Skip to main content

Activiteiten met iets meer risico’s?

KLJ-activiteiten, die mogen zeker spannend, uitdagend en once-in-a-lifetime-onvergetelijk zijn. Maar als KLJ-leiding moet je er altijd voor zorgen dat het veilig blijft. Wat dekt de KLJ-polis niét?

KLJ-activiteiten, die mogen zeker spannend, uitdagend en once-in-a-lifetime-onvergetelijk zijn. Maar als KLJ-leiding moet je er altijd voor zorgen dat het veilig blijft. Wat dekt de KLJ-polis niét?

Wanneer komt de KLJ-polis niet tussen?

De KLJ-ledenverzekering dekt kosten voor burgerlijke aansprakelijkheid, lichamelijke ongevallen en rechtsbijstand. Maar er zijn uitzonderingen ...

  • Als er iets gebeurt tijdens gemotoriseerde snelheidswedstrijden, winstgevende competities, speleologie, alpinisme, diepzeeduiken, valschermspringen, deltavliegen, boksen, (outdoor) wintersport in het buitenland.

  • Als een schade of het ongeval werd veroorzaakt door iemand onder invloed van alcohol of drugs.

  • Als er schade is aan gehuurd materiaal, materiaal in bruikleen, spullen die je toevertrouwd zijn of aan de vaste lokalen van je afdeling.

  • Als je een ongeval hebt met een auto of motor. In dat geval is het de autopolis voor burgerlijke aansprakelijkheid (of de eventuele omniumverzekering) van de eigenaar die je moet aanspreken.

  • Als een schade of ongeval opzettelijk is veroorzaakt, of als daarmee de wet is overtreden. Voor strafrechtelijke aansprakelijkheid ben je niet verzekerd.
Verzekeringen meer risico

Plezant mét gezond verstand

Als KLJ-leiding en -bestuur moet je de ‘organisatieplicht’ en ‘toezichtsplicht’ nakomen. Je moet altijd je uiterste best doen om risico’s op ongevallen of schade te beperken. Als kan aangetoond worden dat de fout ligt bij een gebrek aan organisatie of toezicht, komt de KLJ-verzekering niet tussen.

Dat betekent dat activiteiten met iets meer risico zeker kunnen, maar dat je heel erg je best moet doen om dat veilig te houden

  • Kampvuur op kamp: gebruik geen brandversnellers, zet altijd iemand bij het vuur, voorzie blusmiddelen in de buurt, laat niemand zonder toestemming iets in het vuur gooien, maak je vuur niet in een kurkdroog bos, enzovoort.

  • Spelen op grote hoogte zoals abseilen, apenbrug …: voorzie altijd professionele, ervaren begeleiding.