Skip to main content

Op buitenlands kamp? Dit is ons advies

Nationaal

25 januari 2021

[Dit artikel werd herwerkt op 11/06/2021]

Joepie! We mogen op buitenlands kamp! De euforie is bij velen groot, maar waarschijnlijk zit je ook met een heleboel vragen. Moet je bijvoorbeeld gevaccineerd zijn? Moet je in quarantaine? Is er een afstandsbeperking? Niet elk land heeft dezelfde regels en bovendien heeft niet elk land aparte regels voor het jeugdwerk. In dat geval zal je als groep de gewone reisvoorwaarden moeten respecteren. Maar waar haal je in godsnaam de mosterd? In dit artikel bundelen we de meest gestelde vragen en geven we een overzicht van waar je alle info kan vinden.

Kunnen we overal op buitenlands kamp?

Vorig jaar mochten buitenlandse kampen plaatsvinden op maximaal 150 km van de Belgische grens. Dit jaar is deze beperking er niet meer. Toch was die regel er vorig jaar voor een reden: Je bent dan namelijk op een afstand die makkelijk te overbruggen is met een auto. Wordt een lid ziek op kamp, dan kan het makkelijk opgehaald worden door de ouders, zonder dat het in quarantaine moet blijven in het land van je kamp.

Zijn er voorwaarden verbonden aan reizen?

 

Wegwijzer vzw, een onafhankelijke organisatie die reisinformatie verstrekt, heeft een kaart ontworpen waarop je per land kan zien welke reisvoorwaarden gelden voor het jeugdwerk. Deze kaart wordt gedurende de hele zomer 1 keer per week geüpdatet. We raden je aan te kijken naar het land waar je met je groep naartoe wil reizen en dit op de voet te blijven volgen.

Je zal merken dat niet elk land over aparte jeugdwerkregels beschikt. In dat geval volg je de algemeen geldende maatregelen voor dat land.

Denk eraan dat je rekening moet houden met zowel de Belgische regelgeving als de regels van je bestemming. Deze maatregelen veranderen zeer frequent, daarom schrijven we ze hier niet neer, maar verwijzen we je door naar de website van de Vlaamse Overheid. Check deze site nu en kort voor het vertrek en de terugkomst om goed op de hoogte te blijven.

Zijn we verzekerd tijdens een buitenlands kamp?

Hoewel de overheid op dit moment toeristische reizen naar het buitenland afraadt, is er geen 'negatief reisadvies'. Reisverzekeringen en de  KLJ-verzekering blijven dus gewoon geldig.

Wat met vervoer?

Beperk vliegverkeer maximaal. Er zullen geen beperkingen komen op vliegen, maar het is gewoon niet ideaal. Je neemt het vliegtuig meestal voor bestemmingen die niet op een alternatieve wijze (trein, bus, auto, fiets, …) te bereiken zijn, waardoor je al snel heel ver van huis bent. Bovendien herinner je je ongetwijfeld de beelden vanop de luchthavens. Van passagiers die op elkaar gepakt aan de controlepost moeten wachten. Niet ideaal om dit met een hele groep te doen dus… Bovendien is het vliegtuig vaak duurder en hangen er meestal serieuze annuleringskosten aan een vliegticket. Absoluut te vermijden dus.

Ga op zoek naar een alternatief vervoersmiddel: minibusjes, een grote bus, trein, … Ga je met de fiets, zorg er dan voor dat de afstand in 1 dag te overbruggen is. Zo geraak je vlot thuis indien nodig. Trektochten en roadtrips zijn toegelaten wanneer je vooraf alle slaapplaatsen vastlegt. Hier houd je dus best rekening mee bij het plannen van je vervoer.

Wat met de accommodatie?

Als je nog geen accommodatie hebt vastgelegd, is het nu een absolute topprioriteit om dit te doen. Sinds de versoepelingen werden aangekondigd, zijn mensen massaal reizen aan het boeken, dus je zal er op tijd bij moeten zijn. Maak duidelijke afspraken met de verhuurder i.v.m. annulatie o.w.v. corona. Respecteer ook steeds de maatregelen die de verhuurder neemt in de strijd tegen het virus.

Wat met activiteiten?

Leg niets vast

Ook activiteiten leg je nu beter vast. Pols ook hier naar de noodzaak om dingen vooraf te reserveren en vraag goed naar de annulatievoorwaarden in geval van corona. Kies best voor activiteiten waarvoor je geen voorschot hoeft te betalen, zo ben je zekerder van je centen.

Maak het uitdagend

Of je nu in het binnen- of het buitenland bent, meestal is het niet de locatie die het leuk maakt, maar wel wat je er mee doet. Stop je kamp vol met typische KLJ-activiteiten die je doorheen het jaar niet kon doen of pols eens bij je leden wat ze graag zouden doen op kamp en probeer een wild idee om te buigen naar een haalbaar plan.

We gaan niet op buitenlands kamp, maar hebben nog een voucher. Wat nu?

Reisorganisaties zijn wettelijk verplicht om na 1 jaar het volledige bedrag terug te storen indien je de voucher niet wenst te gebruiken. Wil de organisatie waarmee jullie samenwerken dit niet, verwijs dan naar de voorwaarden die gesteld zijn t.a.v. reisorganisaties in het ministerieel besluit van 19 maart 2020.

We reizen met JEKA, gelden deze maatregelen dan ook?

Net zoals andere reisorganisaties zal ook JEKA de jeugdwerkregels moeten volgen. We raden afdelingen die via JEKA reizen aan om in de eerste plaats contact op te nemen met JEKA voor alle praktische zaken en zeker eens te kijken op hun website, waar ook veelgestelde vragen worden beantwoord. Voor de meer inhoudelijke zaken of indien de ondersteuning van JEKA niet volstaat, kunnen afdeling ook terecht bij de werkgroep Internationaal van KLJ.

Kunnen we ons buitenlands kamp van volgend jaar al voorbereiden?

Ga je pas in de zomer van 2022 op buitenlands kamp? Bereid je dan voor zoals je dat normaal zou doen. Het heeft op dit moment weinig zin om er vanuit te gaan dat de situatie van volgend jaar dezelfde gaat zijn als die van nu. Veel zal wellicht afhangen van hoe de vaccinatiecijfers evolueren. Op dit moment is er echter geen reden om aan te nemen dat we volgend jaar niet zullen kunnen reizen.

Wat met administratie en verplichtingen?

Naast de gebruikelijke administratieve rompslomp, zal er dit jaar nog wat extra bij komen kijken.

Registreer je kamp

Registreren doe je op 2 manieren:

  • Via Travellersonline: zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen als het gaat om crisissen, aanslagen, ongelukken en dus ook het coronavirus.
  • Bij KLJ via Click: zo kunnen we snelle hulp bieden bij noodsituaties, kunnen we makkelijk ondersteuning op maat geven én (indien je in het binnenland blijft) kunnen we op bezoek komen met een kleine attentie.

Passagier Lokalisatie Formulier

Momenteel ben je als Belg verplicht om een terugreisformulier in te vullen wanneer je terugkomt van vakantie in het buitenland, ongeacht het gekozen transportmiddel. Dit moet ten vroegste 48 uur voorafgaand aan de aankomst in België. Het is belangrijk dat ieder individu dit voor zich doet. Je zal er dus goed op moeten toezien dat elk lid dit doet.

Op basis van je antwoorden, berekent het formulier of je beschouwd wordt als een hoog risicocontact. Hierna krijg je mogelijks een sms.

  • Krijg je een sms? Je bent een hoog risicocontact. Je moet in quarantaine. Laat je testen op dag 1 en op dag 7 van je quarantaine. Je ontvangt hiervoor een code per sms. Deze quarantaine en test zijn verplicht. Je riskeert een boete van minimum € 250 als je dit niet respecteert.
  • Krijg je geen sms ? Dan hoef je niet in quarantaine en je moet je niet laten testen.

Wat als je ziek wordt?

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het gebeuren dat je toch ziek wordt op kamp. Het hoeft dan niet per definitie om corona te gaan, maar doe niet aan zelfdiagnose! Daarom luidt de boodschap: Ga ter plaatse naar een dokter. Die dokter zal advies geven, rekening houdend met de plaatselijk geldende wetgeving.

Belangrijk is dat je de zieke persoon meteen isoleert van de groep, samen met 1 leider. Vanaf dat moment dragen zowel de zieke als de leider een mondmasker en bewaren ze zo veel als mogelijk afstand van elkaar. Uiteraard mag je wel de nodige zorgen toedienen aan de zieke.

Blijkt het dan toch om corona te gaan, neem dan contact op met het KLJ-noodnummer. De permanentieverantwoordelijke zal je verder begeleiden.

Blijf op de hoogte

Vraag je pedagogisch medewerker om hulp

Dit jaar organiseert KLJ geen infoavond over buitenlandse kampen. Je kan wel steeds terecht bij je pedagogisch medewerker met al je vragen

Volg KLJ Internationaal

KLJ Internationaal zit ook op Facebook! Sluit je aan bij onze groep en word zo op de hoogte gehouden van wijzigingen in de regels. Aarzel daarnaast niet om ons te contacteren als je met vragen of bezorgdheden zit. We zullen zeker niet op alles een antwoord kunnen bieden, maar kunnen je wel helpen in de zoektocht naar een antwoord.

Stel je vragen aan Wegwijzer vzw

Ook Wegwijzer vzw liet ons weten dat afdelingen met vragen bij hen terecht kunnen. Kom je via Wegwijzer nieuwe info te weten, deel die dan zeker met de werkgroep Internationaal, zodat we deze info ook breder in de beweging kunnen verspreiden!

[Dit artikel is een bundeling van de adviezen van Wegwijzer vzw en de huidige overheidsmaatregelen voor toerisme.]