Skip to main content

Speel het 'KLJ voor Iedereen'-spel

Ieder lid heeft een andere aanpak nodig. En dat is niet altijd makkelijk voor de leiding. Dit spel toont je dat rekening houden met specifieke noden een meerwaarde kan zijn voor jou en je werking.

Ieder lid heeft een andere aanpak nodig. En dat is niet altijd makkelijk voor de leiding. Dit spel toont je dat rekening houden met specifieke noden een meerwaarde kan zijn voor jou en je werking.

Waarom dit spel?

KLJ ervaar je door te horen, te zien, te doen, te spelen, te lopen, te praten, samen te werken, te lachen, en ga zo maar door. Dit alles doe je vaak zonder stil te staan bij drempels die anderen hierbij ondervinden. Nochtans kunnen in je afdeling zowel leiding als leden drempels ervaren. Zo’n drempel is alles wat een doorsnee KLJ-activiteit niet meer vanzelfsprekend maakt. Met dit spel willen je laten stilstaan bij verschillende drempels zodat je ze kan verlagen. Zo word je een echte 'KLJ voor iedereen'. 

Hoe werkt het spel?

Je speelt dit spel met je leidingsploeg. Ook +16-leden kunnen deelnemen. Één iemand begeleidt het spel. De anderen kruipen in de rol van KLJ-lid of -leiding. Je speelt enkele kleine spelletjes die je anders ook vaak speelt. Alleen is er één groot verschil: sommige deelnemers krijgen een drempel toegewezen. Gedurende het spel kruipen de leden in hun rol en proberen ze de drempel zo goed mogelijk te vertolken. De deelnemers die de leidingrol op zich nemen, proberen het spelletje te begeleiden én zo goed mogelijk rekening te houden met de nieuwe drempels. Na elk spel doe je een nabespreking. 

Via deze link naar de spelendatabank of in het documentje hieronder vind je alvast de volledige speluitleg.

Download de drempelkaartjes

Om het spel te kunnen spelen, heb je drempelkaartjes nodig. Er zijn in totaal 30 kaartjes. 15 daarvan zijn drempelkaartjes en 10 zijn ‘wees jezelf’-kaartjes. De 5 laatste kaartjes zijn blanco. Hier kan je eventueel zelf nog drempels op schrijven. Download hieronder het bestand, druk de kaartjes af op stevig papier en knip ze uit. Bekijk de kaartjes en kies welke ervan je wil gebruiken. Denk daarbij aan de grootte van je groep, de drempels die je herkent bij bepaalde leden en of je alle drempels al dan niet aan bod wil laten komen.