Skip to main content

Thibault Christiaensen: “Soms moet je gewoon de sprong in het diepe wagen”

Nationaal

13 december 2022

Studio Brussel, De Slimste Mens, Iedereen Beroemd en veel meer: het leven van Thibault Christiaensen, nog altijd maar 27, wijkt al enkele jaren niet van het linkerrijvak af. De sympathieke frontman en gitarist van Equal Idiots grijpt alle kansen die hij krijgt met beide handen. “Genieten van wat je doet, is heel belangrijk. Morgen kan het gedaan zijn.”

Een joelende menigte gaat pas echt door het dak wanneer jij op je elektrische gitaar het eerste akkoord van jullie nieuwste hit aanslaat. Het nummer is al weken niet meer weg te denken uit de top van de hitlijsten en nu staan jullie op het hoofdpodium van een van de grootste festivals van het land. Je kijkt je beste vriend, op de drums, aan en in één oogopslag weten jullie beiden dat dit een magisch moment is. Dit wordt de show van jullie leven. Jullie zijn échte rocksterren… Tot er plots een schel geluid klinkt. De wekker maakt je wakker. Het is maandagochtend, tijd voor school.

Voor Thibault Christiaensen blijft de droom duren. Samen met een van zijn beste vrienden, Pieter Bruurs, krijgen ze als Equal Idiots in 2016 op amper 21-jarige leeftijd de kans om verschillende grote festivals plat te spelen. En die kans laten ze niet liggen. “Na De Nieuwe Lichting is de bal echt aan het rollen gegaan”, blikt Thibault terug. “Die wedstrijd winnen en het daaropvolgende optreden in de Ancienne Belgique waren een zotte springplank voor onze muziek. Plots werden we heel veel gedraaid op Studio Brussel en voor we het wisten, stonden we op nummer één in De Afrekening. We leefden in die tijd in een soort roes. Op korte tijd is er toen heel veel veranderd. Van alle zotte dingen die later zijn gevolgd, lag De Nieuwe Lichting aan de basis.”

Thibault Christiaensen Hélaba

Op hun bek

Hun succes kwam niet vanzelf. Thibault en z’n kompaan schreven zich als tieners in voor meerdere wedstrijden en gingen vaker op hun bek dan dat ze succes boekten. Maar ze hielden vol en bleven actief speuren naar kansen om zich te tonen. “Ogen openhouden en alles wat op je pad komt met een open blik benaderen, zo kom je heel wat kansen tegen. Wat een inspirational quote, ik verbaas mezelf”, lacht Thibault. “Als ik er zo even over nadenk, is het eigenlijk een vreemde tendens in de muziekwereld, dat je als band enkel veel gedraaid kunt worden op de radio door een wedstrijd te winnen… Er zijn heel veel bands die zeker even hard werken als wij, en even getalenteerd zijn, maar niet doorbreken omdat ze pech hebben, of een wedstrijd nét niet winnen. We hebben ons op het juiste moment ingeschreven voor de juiste wedstrijden. Daardoor besef ik ook wel dat er een hele grote dosis geluk meespeelt wat betreft kansen krijgen en ze benutten. Iemand bij Studio Brussel heeft indertijd onze inzending voor De Nieuwe Lichting beluisterd en geoordeeld dat er misschien wel iets inzat. Voor hetzelfde geld vond die persoon het maar niks en waren we in de prullenbak beland. En dat we dan nog doorstoten en winnen… The right place, the right time. Ik ben heel dankbaar voor alle leuke dingen die ik mag doen en besef dat we veel geluk hebben gehad.”

“Gefaald? Niet bij de pakken blijven zitten en hup naar de volgende”

Thibault Christiaensen

Kinderdromen

Voor Thibault zette de doorbraak van de band de deur op een kier naar het vervullen van kinderdromen, en hij twijfelde niet om die deur met volle kracht open te beuken. “Nog voordat ik één noot kon spelen op een gitaar, droomde ik er al van om ooit in de media te werken, en specifiek om radio te presenteren. Het plan was oorspronkelijk, zelfs toen we doorbraken nog, om leerkracht te worden, maar Equal Idiots creëerde kansen die ik nooit had zien aankomen. Ik werd gevraagd voor veel coole dingen zoals De Slimste Mens en andere programma’s, en pas daarna bedacht ik dat ik misschien wel gewoon moest proberen om die media-ambitie waar te maken en alles eruit te halen wat erin zit.”

Voor hij het wist, kreeg Thibault z’n eigen radioshow op Studio Brussel en vandaag presenteert hij zelfs fulltime de ochtendshow. “In die roes van het eerste jaar hebben we achteraf pas beseft wat we allemaal verwezenlijkt hadden. De muziek- en de mediawereld zijn heel fijn, maar ook heel gek. Vandaag ben je een ster, morgen kan het gedaan zijn. Daarom probeer ik er alles uit te halen en met volle teugen van elk moment te genieten. Als we op het podium staan, tijdens de radioshow… Even in je eigen wang knijpen en weten ‘wow, ik ben dat hier aan het doen, en dat is superplezant’, vind ik heel belangrijk.”

“Elke dag is een nieuwe dag om er keihard tegenaan te gaan”

Thibault Christiaensen

Een nieuwe dag

Een flinke dosis geluk helpt om kansen af te dwingen en te benutten, maar er komt meer bij kijken. “Elke dag is een nieuwe dag om er keihard tegenaan te gaan. Met de band zijn we altijd heel hard ons best blijven doen om goede muziek te maken. En als er zich dan kansen voordoen, zoals een wedstrijd waarvoor je je kan inschrijven, moet je dat gewoon doen en zien wat eruit komt. Loopt het mis? Weer iets geleerd. Als je hard genoeg gelooft in wat je doet en je best blijft doen, met volle goesting, zullen kansen vanzelf op je pad komen. En als je ze dan grijpt, leiden ze hopelijk tot iets moois.”

Je moet jezelf elke dag smijten, benadrukt Thibault. “Als ik me voor iets inzet, ga ik er vollenbak voor. Je goed voorbereiden is altijd heel belangrijk. Optreden betekent repeteren, radio maken betekent met heel het team samenzitten, vergaderen, overleggen… Ik zou zelfs zeggen dat een goede voorbereiding een voorwaarde is om ergens vollenbak voor te kùnnen gaan. Zo breng je iets tot een succesvol einde.”

Thibault Christiaensen Hélaba

De sprong in het diepe

Niet elke kans is een goede, laat staan een gouden. Achteraf bekeken lijkt het wel of Thibault met ongeziene precisie telkens wist welke kans hij op welk moment moest benutten. “Nee, hoor! Ik heb ook al aan dingen meegedaan, waarvan ik achteraf dacht ‘verdorie, dit had ik niet moeten doen’. En ik heb ook al tegen veel dingen ‘nee’ gezegd, waar ik achteraf spijt van had. Springen of niet, het is een eeuwige tweestrijd. Ik ben altijd heel kritisch, maar soms moet je er gewoon voor gaan en de sprong in het diepe wagen. Wat helpt, is de beslissing aftoetsen aan klankborden in je omgeving. Als ik twijfel, ga ik altijd te rade bij mijn ouders, mijn vriendin, mijn vrienden… Hopelijk helpt hun advies dan om de juiste keuze te maken. En is het niet zo: niet bij de pakken blijven zitten en hup naar de volgende!”

 

Tekst: Daan Paredis / Foto: Jonas Smeulders

Jouw verhaal in de Hélaba?

Ben jij ook altijd onder de indruk van die verhalen die we in de Hélaba neerpennen? En denk jij bij het lezen aan een straf verhaal dat je graag met alle KLJ’ers deelt? Laat het ons weten!

Deel je verhaal