Skip to main content

Straffe KLJ'er Marita Antjon heeft haar eigen borduurbedrijfje

Nationaal

13 december 2022

Ze omschrijft zichzelf als creatief, gestructureerd, sociaal en planmatig. Eigenschappen die Marita Antjon (20) goed kan gebruiken, want ze zit in de KLJ van Bassevelde, studeert ergotherapie én heeft een eigen borduurbedrijf. Daar is ze bovendien zowel ontwerper, fotograaf, webdesigner, communicatieverantwoordelijke als postbode. “Het zijn drukke dagen, maar ik krijg hier veel energie van.”

Tijdens de coronacrisis en de daarbij horende lockdowns borduurde Marita haar eerste T-shirts met de hand. Ze merkte dat dat een ontspannend effect had en kreeg veel positieve reacties op haar werk, maar al snel werd duidelijk dat borduren met de hand enorm tijdrovend is. Een eigen borduurbedrijf bleek daarom een verre droom, tot ze op het ‘Idea Factory’-project van de Arteveldehogeschool botste. “Dat project ondersteunt en begeleidt studenten die een idee willen uitwerken tot een bedrijf”, zegt Marita. “Ik ben de docent die het project ondersteunt nog steeds enorm dankbaar. Zij gaf me het duwtje in de rug dat ik nodig had. Ik kocht een borduurmachine en zo kon ik van start gaan met mijn bedrijf Mbroidery.”

Marita Antjon Hélaba

Alles op maat

“Het kernidee van Mbroidery is een gepersonaliseerd ontwerp borduren op kledij en accessoires. Op mijn website vind je een standaardaanbod truien en T-shirts dat je volledig kan personaliseren. Wie iets wil wat niet in het assortiment zit, kan me een berichtje sturen om te overleggen. Ik mocht al mutsen, sokken of kampaandenkens maken, maar kreeg ook al bestellingen voor een overleden ouder of huisdier. Ik ben best fier op mijn producten: alles wat ik aanbied, zou ik zelf graag krijgen. (lacht) Als mijn klanten achteraf ook nog eens laten weten dat ze tevreden zijn, dan word ik er daar gelukkig van.”

Maakte je ook al dingen voor de KLJ?

“Ja, hoor! Ik bied zelfs speciale groepskortingen aan voor verenigingen. Voor de jongens van KLJ Bassevelde mocht ik vorig jaar smurfenmutsen maken als kampaandenken. Voor de kookploeg van het meisjeskamp maakte ik dan weer gepersonaliseerde keukenhanddoeken. Ook voor andere KLJ-afdelingen uit de buurt mocht ik al bestellingen noteren. Altijd fijn als ze aan me denken!” 

“Als mijn klanten laten weten dat ze tevreden zijn, dan word ik er daar gelukkig van”

Marita Antjon

Borduren en studeren

Bij een bedrijf komt veel kijken. Doe je alles zelf?

“Van een ontwerp maken en het borduren ervan tot het klantencontact en de verzending van de pakketjes: ik neem zo goed als alles op me. Gelukkig ondersteunt mijn mama me af en toe. Zij is mijn vaste knipster en helpt me de pakketjes labelen. Daarnaast zijn er ook altijd vriendinnen die voor me in de bres springen.”

Je studeert ook nog ergotherapie. Als ergotherapeut help je mensen met een fysieke of mentale beperking om bepaalde handelingen weer mogelijk te maken. Dat lijkt me iets volledig anders dan borduren?

“Klopt. In die opleiding krijg ik veel voldoening door mensen te helpen en samen naar een oplossing te zoeken. Ook het samenwerken in teamverband spreekt me enorm aan. Dat zijn eigenlijk de twee pijlers waarop ik steun en die centraal staan bij ergotherapie: progressie en sociaal contact. Tot op vandaag heb ik nog geen spijt van mijn studiekeuze.”

Marita Antjon Hélaba

Volle dagen

Studeren en een bedrijf runnen is een pittige combinatie. Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?

“Soms heb ik een volledige dag les. Dan sta ik op om 6.15 uur en vertrek ik naar school in Gent. Rond 19 uur kom ik weer thuis en daarna werk ik meestal nog aan enkele belangrijke schooldeadlines of ben ik bezig voor Mbroidery. Zo ben ik al snel aan het werk tot 21.30 uur. Het zijn soms lange dagen, maar nadien probeer ik altijd nog wat te ontspannen. Gelukkig heb ik geen les op vrijdag en zijn er af en toe halve lesdagen waarop ik wat minder hooi op mijn vork hoef te nemen.”

In het weekend ben je ook nog te vinden op de KLJ.

“Jazeker, ik zit sinds het tweede middelbaar bij KLJ Bassevelde. Dat is intussen al acht jaar. Ik kan me de eerste activiteiten waarop ik aanwezig was nog goed herinneren. Ik werd meteen opgenomen in de groep. Fantastisch, toch? Van de zomers vol sportfeesten kan ik echt genieten. Momenteel ben ik +16-lid. Ik ben dus geen leiding meer, daar ben ik vorig jaar – na vier mooie jaren – mee gestopt.”

Tot slot: wat zijn je toekomstplannen met Mbroidery? 

“Ik hoop dat ik kan blijven groeien, met eventueel meer machines of meer kantoorruimte. Het zou ook leuk zijn om een groter basisaanbod van gepersonaliseerde stuks te kunnen aanbieden. Met mijn studies wil ik ook iets doen. Daarom hoop ik vooral dat ik mijn bedrijf kan combineren met mijn latere vaste job. Het zou heel jammer zijn als ik na mijn studies geen tijd meer heb voor Mbroidery en ermee zou moeten stoppen.”

 

Tekst: Jolande Guelinckx / Foto: Katografie

Jouw verhaal in de Hélaba?

Ben jij ook altijd onder de indruk van die verhalen die we in de Hélaba neerpennen? En denk jij bij het lezen aan een straf verhaal dat je graag met alle KLJ’ers deelt? Laat het ons weten!

Deel je verhaal