Skip to main content

KLJ'ers op blind date: dromen over een buitenlands kamp

Nationaal

21 juni 2022

KLJ’ers vind je in alle vormen en maten. In Blind Date, stellen we twee – voor elkaar onbekende – KLJ’ers aan elkaar voor. Wat willen ze van elkaar weten en wat kunnen ze bijleren?

Voor sommigen mag een kamp dat tikkeltje meer zijn. Noor Maes (21) van KLJ Deurne ging als lid verschillende keren op buitenlands kamp en organiseert binnenkort haar eerste als leiding. Voor Stef Van den Brande (21) van KLJ Zele-Heikant is een buitenlands kamp voorlopig nog onbekend, maar niet onbemind. Wat hebben zij te vertellen over buitenlandse kampen?

Stef: “Een buitenlands kamp staat al lang op het verlanglijstje van KLJ Zele-Heikant, maar je hoort toch vaak dat het veel tijd kost om dat voor te bereiden. Hoe pakt jouw KLJ dat aan, Noor? Regelen jullie alles zelf of werk je samen met een organisatie die het werk doet?”

[Lees verder onder de foto.]

Buitenlands kamp blind date

Noor: “Wij organiseren ons kamp via JEKA, een organisatie die groepsreizen voor jongeren en groepen vergemakkelijkt. Ze ondersteunen ons door info te geven over activiteiten die je ter plaatse kan doen en bieden een spaarplan aan. Je kan er pakketreizen kiezen waarbij transport, logement en maaltijden inbegrepen zijn. Een annulatieverzekering wordt standaard voorzien voor elke reiziger, dat is een groot pluspunt.”

“Op de website van JEKA vind je het aanbod aan groepsreizen. Je kiest met je groep een bestemming en reserveert die locatie voor een bepaalde periode. Onmiddellijk krijg je de prijs per persoon te zien, dus je weet ook meteen hoeveel je kamp zal kosten. Na je reservatie neemt JEKA contact met je op om de exacte vertrek- en terugkeerdata vast te leggen. Het kamp duurt tien à twaalf dagen binnen de gekozen periode.”

“Een buitenlands kamp is een unieke ervaring om samen met je vrienden te beleven”

Noor Maes, KLJ Deurne

Once in a lifetime

Stef: “Dat klinkt wel heel interessant! Is die prijs all-in of betalen jullie zelf ook een deel?”

Noor: “De prijs is all-in, maar meestal vragen we wel een beetje extra budget aan de ouders, zodat we ook specialere activiteiten kunnen organiseren. We gaan bijvoorbeeld graag naar een waterpretpark en dat kost natuurlijk ietsje meer. Het toffe aan dit concept is dat je zelf de vrijheid hebt om te kiezen wat je doet en hoeveel je ervoor wil uitgeven.”

“Een buitenlands kamp heeft natuurlijk een prijskaartje. Om de drempel zo laag mogelijk te houden, organiseren we er eentje om de zeven jaar. Waarom dat precies zeven jaar is, weet ik niet, maar doordat het niet jaarlijks is, voelt een buitenlands kamp als een once in a lifetime experience.”

[Lees verder onder de foto.]

Buitenlands kamp blind date

Geld in het laatje

Stef: Goed bedacht! Zo hou je de balans tussen de dure buitenlandse kampen en de goedkopere binnenlandse kampen in evenwicht. Doen jullie ook iets om de kampprijs te drukken?”

Noor: “Ja, we bieden een spaarplan aan waarbij het kamp in schijven betaald kan worden. De oudere groepen doen ook enkele kasacties of klusjes bij mensen thuis om een centje bij te verdienen, maar dat is vooral voor de extraatjes, zoals het waterpretpark.”

Stef: “Wij plannen nu ons allereerste buitenlands kamp. Om geld in het laatje te brengen, organiseerden we een plantenverkoop en een fuif. Je schrikt ervan hoeveel geld je daarmee kan ophalen. Wij denken er vooral aan om naar het buitenland te gaan met onze oudste leden, al vraag ik me af of het ook met jonge leden mogelijk is?”

Noor: “De allerkleinsten gaan bij ons niet mee, want zij gaan normaal gezien maar vijf dagen op kamp. Een buitenlands kamp duurt echter gemakkelijk tien dagen. De iets oudere leden mogen wel mee, maar moeten dat natuurlijk niet. Wie niet mee wil, kan in de paasvakantie op alternatief kamp dat een week duurt. Als we naar het buitenland gaan, kiezen we ook altijd voor een bestemming die niet voor de hand ligt. Zo ben ik al naar Tsjechië en Kroatië geweest en het volgende kamp gaat naar Hongarije. Waar willen jullie naartoe?”

“Door maar uitzonderlijk op buitenlands kamp te gaan, hou je het betaalbaar”

Stef Van den Brande, KLJ Zele-Heikant

Andere regels

Stef: “Wij willen ook naar Hongarije en er het Balatonmeer bezoeken. Nu we een buitenlands kamp aan het organiseren zijn, merken we dat er ook wel wat dingen geregeld moeten worden waaraan je in eerste instantie niet zou denken. Minderjarigen moeten bijvoorbeeld toestemming krijgen van hun ouders om België te verlaten.”

Noor: “Inderdaad. In sommige landen moet je bijvoorbeeld betalen met een andere munt, dus moet je eerst nog geld laten inwisselen. Ook de wetgeving kan verschillen per land. Omdat je met al die dingen rekening moet houden, vragen we geregeld tips aan andere afdelingen of jeugdbewegingen die al naar dat land zijn geweest. Zo vergeten we zeker niets.”

Stef: “Slim! Misschien komen wij ook nog wel eens wat extra tips vragen bij jullie. Ik heb in ieder geval enorm veel zin om op buitenlands kamp te gaan!”

Noor: “Groot gelijk! Het is echt een unieke belevenis om samen met je vrienden een andere cultuur te leren kennen. De sfeer tijdens een buitenlands kamp is ook helemaal anders en je groeit er nog meer naar elkaar toe. Wij hebben in Kroatië bijvoorbeeld een boottocht by night gedaan, wat echt heel mooi was. Dat met je vrienden kunnen delen, is echt uniek.”

 

Tekst & foto: Ian Decleer

Jouw verhaal in de Hélaba?

Ben jij ook altijd onder de indruk van die verhalen die we in de Hélaba neerpennen? En denk jij bij het lezen aan een straf verhaal dat je graag met alle KLJ’ers deelt? Laat het ons weten!

Deel je verhaal