Skip to main content

5 gouden tips voor een straffe activiteit op afstand

Nationaal

21 januari 2021

Het is allesbehalve vanzelfsprekend om je KLJ actief te houden tijdens een lockdown, maar jullie doen het toch maar mooi en dat is enorm straf! Vind je het toch nog moeilijk om activiteiten uit te werken of weet je niet goed waarmee je rekening moet houden bij het maken van een activiteit vanop afstand? We geven je vijf gouden tips voor straffe afstandsactiviteiten! 

1. Kies het juiste communicatiekanaal

Welke leden wil je bereiken? En op welke manier kan je dan best met hen communiceren? Bij -12-leden communiceer je vaker via de ouders dan via de leden zelf. Oudere leden zijn waarschijnlijk zelf meer mee met allerlei online platformen dan jongere leden dus ga op zoek naar het juiste kanaal om zoveel mogelijk leden te bereiken.

Zowel online als offline zijn er hier heel wat opties: online kan je communiceren via een gesloten Facebookgroep, een openbare Facebook- of Instagrampagina, een WhatsAppgroep met ouders of leden, een Discordserver, een Snapchatgroep, via mail… Offline kan je leden bereiken door iets in de brievenbus te steken, pakketjes af te leveren, tips te verstoppen in het dorp, een affiche met speluitleg aan het lokaal te hangen… Zorg er in elk geval voor dat het kanaal dat je kiest, aansluit bij hoe je die leden kan bereiken. Dit geldt zowel voor de uitnodigingen voor activiteiten als voor activiteiten zelf. 

2. Bepaal het doel van de activiteit

Net zoals fysieke activiteiten, hebben ook afstandsactiviteiten altijd een doel. Bepaal wat voor jullie het doel is van de activiteit die je wil organiseren. Dat doel kan ook heel simpel zijn, zoals ‘we willen dat onze leden zich amuseren op zondagnamiddag’. Een doel kan ook minder simpel lijken, zoals ‘aan ledenbinding doen’, ‘voor een goed groepsgevoel zorgen’, ‘KLJ bekender maken in het dorp’, ‘op een originele manier het kampthema voor in de zomer aankondigen’... Eens het doel van je activiteit helder is, kan je beginnen zoeken naar een gepaste spelvorm. 

3. Geef iedereen de kans om mee te spelen

Het is niet vanzelfsprekend dat iedereen beschikt over een vlotte en stabiele internetverbinding, een eigen laptop waar ze een hele namiddag gebruik van kunnen maken of digitale media. Denk er ook aan dat niet iedereen veel spelmateriaal in huis heeft. Zorg er dus voor dat je bij je activiteit enkel gebruik maakt van materiaal dat iedereen standaard in huis heeft. Ook ruimte speelt hierbij een rol: niet al je leden hebben een tuin of eigen kamer om in te spelen. Zorg voor opdrachtjes of activiteiten die je zowel binnen als buiten kan uitvoeren en waarvoor je niet te veel ruimte nodig hebt. 

4. Geef ook leden die niet meespelen aandacht

Ook op activiteiten op afstand zijn er soms leden die niet (willen) meespelen. Geef ook hen aandacht en vraag na waarom ze niet meedoen. Misschien is het concept niet duidelijk, zijn ze niet op de hoogte van de activiteiten of is er een andere reden die ervoor zorgt dat ze niet meedoen. Gebruik ook hier weer het juiste communicatiekanaal om je leden te bereiken: als iemand niet meespeelt met een spel op Facebook omdat die persoon niet heel actief is op Facebook, kan je beter op een andere manier contact zoeken dan een berichtje sturen via Facebook. Laat leden weten dat je ze mist en steek eens een kaartje in de brievenbus of bel hen eens op. 

5. Zorg voor een gemotiveerde leidingsploeg

Leiding zijn en elke week het beste van jezelf geven is nooit vanzelfsprekend, en nu zeker niet. Het is dan ook belangrijk om aan je medeleiding te tonen dat je hen waardeert voor alles wat ze doen. Geef hen complimentjes of verras ook hen eens met een kaartje of een cadeautje aan de voordeur. Wees je ervan bewust dat leiding die anders gemotiveerd wordt door de stralende ogen en een lachende mond van je leden dit enorm kan missen bij een activiteit vanop afstand. Je hebt geen echt contact met je leden dus is de kans groot dat je hier als leiding ook minder voldoening van krijgt. Ook dit kan je verwerken in je activiteit: roep je leden op om zoveel mogelijk tekeningen te maken voor hun leiding, stippel een tocht uit langs de huizen van de leiding en laat je leden krijtboodschappen achterlaten, laat je leden een kaartje schrijven naar de leiding of organiseer eens een activiteit enkel voor leiding. 

[Lees verder onder de GIF.]

Weet je wat je wil maar ben je nog op zoek naar inspiratie? Kijk eens in de spelendatabank (tip: gebruik de zoekterm ‘online’ en je vindt heel wat kant en klare online activiteiten) of neem eens een kijkje op onze website. Deze artikels deelden we al: