Skip to main content

KLJ zoekt stagiair: Energie in jeugdlokalen

Nationaal

25 mei 2022

Studeer jij aan een hogeschool of universiteit en zoek je nog een stageplaats? Dan kan je misschien wel terecht bij KLJ, want we hebben leuke stageopdrachten in de aanbieding. Zo zoeken we een stagiair in energiemanagement. 

Waarover gaat de stageopdracht?

Welke energetische keuzes betekenen een meerwaarde voor KLJ-lokalen? Sinds 1 januari 2022 geldt voor niet-residentieel vastgoed een renovatieverplichting. Die maatregel zal KLJ-afdelingen die hun lokaal via een zakelijk recht beheren rechtstreeks raken. KLJ wil daarom haar afdelingen ondersteunen in de energietransitie met oplossingen die op maat zijn voor een jeugdlokaal en die de groep ten goede komen. Help jij daarbij als stagiair energiemanagement?

Welke uitdagingen zullen behandeld worden?

  • Jeugdlokalen zijn eerder kleine verbruikers van energie, maar het patrimonium is in vele gevallen oud en versleten, waardoor energie toch een grote impact heeft op het beperkte beschikbare budget.
  • Jeugdlokalen zijn vaak niet in volle eigendom van de jeugdgroep. De meeste gebouwen hebben een mengvorm van opstalrecht, erfpachtrecht, gebruiksovereenkomst en huur met verschillende stakeholders. Investeringsmogelijkheden hangen van deze contractvormen af.
  • Jeugdlokalen worden in het weekend gebruikt. De dagen dat er verwarming en elektrische energie nodig is, zijn dus zeer beperkt. Verwarmingssystemen die bij residentieel vastgoed wegens rendement voor de hand liggen (warmtepompen, vloerverwarming,..) zijn voor jeugdlokalen in verhouding met het verbruik vaak disproportioneel. Ook het plaatsen van zonnepanelen in functie van de EPB hebben weinig directe meerwaarde voor een gebouw dat slechts 2 dagen per week elektriciteit verbruikt.

Hoe ziet de stageopdracht eruit?

Tijdens je stage stel je een advies op over bestaande energietechnieken, toegepast op de context van een jeugdlokaal. Je houdt daarbij rekening met het specifieke gebruikspatroon, beschikbaar budget en juridisch statuut van de vereniging. Ook willen we tegen 2050 koolstofneutraal zijn en moeten we de EPB-normen halen. 

Als je een lange stageperiode hebt, kan de stageopdracht nog uitgebreid worden. Zo kan je, naast het technische advies, ook onderzoeken welke meerwaarde energiegemeenschappen kunnen hebben voor de uitbating van een KLJ-lokaal. Daarbij kijken we zowel op het lokale niveau van een afdeling als op het nationale niveau van de KLJ-koepel.

Interesse? Laat het ons weten!

Lijkt deze stageopdracht je op het lijf geschreven? Stuur dan een mailtje naar sander.malfliet@klj.be, geef een kort woordje uitleg over jezelf en je opleiding en vertel wanneer je stage zou willen lopen. Kort nadien krijg je een antwoord.

Op zoek naar een andere stage bij KLJ?

Bekijk dan even deze pagina!