Skip to main content

De badkamer van Thomas

een spel van KLJ Nationaal
een spel van KLJ Nationaal

Over het spel

  • ongeveer 2 uur
  • 0 tot 0 spelers, 0 tot 0 jaar
  • Online

Benodigdheden

- pen - papier - eventueel een rekenmachine - enge muziek - timer

Uitleg

Doel

Het doel is om de escape room binnen het uur op te lossen en te ontsnappen.

Regels

  1. Idealiter wordt de escape room gespeeld door 3 à 4 personen + 1 verteller.
  2. De spelers moeten gedetailleerde instructies geven aan de verteller over de handelingen die ze willen uitvoeren. Daarbij is woordkeuze soms heel belangrijk, bijvoorbeeld: als een licht pas aangaat na 13 keer de knop aan en uit te zetten, moeten de spelers expliciet zeggen: “ik zet de knop 13 keer aan en uit”, en dus niet: “ik zet de knop een paar keer aan en uit”.
  3. Bij de introductie schetsen de spelers best zo goed mogelijk de kamer met pen en papier.  Het opschrijven van aanwijzingen is sterk aan te raden. 
  4. Iets breken/doden in de kamer is nooit de oplossing – net zoals in een echte escape room.

Introductie

Het is zaterdag 14 maart. Je gaat naar de Colruyt om je voorraad wc-papier aan te vullen, corona times call for desperate measures. Je ziet echter dat de schap volledig leeg is, die verdomde hamsteraars. Als je nog eens goed kijkt, zie je dat er toch nog 1 pak helemaal vanachter verstopt ligt. Net als je hem wilt pakken, grijpt een jongen naar dezelfde wc-rol. Je vangt zijn blik op en voelt direct de vonk overslaan. Hij introduceert zichzelf als Thomas. Na even leuk te babbelen, met de nodige 1,5 meter ertussen, wisselen jullie nummers uit om toch nog contact te houden in de eenzame tijd die jullie te wachten staat. Die avond nog krijg je een berichtje om bij hem op kot iets te komen drinken. Uiteraard geen goed idee, maar je besluit er toch op in te gaan: 1 allerlaatste date, en erna ga je volledig in quarantaine, beloofd!

Wanneer je het kot binnenkomt, hangt er een vreemde sfeer in de lucht. Een sfeer van vergankelijkheid, alsof het geen echte woonst is van iemand. Het interieur is heel kil en het ligt er bijna onmenselijk proper. Nergens zijn er persoonlijke spullen te bespeuren. Zit hij hier echt op kot? Het kon evengoed een hotelkamer geweest zijn. Je voelt je niet echt op je gemak en er gaat een rilling door je heen. Maar je vermant jezelf. Het is al een tijdje geleden dat je met iemand mee naar huis bent geweest. Het zijn waarschijnlijk gewoon de zenuwen. Na enkele drankjes verontschuldig je je even bij hem en gaat naar de badkamer om wat water in je gezicht te kletsen ter kalmering.

Je gaat de badkamer binnen en kijkt rondom je heen. Terwijl de living er abnormaal proper bij ligt, is het hier een beetje het omgekeerde. Het is echt een smerig badkamertje. De vloer bestaat uit klassieke tegeltjes in twee verschillende kleuren. De tegels zijn echt heel vuil. Rechts van u staat er een roestig douchebad met twee zandlopers op de rand. Links van u staan er een wasmachine en een droogkast op elkaar gestapeld. Ze zien er amper nog functioneel uit. Voor de wasmachine en droogkast staat er nog een volle mand met vuile was.

Je hebt chance dat je niet naar het toilet moet: het ziet er afschuwelijk vies uit én er is geen wc-papier. Naast het toilet staat er een trieste lavabo met boven en onder een opbergkastje. De kastjes zijn beiden gesloten met een hangslot. In de lavabo ligt er een oude klok. Die moet er waarschijnlijk per ongeluk ingevallen zijn. Er is blijkbaar wel een poging gedaan om deze droevige plaats een beetje op te fleuren met een paar vreemde decoraties. In het midden van de vloer ligt een verschrikkelijk lelijk, vervaagd, mosterdgeel tapijtje. In de hoek van de badkamer staat een grote kamerplant. Ernaast staat een vuilbak, en boven die vuilbak hangt een poster die je herkent: ‘t is de klassieke poster van The Silence of the Lambs.

Je kijkt eens goed in de spiegel boven de lavabo en beseft dat je misschien toch wat te veel gedronken hebt. Net wanneer je beslist gewoon terug naar huis te gaan, hoor je een zachte klik van het deurslot. Je merkt dat de badkamerdeur dicht is, terwijl je die zelf niet had gesloten bij het binnengaan. Je probeert nog aan de deur te trekken, maar nog voor je er effectief aan trekt weet je al hoe laat het is: de deur is op slot. Vervolgens merk je iets op wat je nog niet was opgevallen: naast de deur hangt zo’n typisch codepaneel waar je cijfers moet ingeven.  Aan de andere kant van de deur weerklinkt een vuil lachje, en dan hoor je Thomas zeggen: “Binnenkort”. Zijn voetstappen verwijderen zich van de deur tot ze steeds meer en meer uitdoven.

Binnenkort… wat is er binnenkort? – Moest ik jullie zijn, zou ik er niet op wachten.

Oplossing

Zichtbare items (alfabetische volgorde): beschrijving + handelingen

Deur

Acties:

- de code insteken: 9194

Je hoort een vrolijke bliep, en met een klik gaat het slot open. Je doet de deur open… voor de volle 10 cm, voor iets u tegenhoudt. Je kijkt door het gaatje, en ziet dat een waanzinnig dikke ketting de deur tegenhoudt…

- de betonschaar gebruiken op de ketting

De betonschaar knipt door het metaal alsof het papier is. Je doet de deur open, sprint de badkamer, het appartement en het hele gebouw uit zonder omkijken. Je bent ontsnapt!      

Douchebad

Extra beschrijving:

Zoals de rest van de badkamer is het bad vuil en stoffig.

Acties:

- kraan van de douche opendraaien

Er komt geen water uit de douche. 

- kraan van het bad opendraaien

Er komt geen water uit de kraan.

- zandlopers bekijken

De twee zandlopers op de badrand hebben elk een label: op de eerste staat 3 minuten, op de tweede 7 minuten.

- kraan van de douche opendraaien volgens het exacte patroon van de klok

Exacte patroon van de secondewijzer: 3 keer kort draaien (ongeveer 30° wijzerzin draaien en terugkeren), 1 volledige draai in tegenwijzerzin.

Direct na het voltooien van de rotatie schiet de douche in actie. Je kan nog net het broeihete water ontwijken, maar je moet je ogen dichtknijpen om nog iets te kunnen zien doorheen de stoom die de ruimte vult.

Na exact 5 minuten verandert de temperatuur van kokend heet naar 40°. MAAR na 20 seconden wordt de douche ijskoud! De spelers moeten dus proberen exact 5 minuten te timen vooraleer ze de douche aanzetten. Dit kan via de zandlopers.

Klok

Extra beschrijving:

De klok die in de lavabo ligt is analoog, dus met wijzers, maar de wijzers bewegen niet: er mist een batterij.

Acties:

- batterij (indien gevonden) in de klok steken

De secondewijzer springt tot leven – ongeveer. Het zat op de 6, kruipt moeizaam omhoog naar de 7… maar valt terug naar de zes. Dan klimt hij terug tot de zeven, valt weer terug naar de zes. Dan draait hij tegenwijzerzin in helemaal rond naar de 7. Dwaze klok!

Lavabo

Extra beschrijving:

De oorspronkelijk witte lavabo is bruin van het vuil, duidelijk bijna nooit gekuist. De spiegel boven de lavabo is een medicijnenkastje dat op slot is met een codeslot (3 cijfers). Het kastje onder de lavabo is op slot met een gewoon hangslot. Zou er ergens een sleutel rondslingeren?

Acties:

- aan de kraan draaien

Het kraantje werkt niet, hoe je het ook draait of keert.

- Naar de spiegel kijken terwijl het hete water uit de douche komt

Door de stoom wordt een geheime boodschap op de spiegel zichtbaar. Je hebt eerst wat moeite om te zien wat er opstaat, maar uiteindelijk kan je het toch ontcijferen: het getal 818.

- Medicijnenkastje openen met de code 818 (van op de spiegel).

Het is een medicijnenkastje, met verschillende geneesmiddelen in doosjes, maar ook een kleine zaklamp. Je bekijkt de zaklamp van dichtbij, en ziet dat het een blacklight zaklamp is. Je verplaatst je aandacht naar de medicijnendoosjes, die allemaal redelijk vol zijn. De doosjes hebben allemaal een label:  

                        Dafalgan-55: €35

                        Xanax-10: €46

                        Gaviscon-8: €19

                        Ubiprofen-24: €7

                        Rilatine-19: €41

                        Motilium-1: €27

- met de sleutel (van de plant) het kastje onder de lavabo opendoen

In dit kastje worden de badkamerbenodigdheden bewaard. Je vindt twee rollen wc-papier en een magazine. Welk magazine? Een Dag Allemaal van 3 jaar geleden: Op de cover: Ann van Elsen, die na een nieuwe huwelijkscrisis naar het buitenland vlucht en er naar verluidt 10 jaar ouder uitziet.

- Binnenkant van de wc rollen checken (uit de onderste kast)

Aan de binnenkant van 1 van de rollen staat een korte boodschap geschreven, dit keer in een angstaanjagend netjes handschrift. Het briefje leest als volgt:

Binnenkort. Maar ik geloof in een sportieve kans. Het tapijt. De som van mijn medicatie (niet dat ik ze aan het nemen ben, natuurlijk). En de vleugels. Geniet van uw laatste momenten.

- Schijnen met de blacklight zaklamp op de Dag Allemaal

Op de cover verschijnt door de blacklight een verbogen letter O, netjes over heel de pagina geschreven. Je draait de bladzijde om, en vindt op dezelfde wijze een N. Je blijft dit patroon volgen, en ontdekt zo ook de letters D, E, R en X.

Plantpot

Extra beschrijving:

De pot is vrij groot, maar licht genoeg zodat je hem kan opheffen. De plant zelf heeft een redelijk dikke stam, kleine blaadjes, en vele bloemknoppen die nog ingekrompen en dicht zijn. De aarde waarin de plant staat is kurkdroog. Het is duidelijk dat er niemand voor gezorgd heeft de laatste tijd.

Acties:

- bloempot opheffen

Niets te zien.

- plant water geven met exact 40°C water (van de douche afkomstig)

De hele plant siddert van geluk zodra het water de potgrond aanraakt. De bloemknoppen, waarvan je dacht dat ze dood waren, gaan langzaam open tot mooie, kleurrijke bloemen. In de kleinste bloem spot je iets kleins, zilvers: een kleine sleutel!

Poster

Extra beschrijving:

Het is de typische poster van The Silence of the Lambs, met actrice Jody Foster’s gezicht. Voor haar mond zit een enge vlinder.

Acties:

- achter de poster kijken

Niets te zien.

- vlindervleugels tellen op de poster

De enge vlinder heeft 4 vleugels.

Tapijtje
Extra beschrijving:

Het is een mosterdgeel misbaksel als je het mij vraagt en het maakt zo’n zompig geluidje als je erop gaat staan. Wat redelijk eng is, want het is niet eens nat.

Acties:

- onder het tapijt kijken

Onder het tapijt ligt er niets.

- De onderkant van het tapijt zelf checken

In de stof is een grote 9 genaaid. Of is het een 6? Het is moeilijk het verschil te zien natuurlijk.

Vloertegels

Extra beschrijving:

De vloertegels hebben twee verschillende kleuren. De kleuren vormen een x-patroon.

Acties:

- de tegel in het middelpunt van de X bekijken

De tegel zit losser dan de omringende tegels. Het lukt zelfs om de tegel los te wrikken met uw vingers. Je krijgt een randje beet, en trekt het naar omhoog. Onder de tegel is een verborgen compartiment, waar je een betonschaar vindt.

Volle wasmand

Acties:

- in de wasmand kijken

In de mand liggen een hoop verfrommelde en gedragen kleren, zowel mannen- als vrouwenkleren. Gelukkig zijn ze maar gewoon vuil, en zijn er geen bloedvlekken ofzo.

- de zakken van de vuile kleren checken

Je hoort gerinkel bij het doorzoeken van de kleren. Al snel vindt je de bron van het gerinkel. In de zakken van één van de broeken, vind je twee muntstukken van vijftig cent,  een briefje van vijf euro en een muntstuk van 2 euro, gewikkeld in een kasticket. Het kasticket is wel redelijk vervaagd: de enige details die je kan lezen zijn: dat het ticketje van een apotheek afkomstig is, dat de klant met 100 euro heeft betaald en wat geld heeft teruggekregen.

- wasmand opheffen

Niets te zien.

Vuilbak

Acties:

- onder de vuilbak kijken

Niets te zien.

- in de vuilbak kijken

Op het eerste gezicht lijkt de vuilbak leeg, maar na goed kijken zie je er drie stukjes verfrommeld papier in liggen.  Ze zijn allemaal in hetzelfde, slordige, handschrift geschreven

            Papiertje 1: Thomas, vergeet alstublieft niet om de plant water te geven. 40 graden, de temperatuur van een perfecte douche. Ik weet dat dingen in leven houden niet uw sterkste punt is, maar doe alstublieft toch wat moeite.

Papiertje 2: Thomas, sorry, maar ik denk niet dat ik nog langs ga komen. Het gaat raar klinken, maar het lijkt alsof uw appartement iets tegen mij heeft… Ik heb mij al aan elke scherpe hoek gestoten, verbrand aan elk warm oppervlak, gestruikeld over elke losse kabel… En dan heb ik het nog niet eens gehad over uw douche. Ok je moet op een specifieke manier aan de knop draaien om het te laten werken, maar hoe moet iemand dat in godsnaam onthouden? Wijzerzin, tegenwijzerzin… ’t is te zot voor woorden. En zelfs als je het aankrijgt, is het kokend heet! Absurd dat het exact vijf minuten duurt voor het afkoelt tot de ideale temperatuur van 40°! Ahja, en 20 seconden later is het weer ijskoud… super praktisch! Serieus, voor ik hier nog kom moet je wat aanpassingen maken.

            Papiertje 3: OK, Thomas! Je hebt uw punt gemaakt. Mijn reden om u te verlaten was dwaas, maar dat is geen reden om mijn medicijnen bij te houden! Dit is serieus, ik heb ze letterlijk nodig om te blijven leven, en je houdt ze verborgen in uw badkamer. Desnoods sleep ik u voor de rechter!

Wasmachine/droogkast
Extra beschrijving:

De buitenkant is duidelijk versleten en oud, maar oninteressant. De knoppen zien er allemaal normaal uit, wat je zou verwachten.

Acties:

- binnen in de wasmachine kijken

De trommel van de wasmachine is leeg, al merk je een hele hoop pluisjes op. Vreemd. 

- binnen in de droogkast kijken

De trommel van de droogkast is leeg. Er is niets te zien.

- zeepbakje van wasmachine checken

Niets te zien.

- op/achter/onder de wasmachine of droogkast kijken

Niets te zien.

- de filter/pluizenvanger checken van de wasmachine

De pluizenvanger voelt zwaarder aan dan normaal. Terwijl je de filter eruit trekt, voel je iets in het rond rollen. Je haalt zoveel mogelijk van de overtollige pluisjes eruit en vindt een kleine, ronde batterij.      

WC

Extra beschrijving:

Het toilet is niet functioneel, je kan niet eens doorspoelen. Gewoon een stuk grof huisvuil eigenlijk, dat alleen nog maar goed is voor het containerpark.

Acties:

- toiletbril opheffen

Niets te zien.

- achter toilet kijken

Niets te zien.

- in de spoelbak kijken

Niets te zien.

Bijlagen