Skip to main content

Trainingsdagen: de animatorcursus van KLJ

Klaar om leiding te worden of net gestart? Ga dan op trainingsdagen, een leerrijke cursus voor beginnende leiding.

Klaar om leiding te worden of net gestart? Ga dan op trainingsdagen, een leerrijke cursus voor beginnende leiding.

Wat is dat, een animatorcursus?

Trainingsdagen is de basiscursus of leidingscursus van KLJ. Ideaal voor nieuwe leiding vanaf 15 jaar met minder dan 3 jaar ervaring. Sta jij al langer dan 3 jaar in leiding? Neem dan een kijkje naar Hoofdanimator. Bij Trainingsdagen krijg je 50 uur vorming rond speluitleg, spelen maken, afdelingswerking en moeilijke situaties met leden. Je leert je eigen zwaktes en sterktes kennen en samen gaan we op zoek naar hoe je stevig van start kan gaan. KLJ-cursussen zijn daarnaast ontmoetingsmomenten voor KLJ'ers, vol uitwisseling. Je maakt er dus ook heel wat nieuwe vrienden.

Opgelet: Elke afdeling heeft haar manier van werken en daar kunnen we veel uit leren. Om de uitwisseling tijdens de cursus te bevorderen, proberen we deelnemers uit eenzelfde afdeling zoveel mogelijk te spreiden in verschillende groepen. Bovendien letten we erop dat maximaal 25% van de deelnemers in een groep uit dezelfde afdeling komt.

Trainingsdagen animatorcursus

Waar en wanneer?

Bij KLJ kan je de animatorcursus op twee manieren volgen:

  1. Je volgt deel 1 en deel 2 apart in een verlengd weekend in de herfst- of krokusvakantie (3 overnachtingen)
  2. Je volgt beide delen in één keer (5 overnachtingen)

Kijk in de kalender waar een wanneer de eerstvolgende trainingsdagen doorgaat. 

Opgelet, je volgt telkens de volledige cursus. Het is niet mogelijk om vroeger te vertrekken of later toe te komen. Je moet elk onderdeel hebben gevolgd om je attest te kunnen behalen.

Kostprijs

Het animatortraject kost 120 euro, zowel voor de formule van een week als die van twee verlengde weekends. De prijzen van onze vormingen zijn steeds inclusief overnachtingen en maaltijden. Deelnemers betalen meteen voor het volledige traject. Dus als je de cursus in meerdere delen volgt, betaal je aan het begin van je eerste cursus het volledige bedrag.

Na elke cursus krijg je een aanwezigheidsattest. Sommige gemeenten betalen (een deel van) het geld van de cursus terug als je dit attest toont. Je kan dit attest ook zelf downloaden op Click. Ga naar 'Vormingen & Evenementen > Mijn inschrijvingen'. Een secretaris kan dit ook voor andere bestuursleden via ‘Vorming & Evenementen > Alle inschrijvingen’. Zoek je inschrijving voor die bepaalde cursus en klik achteraan de tabel op ‘aanwezigheidsattest’.

Trainingsdagen animatorcursus

Registratie

Voor je op animatorcursus vertrekt, moet je ook aangemeld zijn op de site van de overheid. Voor je officiële attest word je immers goed opgevolgd op kavo.vlaanderen.be. Meld je daar aan, en krijg een KAVO-ID, een login en een paswoord. Iedereen die 18 jaar of ouder is zal zijn eID en pincode nodig hebben om te kunnen inloggen. Je kan ook een alternatieve aanmeldmethode gebruiken zoals de itsme-app. De KAVO-ID koppelt je aan je cursussen en je stageplaats. Lees meer info over hoe je je kan registreren.

  • Om je inschrijving te bevestigen moet je jezelf registreren bij de overheid. Hiervoor krijg je een mail van "Mijn Kadervorming" met verdere uitleg.  

  • Dit moet je maar 1 keer doen voor alle cursussen die je ooit volgen wil.  

  • In Click houden we je KAVO-ID bij, zo moeten we hem later niet nog eens opvragen. Heb je toch reeds een KAVO-ID via een eerdere opleiding? Gelieve deze dan door te geven. 

Registreer je als stagiair op kavo.vlaanderen.be en vind je KAVO-ID.

KAVO-ID

Stage

Om je attest te behalen moet je na je cursus nog 50 uur stage lopen. Dit kan gewoon in je eigen afdeling tijdens de activiteiten in het weekend of tijdens het kamp. Tijdens je stage zal je begeleid worden door je stagebegeleider. Die persoon geeft je feedback en helpt je groeien gedurende je stage. Na afloop van de stage heb je een gesprek met je stagebegeleider en beslist deze persoon of je geslaagd bent voor je stage. Als je je stage goed hebt afgerond, kan je je attest aanvragen.

Download het trajectboekje van trainingsdagen

Trajectboekje
Trainingsdagen animatorcursus

Stagebegeleider

Om je stage in orde te brengen heb je een stagebegeleider nodig die je gaat beoordelen. Dit kan iemand van je eigen afdeling zijn. Belangrijk is dat deze persoon aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Lees meer info voor de stagebegeleider.

Je attest aanvragen

Na je stage kan je je attest aanvragen. Dit attest is het bewijs dat je over bepaalde competenties beschikt die nodig zijn om de rol van animator in het jeugdwerk op te nemen. Het attest is handig voor als je animator wil zijn in een organisatie waar het hebben van een attest verplicht is of je kan het vermelden op je cv.

De aanvraag gebeurt via dit formulier. Zorg dat je stagebegeleider je stage heeft goedgekeurd in de KAVO-tool voordat je je attest aanvraagt. Vul het formulier zo goed mogelijk in en neem hiervoor je tijd.

Als je hele traject goed verlopen is, kan je je attest zelf afdrukken. Log daarvoor in op kavo.vlaanderen.be en selecteer in de groene menubalk het tabblad ‘Trajectgeschiedenis’. Daar kan je van je behaald(e) attest(en) een PDF-versie downloaden.

Documenten