Skip to main content

Hoofdanimatorcursus

Hoofdanimator is een cursus voor ervaren bestuursleden die een grotere verantwoordelijkheid opnemen in hun afdeling. Niet alleen hoofdleiding is dus welkom, zeker ook trekkende bestuursleden of ervaren leiding die nog een stapje verder wil gaan.

Hoofdanimator is een cursus voor ervaren bestuursleden die een grotere verantwoordelijkheid opnemen in hun afdeling. Niet alleen hoofdleiding is dus welkom, zeker ook trekkende bestuursleden of ervaren leiding die nog een stapje verder wil gaan.

Wat leer je op een hoofdanimatorcursus?

Je 50 uur vorming. De cursus is opgebouwd uit 3 thema's. Als je wil kan die je die in verschillende weekends volgen, in de volgorde die je wil. Je leert je eigen zwaktes en sterktes kennen en samen gaan we op zoek naar hoe jij sterker kan staan als bestuurslid of leiding.

  • ‘​Aan de leiding’: hoe ondersteun je de ploeg? Hoe heb je speciale aandacht voor nieuwe bestuursleden en de groepsdynamiek?

  • ‘Bestuur je afdeling’: Als KLJ-bestuurslid doe je meer dan activiteiten voor kinderen organiseren. We bekijken alle organisatorische taken die bij je afdeling komen kijken.

  • ‘Communiceer met iedereen’: Leden, ouders, buren, de gemeente, ... iedereen wil een stukje KLJ. We verdiepen ons in communicatie, het netwerk en administratie die hierbij komt kijken.

Daarnaast is een hoofdanimatorcursus ook een ontmoetingsmoment voor ervaren KLJ'ers. Je maakt er dus ook heel wat nieuwe vrienden.  

Waar en wanneer?

Bij KLJ kan je op 3 manieren je cursus volgen.

1. Je volgt elk van de thema's op 1 van de 3 weekends, je kan kiezen wanneer, we organiseren een weekend in oktober, een weekend in december en een weekend in maart.

2. Je volgt het thema 'Aan de leiding' en 'Bestuur je afdeling' op een verlengd weekend samen met Trainingsdagen. Het thema 'Communiceer met iedereen' volg je dan op een van de drie weekends die in optie 1 staan.

3. Je volgt alle  thema's op één week in de paasvakantie.

Wil je op cursus hoofdanimator?

Bekijk nu alle mogelijke data en beleef een geweldige cursus hoofdanimator.

Schrijf je in

Hoeveel kost meedoen aan de cursus HA?

De prijzen van onze vormingen zijn steeds inclusief overnachtingen en maaltijden. Vanaf werkjaar 2017-2018 betalen deelnemers meteen voor het volledige traject, tot en met het reflectiemoment. Het hoofdanimatortraject kost dan 120 euro, voor eender welke gekozen formule.

Stage?

Om je attest te behalen moet je hierna nog 50 uur stage lopen. Dit kan gewoon in je eigen afdeling. Na afloop van de stage volg je nog een reflectiemoment om stil te staan bij wat je geleerd hebt doorheen zowel je vorming als je stage. Op dit reflectiemoment kan je je attest van de Vlaamse Overheid krijgen, na een geslaagde stage. Dit attest toont dat je de competenties van een hoofdanimator in het jeugdwerk beheerst. Meer info voor de stagebegeleider vind je hier.

Belangrijk: je animatorattest en je aanmelding

Voor je officiële attest word je goed opgevolgd op mijnkadervorming.be. Van elke stage wordt een online dossier bijgehouden en opgevolgd. Sinds je animatorcursus heb je daar een KAVO-ID. Meld je aan met je login en een paswoord. De KAVO-ID koppelt je aan je cursussen en je stageplaats.
Je moet een animatorattest hebben om de hoofdanimatorcursus te volgen. Indien je dit niet hebt, moet je een ​portfolio opstellen waarin je aantoont dat je​​​ minimaal 100 uur ervaring hebt als jeugdwerker vanaf de leeftijd van 16 jaar. Het sjabloon vind je in bijlage.

Klaar met de Hoofdanimatorcursus? Klaar voor je stage!

Meld je stage op mijnkadervorming.be en vind je KAVO-ID

Naar je account

Alles te weten komen over de nieuwe regelgeving rond attesten?

Dat vind je op de website van de Vlaamse Overheid.

Meer over de nieuwe regels

Downloads

Site by Wieni