Skip to main content

Wat kan jij doen?

'KLJ voor iedereen' waarmaken draait erom een goede balans te vinden tussen wat iemand van je vraagt en wat de mogelijkheden zijn binnen jouw afdeling of werkgroep. Of het nu over drempels, aanpassingen of werkgroepen gaat, het belangrijkste is dat we het samen vastpakken en jij er dus niet alleen voor staat.

'KLJ voor iedereen' waarmaken draait erom een goede balans te vinden tussen wat iemand van je vraagt en wat de mogelijkheden zijn binnen jouw afdeling of werkgroep. Of het nu over drempels, aanpassingen of werkgroepen gaat, het belangrijkste is dat we het samen vastpakken en jij er dus niet alleen voor staat.

1. Praat erover

Om van jouw KLJ nog meer een 'KLJ voor iedereen' te maken, ga je met elkaar in gesprek. Soms zal je in aanraking komen met vragen of bezorgdheden, of misschien vraag je jezelf af hoe jullie nog meer kunnen openstaan voor iedereen?

Wat als iemand een moeilijke vraag stelt?

Stel dat de ouder van Midas die met autisme leeft je vraagt om elke dag op kamp persoonlijke zorg voor hem te voorzien. Of misschien geeft Sofie aan dat ze eigenlijk echt eens wil vendelen, terwijl ze al danst en deze momenten samenvallen op het sportfeest. In zo'n geval ga je samen op zoek naar de beste oplossing. Meestal zal je elkaar tegemoet komen, maar soms loopt het een beetje anders. Persoonlijke zorg voorzien is misschien net niet haalbaar, maar misschien kan je elke dag wel de planning overlopen met Midas? Misschien kan je met Sofie bespreken dat ze op een of ander sportfeest mag vendelen? Door erover te praten, ontdek je al snel waar je stappen vooruit kan zetten.

Wat als je zelf drempels in je KLJ wil wegwerken?

Ook hier begin je door met anderen in gesprek te gaan. Je kan aftoetsen wat iedereen van je ideeën vindt en komt erachter waar je samen mee aan de slag kan. Denk op je volgende bestuurs- of leidingsvergadering eens na over de volgende vragen:

  • Wie uit de buurt kan je moeilijker of niet bereiken? Waarom denk jij dat ze niet naar de KLJ komen? Hebben ze het misschien druk met een andere hobby? Kennen ze niemand in de groep? Denken ze dat KLJ een dure bedoeling is? 
  • Welke drempels zijn er om naar de KLJ te komen? Is je lokaal gemakkelijk bereikbaar? Zijn er voldoende parkeerplaatsen? Weet iedereen dat er een KLJ is? 

Om dat gesprek op een goede manier te voeren bestaan er een heleboel tools. Wij zijn vooral fan van de 9 B's van toegankelijkheid en ons eigen KLJ voor iedereen-spel.

Leer spelenderwijs over KLJ voor iedereen

Speel!

2. Kies één uitdaging uit

Nu je weet wie je niet of moeilijk bereikt en welke drempels ze ervaren, kan je nagaan waar je iets aan kan en wil veranderen. Alles tegelijk aanpakken is onmogelijk, dus focus je best op één uitdaging per keer. Maar hoe bepaal je waarmee je eerst aan de slag gaat? Overloop eens het volgende:

  1. Hoe kan je ervoor zorgen dat niemand zich uitgesloten voelt?
  2. In welke van de 9 B's kunnen we nog groeien?
  3. Welke drempels kunnen we gemakkelijk verkleinen en wat hebben we daarvoor nodig?
  4. Welke inspanningen lijken praktisch (on)haalbaar?
  5. Welke aanpassingen kunnen we (nog) niet doen, maar lijken wel te lukken op lange termijn? 

Door samen te brainstormen, kom je misschien tot creatieve oplossingen. Heb je bijvoorbeeld al eens nagedacht over een tweedehandssysteem voor de KLJ-outfit? Zelfs voor specifieke noden, kom je met kleine aanpassingen al een heel eind. Wist je bijvoorbeeld dat de vegetarische optie ook werkt voor kinderen die halal willen eten? De algemene tips helpen je om zulke gesprek goed te voeren.

Bij vragen over specifieke onderwerpen kan je met de 'KLJ voor iedereen'-thema's aan de slag? Je vindt er meer info over thema's zoals het autismespectrum, hoe om te gaan met relaties en seksualiteit, wat je kan doen tegen armoede, en meer.

3. Aan de slag

Na al het praat- en denkwerk is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Je mag naar hartenlust proberen en experimenteren. Zoek uit wat voor jouw afdeling haalbaar is, stel een plan van aanpak op en maak met kleine en grote veranderingen het verschil. Uitzoeken wat kan werken is veel belangrijker dan het meteen perfect te doen. Just do it!

Gelukkig sta je er niet alleen voor. Onze tips, tools & tricks kunnen je alvast op weg helpen.

Kom je er toch niet uit staan? Wij staan klaar om je te ondersteunen. Stuur een mailtje naar kljvooriedereen@klj.be en onze diversiteitsmedewerkers helpen je verder. Neem je liever persoonlijk contact op? Dan vind je hun contactgegevens aan de rechterzijde van deze pagina. 

Ook de werkgroep Diversiteit zoekt mee naar goede antwoorden op je vragen. Denk je graag zelf mee na over hoe we 'KLJ voor iedereen' in onze beweging kunnen realiseren? Dan kan je altijd een kijkje nemen of de werkgroep Diversiteit iets voor jou is.

Wil je mee nadenken over diversiteit binnen KLJ?

Bekijk de werkgroep

Tot slot zijn er nog een heleboel partners en organisaties buiten KLJ die je kunnen verder helpen. Inclusie en diversiteit maken we samen waar. Door een brug te bouwen naar andere organisaties in de buurt, bundelen we onze krachten en kunnen we sneller en beter de kinderen en jongeren rondom ons bereiken. Dat doen we met KLJ Connect: via ontmoetingen met andere organisaties stemmen we ons aanbod af op de buurt en kijken we waar we elkaar kunnen helpen.

Klaar om een steentje bij te dragen?

Organiseer een KLJ Connect-project