Skip to main content

+18-activiteiten van thuis uit

Nationaal

21 september 2020

We leven in een wereld van internet, digitale tools en sociale media. Soms werken ze ongelooflijk op de zenuwen, maar in deze tijden kunnen we ze extra goed gebruiken. Deze digitale wereld heeft veel mogelijkheden in het organiseren, spelen en beleven van spelen. Ze kunnen zelfs een extra dimensie aan jouw spel bijbrengen. Gebruik online tools als vervanging of ondersteuning van je spel. Let wel wanneer je online en offline combineert dat afstand of non-contact gegarandeerd blijft.

1. Gezelschapsspelletjes op afstand

Niks gezelliger dan samen rond het spelbord de strijd voor de overwinning te voeren. Wanneer dit fysiek niet mogelijk is, kan er heel veel digitaal.

 • Via het online platform boardgamearena kan je coole bordspelen spelen tegen de computer, je vrienden of andere spelers online! Vergeet zeker niet het spel Carcasonne of Saboteur eens uit te proberen!
 • Ook online karaoke is mogelijk gemaakt. Met de app Smule kan je de zangbattle aan tegen al je KLJ-vrienden of oefen je op je eigen zangtalent.
 • Pictionary was nog nooit zo leuk, met de online versie kan het tekentalent van je leden extra getest worden. Zonder potloden, stylo’s of verf ga je met je vinger over je scherm om de mooiste creaties te ontwerpen. Raden jou tegenspelers het binnen de tijd?
 • De Slimste Mens kent ongetwijfeld iedereen. Maak een eigen online versie via Kahoot of PowerPoint. Of speel simpelweg samen het echte spel via de app.

2. Jouw lokaal online

Veel gamers kennen het concept van Discord al, maar kennen jullie de mogelijkheden hiervan? Ontwerp een Discord die alle leuke, geheime, interessante plekjes van jullie KLJ-terrein inhoudt. Dit geeft toch een deel het gevoel te kunnen afspreken in jouw favoriete plek. Geen indringers gewenst? Geen probleem. Spreek enkel met jouw leden af in jullie lokaal en sluit de deuren van de Discord. Welke geheimen worden hier verteld?


Zin in een klein feestje? Ook de muziek in jullie online ruimte kun je zelf bepalen. Iedereen kan zijn favoriete dansplaat toevoegen aan de afspeellijst. Naast het samenkomen en muziek luisteren biedt Discord nog veel meer mogelijkheden. Deel jullie scherm, chat samen, open videogesprekken, vergader, bel en babbelen uren met elkaar.
 

Variaties: maak op Habbo Hotel jouw KLJ lokaal na.

3. De stoel

De stoel zoals we hem kennen van televisie.
Omschrijf een locatie en iedereen moet deze zo snel mogelijk vinden en er een selfie van zichzelf nemen op een stoel.

Heb aandacht voor:

 • Het mag geen gevecht worden op een locatie wie hier als eerste is. De omschrijving kan perfect zijn ‘met achtergrond ons KLJ-lokaal’.
 • Laat ieder zijn eigen stoel meenemen. Zo moet je niet paraat staan met ontsmettingsspray om die een bepaalde stoel steeds te behandelen.


Variaties:

 • Je kan ook zelf een foto/ luchtfoto (google maps) geven, zonder uitleg, van de locatie.
 • Niet enkel een stoel met een selfie is voldoende, een volledig nutteloos attribuut kan niet ontbreken. Bijvoorbeeld: neem een branden theelichtje mee op de foto.
 • Eerst kan iedereen zijn ‘krukkie’ kiezen: iedereen kan deze dan personaliseren, pimpen,…
  • In je ukkie op je krukkie: een afbeelding van een locatie wordt doorgestuurd en je moet met je kruk daar naartoe gaan

4. Ook nog...

 • Zoek inspiratie bij activiteiten die je reeds kent. Elke offline activiteit kan je op een manier ook digitaal omzetten. Bijvoorbeeld een workshops kan perfect via de webcam, waarbij iedereen achter zijn eigen computer mee het stappenplan volgt of een yogasessie waarin iedereen fantastische houdingen probeer aan te nemen.
  Voorbeeldlinks :
 • Ook uitstappen moeten niet uitblijven. Probeer de omgeving terug te brengen naar ieder zijn eigen ‘kot’. Bijvoorbeeld : een optreden: via de youtube pagina van de Ancienne Belgique kan je regelmatig oude concerten bekijken.  Zoek je favoriete artiest uit en breng hem zo naar jouw toe.        
 • Pakketjes tijd! Bezorg de leden een pakket met materiaal om actief deel te nemen aan een online activiteit. Zoals bijvoorbeeld de materialen die nodig zijn voor een workshop.
 • Opdrachtjes ‘binnen de minuut’. Als je deze gebruikt, kies er dan een paar uit die makkelijk thuis te doen zijn. Ze kunnen er ook een wedstrijd met vrienden van maken door intussen te videobellen.

5. Uitgewerkte activiteit

Verkiezing Viroloog van Vlaanderen

Bekijk het volledige spel