Skip to main content

Hoofdanimatorcursus

Hoofdanimator is een cursus voor ervaren bestuursleden die een stapje verder willen gaan. Niet alleen hoofdleiding is welkom, ook trekkende bestuursleden of ervaren leiding.

Hoofdanimator is een cursus voor ervaren bestuursleden die een stapje verder willen gaan. Niet alleen hoofdleiding is welkom, ook trekkende bestuursleden of ervaren leiding.

Wat is dat, een hoofdanimatorcursus?

De cursus hoofdanimator omvat 50 uur vorming. De cursus is opgebouwd uit drie thema's. Je kan deze in verschillende weekends volgen, in de volgorde die je zelf wil. Je leert je eigen zwaktes en sterktes kennen en samen gaan we op zoek naar hoe jij sterker kan staan als bestuurslid of leiding.

De drie thema’s:

  • A ‘​Aan de leiding’: Hoe ondersteun je de ploeg? Hoe heb je speciale aandacht voor nieuwe bestuursleden en de groepsdynamiek?
  • B ‘Bestuur je afdeling’: Als KLJ-bestuurslid doe je meer dan activiteiten voor kinderen organiseren. We bekijken alle organisatorische taken die bij je afdeling komen kijken.
  • C ‘Communiceer met iedereen’: Leden, ouders, buren, de gemeente, ... iedereen wil een stukje KLJ. We verdiepen ons in communicatie, het netwerk en administratie die hierbij komt kijken.

Daarnaast is een hoofdanimatorcursus een ontmoetings- en uitwisselmoment voor ervaren KLJ'ers. Je maakt er dus ook heel wat nieuwe vrienden.

PS. Wist je dat je niet eerst Trainingsdagen moet volgen om Hoofdanimator te mogen doen?

Opgelet: Elke afdeling heeft haar manier van werken en daar kunnen we veel uit leren. Om de uitwisseling tijdens de cursus te bevorderen, proberen we deelnemers uit eenzelfde afdeling zoveel mogelijk te spreiden in verschillende groepen. Bovendien letten we erop dat maximaal 25% van de deelnemers in een groep uit dezelfde afdeling komt.

Voor wie?

De hoofdanimatorcursus is er voor bestuursleden en leiding die al wat ervaring hebben. Iedereen kan de cursus volgen, je hoeft daarvoor zeker geen hoofdleiding te zijn of worden. Ook wanneer je een trekkende rol opneemt in het bestuur of leidingsploeg kan een hoofdanimatorcursus heel handig zijn.

Je moet minstens 17 jaar zijn om de cursus te volgen en in het bezit zijn van een animatorattest. Heb je nog geen animatorattest maar wel al wat ervaring? Geen probleem! Dan kan je een portfolio invullen ter vervanging van het animatorattest. In dat portfolio toon je aan dat je minimaal 100 uur ervaring hebt als jeugdwerker vanaf de leeftijd van 16 jaar. Zo'n portfolio raden we aan aan bestuursleden die al ongeveer 2 jaar leiding zijn en dus al wat kennis hebben, maar toch nog willen bijleren.

Vul je portfolio in!

Ook zonder animatorattest kan je starten aan de hoofdanimatorcursus. Vul het portfolio achter de knop in en vul vervolgens al je profielgegevens aan via kavo.vlaanderen.be onder ‘Ervaring toevoegen’. Als je daarmee klaar bent, mag je ons iets laten weten via vorming@klj.be. Zo kunnen wij alles controleren.

Portfolio
Hoofdanimatorcursus

Waar en wanneer?

Bij KLJ kan je de hoofdanimatorcursus op drie manieren volgen:

  1. Je volgt elk van de thema’s op één van de weekends. KLJ organiseert een weekend in oktober en een weekend in maart (telkens 2 overnachtingen).
  2. Je volgt twee thema’s in een verlengd weekend (3 overnachtingen). Het andere deel volg je in een weekend zoals beschreven in optie 1.
  3. Je volgt alle thema’s in één week (5 overnachtingen).

Kijk in de kalender waar een wanneer de eerstvolgende hoofdanimatorcursus doorgaat. 

Opgelet: de 3 delen van de hoofdanimatorcursus worden op verschillende momenten aangeboden. We proberen zoveel mogelijk delen op zoveel mogelijk momenten aan te bieden en wisselen de delen van weekend. Als je aan de hoofdanimatorcursus start, is het handig om op voorhand te kijken wanneer je welke delen kan volgen. Zo wordt deel B telkens tijdens het weekend in oktober en maart aangeboden en in een verlengd weekend kan je enkel de combinatie A en C volgen. Heb je vragen over hoe je je traject kan plannen? Stuur dan een mailtje naar vorming@klj.be en we helpen je graag verder.

Opgelet, je volgt telkens de volledige cursus. Het is niet mogelijk om vroeger te vertrekken of later toe te komen. Je moet elk onderdeel hebben gevolgd om je attest te behalen.

Kostprijs

Het hoofdanimatortraject kost 120 euro, zowel voor de formule van een week als die van drie weekends. De prijzen van onze vormingen zijn steeds inclusief overnachtingen en maaltijden. Deelnemers betalen meteen voor het volledige traject. Dus als je de cursus in meerdere delen volgt, betaal je aan het begin van je eerste cursus het volledige bedrag.

Na elke cursus krijg je een aanwezigheidsattest. Sommige gemeenten betalen (een deel van) het geld van de cursus terug als je dit attest toont. Je kan dit attest ook zelf downloaden op Click. Ga naar “Vormingen & Evenementen > Mijn inschrijvingen”. Een secretaris kan dit ook voor andere bestuursleden via ‘Vorming & Evenementen > Alle inschrijvingen’. Zoek je inschrijving voor die bepaalde cursus en klik achteraan de tabel op ‘aanwezigheidsattest’.

Registratie

Voor je officiële attest word je goed opgevolgd op kavo.vlaanderen.be. Van elke stage wordt een online dossier bijgehouden en opgevolgd. Sinds je animatorcursus heb je daarvoor een KAVO-ID. De KAVO-ID koppelt je aan je cursussen en je stageplaats. Als je geen animatorattest hebt, kan je een ​portfolio opstellen. Meer uitleg over dat portfolio vind je hierboven.  

Je zal je nog steeds moeten aanmelden op mijnkadervorming.be en je portfolio uploaden op je profiel. Iedereen die 18 jaar of ouder is zal zijn eID en pincode nodig hebben om te kunnen inloggen. Je kan ook een alternatieve aanmeldmethode gebruiken zoals de itsme-app. Lees meer info over hoe je je kan registeren.

  • Om je inschrijving te bevestigen moet je jezelf registreren bij de overheid, hiervoor krijg je een mail van "Mijn Kadervorming" met verdere uitleg.  

  • Dit moet je maar 1 keer doen voor alle cursussen die je ooit volgen wil.  

  • In Click houden we je KAVO-ID bij, zo moeten we hem later niet nog eens opvragen. Heb je toch reeds een KAVO-ID via een eerdere opleiding? Gelieve deze dan door te geven. 

Hoofdanimatorcursus

Stage

Om je attest te behalen moet je na je cursus nog 50 uur stage lopen. Dit kan gewoon in je eigen afdeling tijdens de activiteiten in het weekend of tijdens het kamp. Tijdens je stage zal je begeleid worden door je stagebegeleider. Die persoon geeft je feedback en helpt je groeien gedurende je stage. Na afloop van de stage heb je een gesprek met je stagebegeleider en beslist deze persoon of je geslaagd bent voor je stage. Als je je stage goed hebt afgerond kan je je attest aanvragen.

Download het trajectboekje van hoofdanimator.

Trajectboekje

Stagebegeleider

Om je stage in orde te brengen heb je een stagebegeleider nodig die je gaat beoordelen. Dit kan iemand van je eigen afdeling zijn. Belangrijk is dat deze persoon aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Lees meer info voor de stagebegeleider.

Je attest aanvragen

Na je stage kan je je attest aanvragen. Dit attest is het bewijs dat je over bepaalde competenties beschikt die nodig zijn om de rol van hoofdanimator in het jeugdwerk op te nemen. Het attest is handig voor als je hoofdanimator wil zijn in een organisatie waar het hebben van een attest verplicht is of je kan het vermelden op je cv.

De aanvraag gebeurt via dit formulier. Zorg dat je stagebegeleider je stage heeft goedgekeurd in de KAVO-tool voordat je je attest aanvraagt. Vul het formulier zo goed mogelijk in en neem hiervoor je tijd.

Als je hele traject goed verlopen is, kan je je attest zelf afprinten. Log daarvoor in op kavo.vlaanderen.be en selecteer in de groene menubalk op het tablad ‘Trajectgeschiedenis’. Daar kan je al je van je behaald(e) attest(en) een PDF-versie downloaden.

Documenten