Skip to main content

Ketnet-wrapper Héritier Tipo: “Alles is mogelijk, maar je moet zelf kansen creëren en risico’s nemen”

Nationaal

13 december 2022

TikTok-ster of influencer op Instagram worden? Het kan allemaal, maar ook een job als Ketnet-wrapper spreekt nog steeds tot de verbeelding. Tussen meer dan 4.000 kandidaten vond Ketnet de 22-jarige Héritier Tipo. Hij krijgt tegenwoordig steeds meer de kans om Vlaanderen in te pakken. “Ik ben een Brussels product en daar ben ik trots op. Het is belangrijk dat mensen zien dat alles kan in het leven.”

Ketnet kreeg er dit jaar drie nieuwe wrappers bij en Héritier Tipo (22) uit Sint-Jans-Molenbeek is een van hen. Maar de Brusselse jongen is meer dan alleen wrapper. Hij waagde al eerder zijn kans als zanger in het VTM-programma I Can See Your Voice, en in Vloglab Stories op VTMGO en in de tienerfilm Bittersweet Sixteen op Netflix had hij een rol. Dit jaar is hij ook een van de gezichten van De Warmste Week, dat in het teken staat van kansarmoede.

Héritier Tipo Hélaba

Lege brooddozen

Raakt het thema van De Warmste Week je persoonlijk?

“Ik groeide niet op in kansarmoede, maar kom wel uit een kansarme wijk. Toen ik op school zat, zag ik kinderen met lege brooddozen, maar kansarmoede is breder dan dat. Wie geen geld heeft om naar de bioscoop te gaan, kan niet meepraten met zijn vrienden over de nieuwste films. Kan je nooit op vakantie gaan, dan mis je de kans om herinneringen te maken.” 

“Sociale media maken kansarmoede zichtbaarder dan vroeger. Het is mooi als mensen hun verhaal vertellen. Tijdens De Warmste Week zullen ook veel ontroerende en interessante verhalen gedeeld worden, waarheden die de wereld moet horen. We moeten ons bewust zijn van die problemen, we moeten erover praten. Of ik zulke verhalen meeneem naar huis? Ik heb al veel gezien in die kansarme wijk. Natuurlijk houd ik dat in mijn hart en geheugen, maar ik mag het geen controle over me laten nemen.”

Héritier Tipo Hélaba

Kansen grijpen

Heb je het gevoel evenveel kansen te krijgen in je leven als anderen?

“Ik heb altijd gevochten voor wat ik wil en wil niet onderdoen voor anderen. Als kind sprak ik enkel Frans, want ik ben geboren in Brussel. Pas toen ik als twaalfjarige naar een Nederlandstalige school ging, leerde ik Nederlands. De Brusselse, Vlaamse en Waalse culturen zijn drie verschillende culturen in één land. Ik vond het nice om die allemaal te leren kennen. Dankzij mijn leerkracht Nederlands – de beste leraar ter wereld! – beheerste ik die nieuwe taal vrij snel. Hij nam tijd voor mij en ik had het gevoel dat ik de kans kreeg om te tonen wat ik kon. Door mijn taalachterstand wou ik dubbel zo hard presteren, dat was niet altijd simpel. Ik heb kansen gekregen en heb kansen moeten creëren. Het zal nooit honderd procent eerlijk verdeeld zijn, maar ik heb me nooit slecht of anders gevoeld.”

Voor het eerst in 25 jaar mag iemand uit de hoofdstad zich Ketnet-wrapper noemen. Denk je dat je een voorbeeld kan zijn voor anderen?

“Dat denk ik wel. Ik ben een Brussels product en daar ben ik trots op. Het is belangrijk dat mensen zien dat alles kan in het leven. Je moet er gewoon honderd procent voor gaan en jezelf zijn.”

“Ik ga altijd voor wat ik wil, maar tegelijk heb ik nooit veel verwachtingen. Toen ik me kandidaat stelde bij Ketnet, dacht ik: ‘Als ik geselecteerd word, dan is dat oké. Als ik het niet word, dan is dat ook oké.’ (lacht) Op die manier zal ik niet snel in een negatieve gedachtegang belanden. Ik kan de dingen loslaten en kijk waar ik nu sta. Toen bekend raakte dat ik wrapper zou worden, was ik zo blij! De weken voordien had ik wel veel stress: ik had geen zekerheid, alles was nieuw en ik moest Ketnet combineren met school.”

“Ik heb altijd gevochten voor wat ik wil en wil niet onderdoen voor anderen”

Héritier Tipo, Ketnet-wrapper

Droomde je er altijd al van om artiest te worden?

“Vroeger was ik echt een deugniet en wou ik inderdaad artiest worden. Maar mijn ouders vonden school wel belangrijk en daar volgde ik hen in, want ik wist dat ik daar iets zou leren. Mijn doel was dus om mijn schoolcarrière af te ronden, maar ook om mijn dromen waar te maken. Daarom begon ik in 2015 te figureren in reeksen, als hobby. Vaak kreeg ik te horen dat ik een bepaalde figurantenrol niet kreeg, maar ik bleef ervoor gaan. Na een tijdje deed ik ook audities voor grotere rollen. Bij Vloglab Stories was het meteen een match. In het begin was mijn rol beperkt, maar het klikte met het team. Ik heb toen duidelijk gezegd dat ik graag langer meespeelde. De scenaristen schreven opnieuw een verhaallijn en intussen duurt dat al drie jaar.”

Krijg je soms ook negatieve reacties?

“Ik kom uit een harde stad als Brussel, dus ik kan wel wat aan, maar ik laat zulke boodschappen aan me voorbijgaan. Als anderen die haat serieus bedoelen, dan is dat eerder hun probleem, niet het mijne.”

Héritier Tipo Hélaba

Over tien jaar

Wat is je stoutste droom?

“Mijn grootste droom is om heel de wereld rond te toeren. Naast mijn werk bij Ketnet wil ik zanger worden. The sky is the limit en alles is mogelijk! Je moet gewoon in jezelf geloven en genoeg tijd nemen. Ik verwacht niet dat mijn droom morgen al uitkomt, maar misschien wel over vijf of tien jaar? Door alles wat ik momenteel doe, kan ik mijn droom al voelen met de tippen van mijn vingers.”

“Ik probeer sowieso niet té ver in de toekomst te kijken, anders loopt het misschien mis. Ketnet-wrapper is sowieso een toffe job, dus ik hoop dit nog lang te doen. Misschien kan ik het na een tijdje ook wel combineren met ander werk? Ik ben drietalig, dus ik zou bijvoorbeeld ook iets bij RTBF (de Franstalige tegenhanger van de VRT, red.) kunnen doen.”

Veel jongeren hopen in jouw voetsporen te treden. Hoe kunnen ze dat doen?

“Veel mensen zullen je zeggen wat je wel of niet kan. Luister daar niet naar. Je creëert alleen je eigen kansen door naar jezelf te luisteren. Zeg ook nooit dat je iets niet kan. Alles is mogelijk, maar je moet wel zelf kansen creëren en risico’s nemen.”

 

Tekst: Igor Bulcke / Foto: VRT

Jouw verhaal in de Hélaba?

Ben jij ook altijd onder de indruk van die verhalen die we in de Hélaba neerpennen? En denk jij bij het lezen aan een straf verhaal dat je graag met alle KLJ’ers deelt? Laat het ons weten!

Deel je verhaal