Skip to main content

Veelgestelde vragen

'KLJ voor iedereen' is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Misschien denkt je leidings- of bestuursploeg er niet helemaal hetzelfde over of heb je andere zorgen aan je hoofd. Gelukkig kom je met kleine inspanningen al een heel eind.

'KLJ voor iedereen' is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Misschien denkt je leidings- of bestuursploeg er niet helemaal hetzelfde over of heb je andere zorgen aan je hoofd. Gelukkig kom je met kleine inspanningen al een heel eind.

Waarom is elke KLJ een 'KLJ voor iedereen'?

Je stond er misschien nog niet bij stil, maar eigenlijk is elke KLJ is al een tijdje een ‘KLJ voor iedereen’. We willen daar nu ondubbelzinnig voor uitkomen, omdat we echt geloven dat iedereen welkom is. Dat lijkt misschien een hele opgave, maar je krijgt als KLJ'er en afdeling de ruimte om zelf in te vullen wat dat voor jouw KLJ betekent. Wanneer het niet zo vanzelfsprekend voor je is dat iemand meedoet, ga dan in gesprek om te bekijken wat wel lukt. Met ‘KLJ voor iedereen’ ga je samen op zoek naar een redelijk evenwicht. Je stemt met andere woorden je werking af op (potentiële) KLJ’ers, de eigenheid van je afdeling en de buurt waarin je samenkomt. We werken dus niet aan de hand van een checklist en je hoeft heus niet van elke mogelijke doelgroep één persoon in de groep te hebben om een goede KLJ te zijn. Eigenlijk draait het gewoon om openstaan voor elkaar en samen uitzoeken hoe iedereen maximaal mee kan doen.

Als elke KLJ een 'KLJ voor iedereen' is, wat moeten wij dan precies doen?

Jij krijgt de ruimte om met je afdeling, werkgroep of gewest uit te zoeken wat voor jullie mogelijk is. We verwachten niet dat je een perfecte afspiegeling van je buurt bent, maar we vinden wel dat je met elkaar in gesprek moet gaan. Je hoeft je dus niet zomaar aan ieders noden en behoeften aan te passen als dat een hele ommezwaai voor de werking betekent, maar focus op kleine en redelijke aanpassingen. Soms is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan, dat beseffen we maar al te goed. Met onze tips, tools en tricks kom je gelukkig al een heel eind. Als je er dan nog niet uitgeraakt, staan we klaar om je vragen te beantwoorden.

We kunnen ons toch onmogelijk aan iedereen aanpassen?

Dat klopt en dat moet ook niet. Wij geloven dat je met kleine aanpassingen de kerk in het midden kan houden, maar soms is daarmee nog niet iedereen tevreden. Soms lijkt het onmogelijk om aan ieders verwachtingen te voldoen: ouders vragen het een, leden willen iets anders. Gelukkig hoef je je niet altijd aan iedereen aan te passen. Wat wel belangrijk blijft is om naar elkaar te luisteren en op zoek te gaan naar een oplossing die alle partijen vooruit helpt. De tips, tools en tricks op deze pagina's helpen jullie daarbij al een hele stap vooruit.

Wat als ik hier niet mee akkoord ga?

'KLJ voor iedereen' is een belangrijke onderdeel van onze beweging. De verbondenheid, het respect en de solidariteit die we koesteren en nastreven komen uitvoerig aan bod in onze missie en visie. Vanuit KLJ hopen we wel dat je je achter het 'KLJ voor iedereen'-idee zet. Dat wil zeggen dat je mee bouwt aan de veilige plek die KLJ voor iedereen kan zijn. Jij krijgt de ruimte om na te gaan hoe je dat met je afdeling of werkgroep kan doen. We willen benadrukken dat er bij ons geen ruimte is voor haatspraak, racisme of elke andere vorm van discriminatie. Elk kind en jongere heeft recht op vrijetijdsbeleving. Dat iemand op basis van bepaalde kenmerken wordt uitgesloten, keuren we altijd af.

Waar past de K binnen 'KLJ voor iedereen'?

Die twee gaan perfect hand in hand, al begrijpen we zeker waar de vraag vandaan komt. Soms lijkt het alsof het ene het andere uitsluit, wat natuurlijk niet helemaal klopt. Net de open houding en christelijke waarden zoals respect en solidariteit staan centraal in onze K en in ‘KLJ voor iedereen’. Vandaag de dag vullen we de K van KLJ in op een eigentijdse wijze. Je beleeft haar immers niet alleen binnen de muren van een kerk of tijdens een bezinning. Net daarom krijgen kinderen en jongeren bij ons de ruimte om uit te zoeken wat de christelijke waarden voor hen als individu en in groep kunnen betekenen. Zo maken we geloven bespreekbaar en slaan we vanuit onze christelijke inspiratie de handen in elkaar om met liefde, respect en vriendschap samen KLJ te beleven. Of dat nu voor een K-moment of 'KLJ voor iedereen' is, wij zijn er om jou in die zoektocht te ondersteunen.