Skip to main content

Trainingsdagen: de animatorcursus van KLJ

Klaar om leiding te worden of net gestart? Ga dan op trainingsdagen, een leerrijke cursus voor beginnende leiding.

Klaar om leiding te worden of net gestart? Ga dan op trainingsdagen, een leerrijke cursus voor beginnende leiding.

Wat is dat, een animatorcursus?

Trainingsdagen is de basiscursus of leidingscursus van KLJ. Ideaal voor nieuwe leiding. Je krijgt 50 uur vorming rond speluitleg, spelen maken, afdelingswerking en moeilijke situaties met leden. Je leert je eigen zwaktes en sterktes kennen en samen gaan we op zoek naar hoe je stevig van start kan gaan. KLJ-cursussen zijn daarnaast ontmoetingsmomenten voor KLJ'ers, vol uitwisseling. Je maakt er dus ook heel wat nieuwe vrienden.

Waar en wanneer?

Bij KLJ kan je de animatorcursus op twee manieren volgen:

  1. Je volgt deel 1 en deel 2 apart in een verlengd weekend in de herfst- of krokusvakantie (3 overnachtingen)
  2. Je volgt beide delen in één keer (5 overnachtingen)

Kijk in de kalender waar een wanneer de eerstvolgende trainingsdagen doorgaat. 

Opgelet, je volgt telkens de volledige cursus. Het is niet mogelijk om vroeger te vertrekken of later toe te komen. Je moet elk onderdeel hebben gevolgd om je attest te kunnen behalen.

Kostprijs

Het animatortraject kost 120 euro, zowel voor de formule van een week als die van twee verlengde weekends. De prijzen van onze vormingen zijn steeds inclusief overnachtingen en maaltijden. Deelnemers betalen meteen voor het volledige traject, tot en met het reflectiemoment.

Na elke cursus krijg je een aanwezigheidsattest. Sommige gemeenten betalen (een deel van) het geld van de cursus terug als je dit attest toont. Je kan dit attest ook zelf downloaden op Click. Ga naar 'Vormingen & Evenementen > Mijn inschrijvingen'. Een secretaris kan dit ook voor andere bestuursleden via ‘Vorming & Evenementen > Alle inschrijvingen’. Zoek je inschrijving voor die bepaalde cursus en klik achteraan de tabel op ‘aanwezigheidsattest’.

Registratie

Voor je op animatorcursus vertrekt, moet je ook aangemeld zijn op de site van de overheid. Voor je officiële attest word je immers goed opgevolgd op mijnkadervorming.be. Meld je daar aan, en krijg een KAVO-ID, een login en een paswoord. Iedereen die 18 jaar of ouder is zal zijn eID en pincode nodig hebben om te kunnen inloggen. Je kan ook een alternatieve aanmeldmethode gebruiken zoals de itsme-app. De KAVO-ID koppelt je aan je cursussen en je stageplaats. Lees meer info over hoe je je kan registreren.

Registreer je als stagiair op mijnkadervorming.be en vind je KAVO-ID.

KAVO-ID

Stage en reflectiemoment

Om je attest te behalen moet je na je cursus nog 50 uur stage lopen. Dit kan gewoon in je eigen afdeling. Na afloop van de stage volg je nog een reflectiemoment om stil te staan bij wat je geleerd hebt doorheen zowel je vorming als je stage. Op dit reflectiemoment kan je je attest van de Vlaamse Overheid krijgen, na een geslaagde stage. Dit attest toont dat je de competenties van een animator in het jeugdwerk beheerst.

Download het stageboekje van trainingsdagen

Stageboekje

Kijk snel in de kalender waar en wanneer het eerstvolgende reflectiemoment doorgaat.

Kalender

Stagebegeleider

Om je stage in orde te brengen heb je een stagebegeleider nodig die je gaat beoordelen. Dit kan iemand zijn van je eigen afdeling of iemand die voldoet aan bepaalde voorwaarden.

Lees meer info voor de stagebegeleider.

Je attest

Na het doorlopen van de 3 stappen (cursus – stage – reflectiemoment) kan je je animatorattest behalen. Dit attest is het bewijs dat je over bepaalde competenties beschikt die nodig zijn om de rol van animator in het jeugdwerk op te nemen. Het attest is handig voor als je animator wil zijn in een organisatie waar het hebben van een attest verplicht is of je kan het vermelden op je CV.

Als je hele traject goed verlopen is, kan je je attest zelf afdrukken. Log daarvoor in op mijnkadervorming.be en selecteer in de groene menubalk het tablad ‘Trajectgeschiedenis’. Daar kan je al je van je behaald(e) attest(en) een PDF versie dowloaden.

Documenten

Site by Wieni