Skip to main content

1, 2, 3 start!

Hieronder kom je meer te weten over onze sportwerking en waar je extra kennis kan verwerven.

Hieronder kom je meer te weten over onze sportwerking en waar je extra kennis kan verwerven.

Hoe leer ik de kneepjes van het vak?

Bij KLJ kan je op verschillende manieren starten of bijleren over de KLJ-sporten.

Zo kan je een Vorming op Maat aanvragen. Daarbij komt een sportmonitor (een vrijwilliger die expert is in de sport die jij graag wil aanleren) langs om je de basispassen en basisoefeningen van de sport naar keuze uit te leggen. Een Vorming Op Maat kan je gratis aanvragen via Click.

Naast deze persoonlijke oefenmomenten heb je ook de regionale oefendagen. Op deze momenten worden de nieuwe reeksen aangeleerd. We raden aan dat je hier naartoe gaat als je een nieuwe reeks wilt aanleren.

De nieuwe reeksen en de bijhorende muziek wordt ook steeds neergeschreven in reeksbeschrijvingen. Die zijn vooral handig om de details van een reeks nog eens na te kijken nadat je een Vorming op Maat of een oefendag gevolgd hebt.

Wat heb ik nodig?

Eerst en vooral heeft je afdeling een sportuniform nodig. Dat uniform is voorzien van een KLJ-logo en is samenhangend voor je volledige afdeling. Alle details vind je in het sportreglement of in het ‘stappenplan voor nieuw sportende afdelingen’. Dit stappenplan gaat over veel meer dan alleen de uniformen en geldt dus als een draaiboek voor nieuw sportende afdelingen en afdelingen die interesse hebben om te starten.

Voor het piramidebouwen, het dansen en het touwtrekken heb je géén extra materiaal nodig. Voor het wimpelen en vendelen heb je dan weer wel vlaggen en stokken nodig. Die vlaggen en stokken zijn niet goedkoop. Wil deze sporten eerst een uitproberen? Leen dan een oefenset uit via KLJ. Ook afdelingen die het eerste jaar meedoen aan de sportfeesten, kunnen doorheen de zomer zo'n oefenset ontlenen. Zo kunnen ze proeven van de sportfeesten zonder meteen een grote investering te moeten doen. Onze sportmonitoren komen je bovendien graag uitleggen hoe je de vendels en wimpels precies moet gebruiken. Vraag daarvoor zeker een Vorming op Maat aan.

Tot slot is het noodzakelijk dat je via Click een sportverantwoordelijke (en eventueel hulpsportverantwoordelijken) voor je afdeling aanduidt. Deze persoon (of personen) ontvangt belangrijke informatie over de sportwerking en de sportfeesten, zoals de datums en locaties van sportfeesten, de deadlines voor inschrijvingen, aandachtspunten voor de sportfeestzomer, belangrijke aanpassingen in het sportreglement …

Hoe beginnen we aan een sportfeest?

De beste manier om dat te ontdekken is langsgaan op een sportfeest. In de kalender zie je wanneer ze plaatsvinden. Geef zeker je pedagogisch medewerker of evenementmedewerker een seintje vooraf. Zo kunnen zij ervoor zorgen dat er iemand aanwezig is om jullie rond te leiden en jullie helemaal onder te dompelen in de sportsfeer! Nadien kan je steeds bij hen terecht met al je vragen.

Met welke KLJ-sporten kunnen we meedoen?

Een afdeling die deelneemt aan een sportfeest beslist zelf aan welke reeksen ze wil meedoen. Sommige afdelingen kiezen ervoor om met alle 5 de KLJ-sporten mee te doen, andere kiezen er één of twee uit. Je hoeft ook niet aan alle reeksen binnen een bepaalde KLJ-sport deel te nemen. Bij het dansen kan je dan, bijvoorbeeld, kiezen om wel deel te nemen aan de parendans en de kringdans, maar niet aan de bondsreeks of vrije ritmiek.