Skip to main content

KLJ'ers op blind date: wat met de +16-werking?

Nationaal

22 juni 2021

Het grootste verschil tussen KLJ Meulebeke en KLJ Tielen? Die eerste afdeling heeft enkel +16-jarige leden, terwijl je bij die andere KLJ al vanaf acht jaar kan beginnen. Secretaris Emma Neerinck (23) en voorzitter Bram Tuytens (23) van KLJ Meulebeke en +16-leider Lucas Van de Water (22) van KLJ Tielen delen hun ervaringen.

Bram: “KLJ Meulebeke telt ongeveer 140 leden en heeft tweewekelijks op vrijdagavond een activiteit. Wij hebben enkel een +16-werking, net zoals bijna alle andere West-Vlaamse KLJ-afdelingen. Bij andere jeugdbewegingen in de provincie kan je wel al vroeger terecht.”

Emma: “Klopt. Ik keek al vanaf mijn dertiende uit naar het moment waarop ik eindelijk naar de KLJ mocht.”

“Ik groeide op met mijn KLJ”

Lucas Van de Water - KLJ Tielen

Groot worden met KLJ

Lucas: “Pas op je zestiende KLJ’er worden kan ik me moeilijk voorstellen. Bij KLJ Tielen is iedereen al vanaf acht jaar welkom. Ik ben er als het ware opgegroeid. Met de +16-leden doen we ongeveer om de drie weken een activiteit. Dan zijn er telkens zo’n zeventig à tachtig van de honderd leden aanwezig. Wat voor activiteiten doen jullie allemaal met zo veel volk?”

Emma: “Niet iedereen komt elke keer, hoor. Dat hangt af van de activiteit die we doen. We gaan soms bowlen of karten, of schaatsen in de winter, maar we gaan ook veel naar evenementen van andere afdelingen uit ons gewest. Het kan wel eens gebeuren dat we op vrijdag een activiteit hebben en dat we elkaar op zaterdag opnieuw zien op een fuif bij een bevriende afdeling uit de buurt. En als we zelf een evenement organiseren, gaan we in de weken voordien met een éxtra grote groep naar andere evenementen om stiekem reclame te maken voor onszelf.”

Lucas: “Bij mij is het gewest niet zo actief: we doen niet veel dingen samen en gaan niet naar elkaars evenementen. Onze activiteiten zijn ook meestal op vrijdagavond aan ons lokaal. In de zomer gaan we natuurlijk wel op kamp.”

Bram: “Wij gaan uiteraard ook op kamp, maar kunnen om praktische redenen maar 50 leden meenemen. Eigenlijk is dat nog nooit een probleem geweest. Er is nog nooit iemand moeten thuisblijven omdat er geen plek meer was.”

[Lees verder onder de foto.]

Bestuur samenstellen

Emma: “Met KLJ Meulebeke doen we ook mee aan de sportfeesten. Dan oefenen we de hele zomer lang op wimpelen, touwtrekken en piramides bouwen. Als je in het bestuur zit, ben je dus met veel tegelijk bezig. We hebben naast de tweewekelijkse activiteit ook nog twee keer per maand een vergadering, we moeten op sponsortoer, enzovoort. Onze agenda staat helemaal vol. Daarom blijven de meesten maar vijf jaar bestuurslid.”

Lucas: “De meeste van onze huidige bestuursleden zijn zo’n 21 à 22 jaar. Hoe zit dat bij jullie? Hoe oud moet iemand zijn om in het bestuur te komen?”

Bram: “Meestal zijn nieuwe bestuursleden minstens twee jaar lid van onze afdeling voor we ze vragen in het bestuur. Vaak zijn beginnende bestuursleden dus rond de 18 jaar, maar het kan ook zijn dat we iemand pas op zijn 21ste vragen. Door corona weten we niet zo goed hoe we ons bestuur moeten samenstellen. In september zal waarschijnlijk de helft van ons huidige bestuur stoppen, maar nieuwe mensen vragen is raar omdat we onze leden al anderhalf jaar bijna niet gezien hebben. En de nieuwste leden hebben nog maar amper naar activiteiten kunnen komen. Dat wordt dus nog een moeilijke. Momenteel zijn we nog met tien bestuursleden. Hoe zit dat bij KLJ Tielen?”

Lucas: “Amai, tien bestuursleden? Wat een luxe. Wij hebben maar vijf leiding voor onze honderd +16-leden, gewoon omdat we niet meer geïnteresseerden vinden. Er zijn wel ongeveer dertig van onze +16-leden ook leiding voor de jongste leeftijdsgroepen, zoals de -10, -12 en -16.”

“Ik keek al vanaf mijn dertiende uit naar het moment waarop ik eindelijk naar de KLJ mocht”

Emma Neerinck - KLJ Meulebeke

Opnieuw KLJ-gevoel

Emma: “Door corona hebben we dit jaar nog maar één activiteit kunnen doen. Dat was onze startdag in september. Van online activiteiten zijn we niet zo’n fan. Dat is niet hetzelfde, hé. Daar krijg je niet het KLJ-gevoel dat je tijdens een fysieke activiteit wel hebt. Andere afdelingen van ons gewest hebben dat wel geprobeerd, maar dat was niet echt een succes.”

Lucas: “Online is zeker niet hetzelfde als fysiek, dus laat ons hopen dat we er snel opnieuw helemaal kunnen invliegen en in september aan een normaal KLJ-jaar kunnen beginnen. Misschien kunnen we dan eens samen een activiteit doen?”

Emma: “Dat zou fijn zijn! Wij hopen ook dat we weer een ‘normaal’ KLJ-jaar krijgen, met al onze activiteiten en evenementen, zodat de nieuwe leden eindelijk kunnen kennismaken met het echte KLJ-gevoel.”

Tekst: Merel Wauters

Jouw verhaal in de Hélaba?

Ben jij ook altijd onder de indruk van die verhalen die we in de Hélaba neerpennen? En denk jij bij het lezen aan een straf verhaal dat je graag met alle KLJ’ers deelt? Laat het ons weten!

Deel je verhaal