Skip to main content

KLJ'ers op blind date: Buiten spelen in weer en wind?

Nationaal

14 september 2022

Jasmien Jacobs (26) en Gert-Jan Theys (22) over grote en kleine lokalen

KLJ’ers vind je in alle vormen en maten. In Blind Date, stellen we twee – voor elkaar onbekende – KLJ’ers aan elkaar voor. Wat willen ze van elkaar weten en wat kunnen ze bijleren?

Sommige KLJ’ers hebben enorm veel plaats in hun lokaal, voor andere is het elke week puzzelen om met alle leden in het lokaal te passen. Jasmien Jacobs (26) van KLJ Kersbeek is vertrouwd met dat laatste. Zij moet met alle leden in één ruimte zitten. Gert-Jan Theys (22) van KLJ Molenbeek-Wersbeek heeft geen last van een te klein lokaal.

Jasmien: “KLJ Kersbeek zit in een lokaal dat eigendom is van de gemeente. Het is maar één kamer waar we met z’n allen in moeten. De rest van het gebouw is de parochiezaal, die verhuurd wordt voor feesten. Buiten hebben we nog een tuinhuisje, waar een deel van ons materiaal in staat. Het graspleintje delen we met de parochiezaal. Soms hebben we pech en is dat graspleintje al volledig in gebruik. Gelukkig woont mijn medehoofdleidster tegenover het lokaal en heeft zij een grote tuin waarin we mogen komen spelen.”

Gert-Jan: “Dat probleem kennen wij gelukkig niet. Ook ons lokaal is eigendom van de gemeente en we moeten het delen met een rockband en een fanfare, maar we hebben plaats genoeg. Beneden hebben we één ruimte, maar boven hebben we nog eens drie kamers. En het graspleintje is helemaal van ons.”

“Uiteindelijk kom je naar de jeugdbeweging om buiten te spelen in plaats van binnen”

Gert-Jan, KLJ Molenbeek-Wersbeek

Jasmien: “Wat een luxe! Jullie kunnen dus binnen spelen met alle leden?”

Gert-Jan: “Ja, nu wel. Vroeger was dat niet zo, toen hadden we enkel het lokaal beneden en een klein lokaaltje voor ons materiaal. Dan moest er toch altijd één groep buiten spelen.”

Jasmien: “Wat doen jullie als het regent? Spelen jullie dan allemaal binnen?”

Gert-Jan: “Wij spelen meestal buiten, in weer en wind, hè. Als het een beetje regent, dan vragen we op voorhand de leden een regenjas mee te nemen. Maar als het heel hard of heel lang regent en onze leden het daardoor koud krijgen, dan doen we binnen iets. Meestal zetten we binnen de activiteit gewoon verder, maar als dat niet lukt, dan knutselen we of spelen we gezelschapsspelletjes. We hebben hier genoeg knutselmateriaal om ter plekke iets te verzinnen. Hoe doen jullie dat?”

Jasmien: “Een beetje hetzelfde als bij jullie. Als het tijdens een activiteit plots begint te regenen, dan gaan we even schuilen en hopen we dat de regen snel stopt. Anders schakelen we over op iets anders. Meestal kunnen we de activiteit die we buiten spelen niet binnen voortzetten, net omdat we daar zo weinig plaats hebben. We spelen dan iets rustigs, bijvoorbeeld een kringspelletje. Iets wilders wordt al moeilijk.” 

[Lees verder onder de foto.]

Lokalen Blind date

Dromen van groter

Gert-Jan: “Vóór de renovatie van ons lokaal hadden wij dat probleem ook. We besloten toen om onze groepen op te splitsen. De oudste leden hadden op zaterdag activiteit en de jongste leden kwamen op zondag. Zo was er altijd genoeg ruimte om binnen te spelen als dat nodig was. Na de renovatie hebben we die opdeling behouden, want onze leden vinden het fijner zo.”

Jasmien: “Soms zetten we onze groepen samen. We proberen dan de oudste en de jongste leden wel een verschillende activiteit te geven, maar de twee jongste groepen spelen wel vaker samen. Spijtig genoeg moeten we soms ook een activiteit afzeggen. Dat gebeurt als de weersomstandigheden zo slecht zijn dat het niet verantwoord is om buiten te spelen. Ons lokaal is echt niet geschikt om er met iedereen een hele namiddag binnen te zitten.”

“Soms zijn de weersomstandigheden zo slecht dat buiten spelen onverantwoord is. Wij moeten onze activiteit dan annuleren”

Jasmien, KLJ Kersbeek

Gert-Jan: “Meestal laten wij onze activiteiten wel doorgaan, ongeacht het weer. Vorig jaar moesten we ze wel eens annuleren. Het was dan niet veilig om buiten te spelen en de toenmalige coronaregels maakten het onmogelijk om binnen samen te komen. We hadden dus geen keuze. Wat ik me nog afvraag: zouden jullie meer binnen spelen als jullie een groter lokaal hadden?”

Jasmien: “Ik denk het niet. We wonen bijna allemaal op het platteland, dus onze leden zijn het gewend om buiten te spelen en ze doen dat ook graag. Zolang het weer niet te extreem is, vinden ze het superleuk om buiten te spelen.”

Gert-Jan: “Dat snap ik. Wij spelen, ondanks ons grote lokaal, ook vooral buiten. Je hebt daar meer vrijheid en je kan er leuke activiteiten voorzien. Bovendien vinden onze leden het ook gewoon leuker om buiten te spelen. Uiteindelijk kom je toch naar de jeugdbeweging om buiten te spelen in plaats van binnen!”

 

Tekst & foto: Marie Van der Meiren

Jouw verhaal in de Hélaba?

Ben jij ook altijd onder de indruk van die verhalen die we in de Hélaba neerpennen? En denk jij bij het lezen aan een straf verhaal dat je graag met alle KLJ’ers deelt? Laat het ons weten!

Deel je verhaal