Skip to main content

Wat regelen en aanvragen voor een kamp?

Er is zo veel dat je niet mag vergeten als je een KLJ-kamp organiseert. Daarom geven we je hier overzichten en planningstips.
 

Er is zo veel dat je niet mag vergeten als je een KLJ-kamp organiseert. Daarom geven we je hier overzichten en planningstips.
 

Wanneer regel je wat?

Een kamp op poten zetten, dat vraagt heel wat werk. Dat werk kan je spreiden over het jaar en over verschillende mensen. We maakten een overzicht van alles wat je niet mag vergeten en moet weten, en ook een voorbeeld van een planning voor de voorbereiding van een kamp. Die vind je in hieronder.

Wanneer moet een onderdeel van de kampvoorbereiding in orde zijn? Een goed draaiboek brengt raad! 

Bekijk hier een voorbeeld draaiboek

1. Leg je kampplaats vast

Zorg dat je een contract hebt tussen de eigenaar/verhuurder en jullie als gebruiker/huurder, waarin alle voorwaarden duidelijk omschreven staan. Hier meer over een kamp- of weekendplaats vinden.
Wanneer? Dat mag meer dan een jaar op voorhand.
 

2. Regel de tenten

Hier vind je meer over tenten huren of lenen.

Wanneer? Bij het begin van het werkjaar. Opgelet: de procedure van de Uitleendienst Kampmateriaal is strikt en heeft een deadline!

3. Registreer je kamp

Geef voor 1 mei door waar en wanneer jouw afdeling op kamp gaat. Zo houden we een goed overzicht en ben je zeker dat we je kunnen bereiken als dat nodig is.
 

Registreer je kamp

Kijk na of iedereen die meegaat op kamp als lid of leiding ook met naam in de ledenadministratie staat. Want leden die niet ingeschreven zijn, zijn niet verzekerd.
 

Kijk de ledenlijst na

4. Doe je speelbosaanvraag

Gaan jullie op kamp in Wallonië? Geef dan (voor 1 mei) door in welke nabije speelbossen jullie activiteiten zullen doen.
 

In welk Waals bos spelen?

Gaan jullie op kamp in Vlaanderen? Geef dan (ten laatste 35 dagen voor vertrek) door in welke nabije speelbossen jullie activiteiten zullen doen.
 

In welk Vlaams bos spelen?

5. Vraag je kampvuur aan

Maken jullie een open vuur tijdens jullie kamp? Dan is het belangrijk dat de brandweer dat weet, ten minste 35 dagen voor het kampvuur. Meer info over wat mag en niet mag vind je hier!
 

Vraag kampvuur aan

6. Bestel stafkaarten voor op tocht

Jullie willen op kamp een mooie tocht maken? Bestel minstens 3 weken voor je vertrekt je stafkaarten.
 

Bestel stafkaarten

7. Zet het KLJ-noodnummer in je gsm

Dus 0475 775 110. Doe dat nu alvast. Zo kun je, als er iets ergs gebeurt voor, tijdens of na het kamp, 24 uur op 24 een KLJ-medewerker bereiken. Je weet nooit.

8. Informeer leden en ouders

Het is erg belangrijk om leden en hun ouders goed en op tijd te informeren over het kamp. Ga op huisbezoek, organiseer een kampavond waarop ouders hun kinderen kunnen inschrijven en vragen stellen. Maak zeker een leuk kampboekje met alle praktische en leuke informatie. Enkele voorbeelden vind je onderaan.

 

9. Papierwerk voor de leden

Geef elke ouder een medische fiche mee. Je hoeft niet van elk lid een medische fiche te hebben maar elke ouder moet wel de kans hebben er eentje in te vullen wanneer er iets te melden is. Bewaar de fiches op een centrale plek. Medische fiches bevatten persoonsgegevens, dit betekent dat je hier voorzichtig mee moet omspringen.

Bijna alle ziekenfondsen betalen (een deel) van het kampgeld terug. Bezorg de ouders een formulier dat ze kunnen invullen en afgeven bij hun ziekenfonds.

10. Kampvervoer van leden en materiaal

Leden, leiding en materiaal moeten op de kampplaats geraken! Denk goed na over dit logistiek werk en doe op tijd de nodige aanvragen.

 1. Vraag aan de gemeente wat zij kunnen betekenen: Stellen ze een camion ter beschikking? Betalen ze het busvervoer terug?
 2. Spreek ouders en oud-leiding aan: Heeft iemand misschien een rijbewijs C en/of een vrachtwagen ter beschikking?
 3. Overweeg het openbaar vervoer!

Het is ook erg belangrijk goed af te spreken met de kampplaats waar jullie mogen parkeren en waar en wanneer het materiaal kan gelost worden.

11. Toelating van ouders bij een buitenlands kamp

Moet je, als je op buitenlands kamp gaat, de ouders van je jongste leden om schriftelijke toestemming vragen? De wet is nogal onduidelijk, maar KLJ raad aan om dit wel te doen bij leden jonger dan 12 jaar. Zo vermijd je heel wat problemen!  

Een voorbeeldformulier van zo'n schriftelijke toestemming vind je hier.
Ook op de gemeentedienst van je dorp kan je altijd een formuliertje aanvragen.

Met welke regelgeving moet je rekening houden?

Voor groepen die op kamp of op weekend gaan zijn er heel wat regels. Welke regels je moet volgen, hangt af van hoe en waar je op kamp gaat en welke activiteiten jullie doen. Op Opkamp.be vind je een overzicht. Vind zo makkelijk wat je moet aanvragen, wat niet mag … met betrekking tot:

 • Kampplaatsen

 • Water, bos en natuur

 • Kampvuur

 • EHBO

 • Kampmateriaal

 • Koken op kamp

 • Geluidshinder

 • Hudo en afval

 • Verplaatsingen in het verkeer

 

Kampzending 2018

Deze bevat zeer nuttige informatie die je best doorneemt voor je op kamp vertrekt. Bespreek de inhoud van deze zending zeker op de volgende bestuursvergadering!

Bekijk de zending
Site by Wieni