoveel emoties in me omgingen. Ik bibberde helemaal. Na de selectie mocht ik het goede nieuws nog niet meteen aan iedereen vertellen, maar enkele vriendinnen waren wel op de hoogte. Zij waren enorm enthousiast. Nadat het bootcamp (een week waarin de 24 geselecteerde jongeren repeteerden en streden om de hoofdrol van de musical, red.) in november op tv werd uitgezonden, wist natuurlijk iedereen dat ik zou meespelen in de musical. Ik kreeg veel goede reacties, ook van oude vrienden. Doordat de musical zich meer op kinderen richt, zijn de medeleerlingen op school er niet zo hard mee bezig. Ze behandelen me dus niet plots anders. Gelukkig, want ik heb liever dat er niet te veel aandacht aan gegeven wordt.”

Tijdens het bootcamp werd je gevolgd door camera’s en kwam je op tv. Hoe vond je dat?

“Het was een geweldige week en ik zou het zo opnieuw doen. Je smeedt er nauwe banden met de andere deelnemers. Een week weg van school is bovendien ook enorm leuk. (lacht) Die camera’s waren soms wel lastig, want je bent zoiets niet gewoon. Natuurlijk mochten we nooit recht in de camera kijken, wat het gemakkelijker maakte om ze te negeren.”

[Lees verder onder de foto.]

Linah Bertels Straffe KLJer

Stoere zangeres

Je greep tijdens dat bootcamp ook net naast de hoofdrol. Vind je dat jammer?

“Vlak na de finale wel, maar nu ben ik eigenlijk blijer met mijn huidige personage, Flora. Zij is de zangeres van een rockband, is wat stoerder en heeft veel pit. Die rol past wel bij me. Ik zou zeker de rol van het hoofdpersonage Fenne kunnen spelen, maar eigenlijk is die meer op het lijf geschreven van Imea (de actrice die de hoofdrol kreeg, red.). Ik ben écht Flora, en Imea is echt Fenne.”

Hoe gaat het verhaal van de musical precies?

“Fenne komt terecht in Het Land der Musicals, een wereld die bestaat uit verschillende steden met elk hun eigen dans- en zangstijl. Als er gedurende zeven dagen niemand zingt of danst in een van die steden, dan verdwijnt Het Land der Musicals. Natuurlijk zijn er heel wat problemen in die steden die Fenne moet oplossen. In mijn stad zingen en dansen we bijvoorbeeld niet meer omdat mijn rockgroep een andere rockgroep haat.”

Moet je veel repeteren?

“Sinds december – toen de repetities van start gingen – moet ik bijna elke woensdagnamiddag en het volledige weekend repeteren. Het is dus best een intensieve periode en dat is soms moeilijk te combineren met school. Ik moet veel plannen, maar het lukt me wel. Jammer genoeg is er even geen tijd meer voor KLJ, want de activiteiten zijn steeds tijdens mijn repetities. Ik ben wel van plan om terug te gaan, hoor! Zo wil ik zeker mee op kamp, want dat doe ik al van toen ik in het eerste leerjaar lid werd.”

[Lees verder onder de foto.]

Linah Bertels Straffe KLJer

Ster in wording

“Het is niet eenvoudig om hier mijn beroep van te maken, maar ik wil het proberen”, zegt Linah. “Ik zou dan wel kiezen om te acteren voor camera’s. Een favoriete film of serie waarin ik wil meespelen heb ik nog niet, maar het lijkt me een boeiende wereld. Acteren in musicals hou ik dan als hobby. Sinds dit schooljaar ben ik ook begonnen aan de studierichting woordkunst-drama aan het Provinciale Kunsthumaniora in Hasselt. Daar krijgen we vakken als poëzie, drama en stemoefeningen, maar ook lessen over hoe je kan acteren voor camera’s en hoe je die filmpjes kan bewerken.”

Heb je nog tips voor KLJ’ers die ook in een musical willen meespelen?

“Je mag niet te veel nadenken en moet veel durven. Acteren, vooral bij musical, gebeurt heel ‘groot’. De laatste rij in de zaal moet jou kunnen zien en horen, dus je moet veel lichaamstaal gebruiken en veel kunnen met je stem. De mensen verder van het podium zien je mond misschien niet bewegen, dus moeten ze het verhaal wel kunnen volgen op basis van je lichaamstaal.”

 

Tekst: Jonas Smeulders / Foto: Studio 100

Jouw verhaal in de Hélaba?

Ben jij ook altijd onder de indruk van die verhalen die we in de Hélaba neerpennen? En denk jij bij het lezen aan een straf verhaal dat je graag met alle KLJ’ers deelt? Laat het ons weten!

Deel je verhaal