Skip to main content

KLJ Heestert: "Onze tractorzegening is ondertussen traditie"

Nationaal

15 maart 2021

Bijna alle KLJ-afdelingen organiseren evenementen zoals fuiven en eetdagen om geld in het laatje te brengen. Sommige afdelingen zetten tijdens hun evenementen ook de K van KLJ nadrukkelijk in de kijker. In het West-Vlaamse Heestert bijvoorbeeld, organiseren ze elke eerste zondag van maart een tractorzegening. “Onze KLJ organiseert het al jaren en het lokt steeds enorm veel volk”, zeggen bestuursleden Liesbeth Clarysse (31) en Marieke Ryckewaert (22).

Eenmaal per jaar tovert KLJ Heestert haar dorp om tot een ontmoetingsplaats voor meer dan 200 tractoren en trucks, want na een lange winter zijn de eigenaars blij om hun voertuig weer op te blinken en te laten zien aan anderen. De deelnemers en bezoekers komen uit andere KLJ-afdelingen in de buurt, maar ook uit de afdelingen van de Landelijke Gilden en Ferm. Het is een fijn gebeuren, waarbij vrienden en oude kennissen elkaar graag terugzien.

Wat moeten we ons voorstellen bij een tractorzegening?

Liesbeth: “De deelnemers volgen een parcours dat langs de kerk loopt. Een priester die we goed kennen, staat de tractoren op te wachten en zegent ze met wijwater. Met die zegening vragen deelnemers om bescherming, voorspoed en geluk voor zichzelf en hun familie of voor het land, een goede oogst en gezonde dieren. Na de zegening is iedereen welkom in ons lokaal voor een hapje en een drankje.”

Vraagt zo’n evenement veel voorbereiding?

Marieke: “Ons bestuur moet wel wat dingen in orde brengen. Zo moeten we een aanvraag indienen bij de gemeente, een parcours uittekenen waarbij we het verkeer zo min mogelijk hinderen en velden zoeken waar de tractoren kunnen parkeren na de zegening. Daarnaast proberen we zo veel mogelijk reclame te maken, zowel door affiches op te hangen als via sociale media.”

“De avond voor de zegening gaat onze bestuursploeg naar de eucharistieviering en plaatsen we alle nodige wegwijzers in het dorp. Daarna toveren we ons lokaal om tot een feestruimte. Op zondag zetten we heel wat vrijwilligers in om alles in goede banen te leiden. Langs het parcours zetten we bijvoorbeeld mensen op de drukke punten, zodat zowel tractoren, bezoekers en het gewone verkeer op een veilige manier hun tocht kunnen voortzetten.”

[Lees verder onder de foto.]

De tractorzegening is niet het enige grote evenement dat jullie op poten zetten.

Marieke: “Elk jaar tijdens het eerste weekend van september organiseren onze KLJ, de plaatselijke Landelijke Gilde en Ferm de Hoevefeesten. De drie organisaties slaan de handen in elkaar en nemen elk een deel van het werk voor hun rekening. Zo verzorgt KLJ de fuif op zaterdag en ontfermen de Landelijke Gilde en Ferm zich over een eetfestijn met beenhesp op zondag. Er vindt ook een trekker-trek plaats (een wedstrijd waarbij tractoren een zware slede voorttrekken, red.). Die lokt veel volk uit de omgeving.”

Ook tijdens dat evenement krijgt de K een plaatsje.

Marieke: “Aan de start van de Hoevefeesten is er traditiegetrouw een eucharistieviering, gemaakt door en voor KLJ. Zo luiden we samen met onze leden het KLJ-jaar officieel in. De teksten en liederen zijn op maat van onze KLJ, maar ook leden van de Landelijke Gilde, Ferm en andere parochianen zijn aanwezig. Tijdens de viering krijgen we ook de kans om te vendelen en te wimpelen.”

Het valt op: jullie hebben een goede band met de andere verenigingen in de buurt.

Marieke: “De samenwerking loopt heel vlot. Enkele keren per jaar komen er verantwoordelijken van elke beweging samen. Zij nemen een aantal grote beslissingen zodat iedere beweging vervolgens voortkan met zijn taken. Tijdens de Hoevefeesten geeft iedereen het beste van zichzelf en na elke editie verdelen we de winsten door drie.”

Liesbeth: “Heel wat KLJ’ers belanden na hun KLJ-carrière bij de Landelijke Gilde of Ferm. De leden van de verschillende organisaties hebben dus een link en kennen elkaar. Je merkt zo dat hele ‘families’ samenkomen tijdens de Hoevefeesten en onze tractorzegening.”

Tekst: Jolien Caubergh / Foto's: KLJ Heestert

Jouw verhaal in de Hélaba?

Ben jij ook altijd onder de indruk van die verhalen die we in de Hélaba neerpennen? En denk jij bij het lezen aan een straf verhaal dat je graag met alle KLJ’ers deelt? Laat het ons weten!

Deel je verhaal