Skip to main content

KLJ Nieuwkerken-Waas start het jaar met de K

Nationaal

14 september 2022

“Belangrijk om de andere jongeren te leren kennen”

Verschillende jeugdbewegingen die samenkomen om te bezinnen? Het kan! In het Oost-Vlaamse Nieuwkerken organiseren de plaatselijke KLJ, KSA, Chiro en Scouts & Gidsen een gezamenlijke viering aan het begin van het werkjaar. “Doorheen het jaar heerst er een gezonde rivaliteit tussen de vier jeugdbewegingen, maar tijdens die viering tonen we dat de jeugd van Nieuwkerken één geheel vormt.”

Je kan KLJ Nieuwkerken-Waas vinden in de lokalen van De Schakel, een domein dat eigendom is van de parochie. Ook de KSA, Chiro en Scouts & Gidsen hebben er hun plekje. Zo heeft iedere beweging er zijn lokaal, maar delen ze de speelterreinen, toiletten en keuken. “De jongeren van de andere bewegingen leren kennen en samenwerken is dus belangrijk”, zegt KLJ-hoofdleider Jonas Blommaert (20). “Die kennismaking gebeurt daarom tijdens een gezamenlijke viering in september, aan de start van een nieuw werkjaar.”

[Lees verder onder de foto.]

KLJ Nieuwkerken-Waas viering

Kleurrijke kerk

“Elke jeugdbeweging is beurtelings verantwoordelijk om de startviering te organiseren”, legt Jonas uit. “Samen met Raf Vermeulen, de deken van Sint-Niklaas en regionaal proost van KLJ Oost-Vlaanderen die de viering steeds begeleidt, werken we dan alles uit. Zo zorgen we ervoor dat alle jeugdbewegingen en hun jaarthema aan bod komen.”

“Tijdens de viering krijgt elke jeugdbeweging zijn plaatsje in de kerk”, vult leidster Charlotte Bastijns (20) aan. “Iedereen draagt dan zijn uniform waardoor de kerk een kleurrijke plaats wordt. Leden van elke beweging mogen tekstjes voorlezen, we zingen samen en er is een doe-moment waarbij de gemeenschappelijke elementen van jeugdbewegingen en de kracht van de jeugd centraal worden gezet.” En daar blijft het niet bij. “Na de viering gaan alle leiding en hoofdleiding weer naar De Schakel en eten we samen iets”, zegt Jonas. “Gedurende de hele dag leer je elkaar dus goed kennen. Dat is handig, want zo weet je nadien wie je tegenkomt aan de lokalen en weet je wie je kan aanspreken als je vragen hebt.”

[Lees verder onder de foto.]

KLJ Nieuwkerken-Waas viering

Goede band

De startviering is niet het enige gemeenschappelijke project van de jeugdbewegingen uit Nieuwkerken. “Net voor de zomerexamens organiseren we tezamen onze OLF-fuif, waar zo’n 6000 feestvierders naartoe komen”, glundert Jonas. “De opbouw duurt een tweetal weken, daar hebben we dan ook veel helpende handen voor nodig. Je kan dus wel zeggen dat de viering en de fuif mooie momenten zijn waarop we laten zien dat de jeugd van Nieuwkerken één groot geheel vormt.”

“Maar ook met andere verenigingen uit de buurt hebben we een goede band”, vertelt Charlotte. “De parochie nodigt ons soms uit voor een parochieraad. Daar kunnen we ons voorstellen en ontmoeten we anderen die een link hebben met de parochie, bijvoorbeeld leden van Ferm en de Landelijke Gilde. Bij die verenigingen steken we trouwens een handje toe als ze hulp nodig hebben en ook wij kunnen hun hulp inschakelen.”

K op kamp

Niet alleen in september, ook tijdens haar kamp schenkt KLJ Nieuwkerken-Waas aandacht aan de K. “In het midden van het kamp, wanneer de ouders onze -12-leden weer komen oppikken, voorzien we een koud buffet en een bezinning voor alle aanwezigen”, vertelt Jonas. “Ook Raf is dan aanwezig en begeleidt dan de bezinning. Je kan dus wel zeggen dat Raf ons eerste aanspreekpunt is voor onze vragen rond de K. Hij is al zo lang betrokken bij onze afdeling dat hij al verschillende generaties KLJ’ers heeft zien opgroeien. Geweldig, toch?”

 

Tekst: Jolien Caubergh / Foto: KLJ Nieuwkerken-Waas

Jouw verhaal in de Hélaba?

Ben jij ook altijd onder de indruk van die verhalen die we in de Hélaba neerpennen? En denk jij bij het lezen aan een straf verhaal dat je graag met alle KLJ’ers deelt? Laat het ons weten!

Deel je verhaal