Skip to main content

7 keer spelen vanop afstand met +12'ers

Nationaal

9 november 2020

Tweede lockdown, tweede golf van coronacreativiteit in KLJ-land! We bundelden voor jullie heel wat opvallende en originele ideeën in een inspirerende lijst met 7 toffe tips.

1. Maak een digitale activiteit van de activiteit die je anders fysiek gepland had

Simpel: vorm de geplande activiteit om tot een online activiteit. Zo hoef je geen nieuw spelconcept te verzinnen en is de stap voor leden om deel te nemen, kleiner. Om het KLJ-gevoel nog te versterken, speel je deze spelletjes best in een afgesloten omgeving. Een WhatsApp of Facebookgroep voor leden maakt je activiteit nog gezelliger!

  • KLJ Wetteren speelt online laddercompetitie met hun leden
  • KLJ Strijland daagt hun leden uit in een online één tegen allen en ontwierp een eigen KLJ-bordspel
  • KLJ Wambeek houdt een battle tussen de verschillende leeftijdsgroepen in een privégroep op Facebook.
  • KLJ Lokeren-Heiende voerde een battle of the sexes, waarbij jongens en meisjes zoveel mogelijk punten moesten verdienen voor hun team.
  • KLJ Doorslaar ging op Expeditie Corona. Team Noord en Team Zuid moesten vanuit hun kot samenwerken en allerlei opdrachten vervullen

2. Speel gezellige spelletjes online

Wist je dat je online heel wat gezelschapsspelletjes samen kan spelen? Start een videocall met je leden en speel in deze online room een spelletje online weerwolven, online blackbox of online bingo. Je kan zelfs online op dropping gaan!

Er bestaan ook heel wat apps en websites die het nog makkelijker maken om samen te spelen. Denk maar aan de app Among Us waarbij je samen De Mol ontmaskert, de online versie van Cards Against Humanity, online Kolonisten van Catan, online pictionary op Scribble.io, of heel wat andere bordspelletjes op Board Game Arena.

3. Ga oldschool met een powerpointspel

KLJ Ouwegem speelde een powerpointactiviteit met de -16: ieder lid moest op voorhand een powerpointpresentatie maken van een bepaald aantal slides. Deze presentatie moest aan een aantal voorwaarden voldoen: een grafiek, een gif, een grappige KLJ-foto, … Het onderwerp van de presentatie was vrij te kiezen maar één ding is zeker: lachen deden ze!

4. Haal je leden uit hun kot en ga op pad

KLJ Waanrode stippelde een Halloweentocht uit die de leden samen met hun gezin konden doen. KLJ Wambeek deed hier nog een schepje bovenop en schakelde de leden mee in om pompoenen te versieren en buiten te zetten. Resultaat: een toffe activiteit voor alle KLJ’ers die samen met hun familie op pad gingen én extra zichtbaarheid in het dorp!

5. Of steek je leden in hun kot en laat hen er zelf uit ontsnappen

Ook een escaperoom kan gespeeld worden vanop afstand! In de Spelendatabank vind je de speluitleg van de escaperoom ‘de badkamer van Thomas’. Er bestaan ook enkele sites waarop je gratis zelf geen spelbegeleider bent maar samen met je leden kan proberen om raadsels op te lossen en zo te ‘ontsnappen’.

Zo heb je Oriënt Express over een treinreis en Camping Hogenood over een online camping. Voor de echte slimmeriken is er ook De verloren herinnering over een oorlogsverhaal, al is deze online escaperoom misschien meer geschikt voor +16’ers.

6. De liefde van een KLJ’er gaat door de maag

Koken met je leden ging nog nooit zonder zoveel afwas!

  • KLJ Zulzeke deelt receptjes in thema met hun leden die ze makkelijk thuis kunnen maken.
  • KLJ Wolfsdonk geeft Halloween-kookles aan hun leden door op Instagram en Facebook te tonen hoe je heksensoep en enge mummieworstjes maakt.

7. Quiz it till you make it

KLJ Ertvelde toont op Instagram de komende weken telkens het sjaaltje van iemand van de leiding, samen met enkele leuke vragen over die leiding. Zo entertain je niet enkel je leden, je stelt ineens ook je werking voor. Twee vliegen in één klap!

Er zijn nog veel andere manieren om online een quiz te spelen. Op deze pagina geven we je al heel wat inspiratie mee.

Nog meer inspiratie

KLJ deelde eerder ook al een aantal artikels met inspiratie om activiteiten te organiseren in coronatijden.

 

Heb je zelf ook een leuke activiteit uitgewerkt voor je leden? Bezorg ze aan je PM’er of voeg ze zelf toe aan de spelendatabank zodat andere KLJ’ers jouw inspiratie ook kunnen gebruiken!