Skip to main content

Sportfeesten

KLJ-afdelingen meten zich met elkaar op sportfeesten in de zomer. Sportfeesten worden georganiseerd per regio en zijn toegankelijk voor alle afdelingen uit die regio.
 

KLJ-afdelingen meten zich met elkaar op sportfeesten in de zomer. Sportfeesten worden georganiseerd per regio en zijn toegankelijk voor alle afdelingen uit die regio.
 

Wat en wie vind je op een KLJ-sportfeest?

In juli en augustus kunnen sportende KLJ’ers bijna elke zondag wel ergens in Vlaanderen terecht voor een dag vol sport, spel en spektakel, georganiseerd door een KLJ-afdeling. Je kan de dag opdelen in twee stukken: de voormiddag met schiftingen en competities in de 5 KLJ-sporten voor een jury en de namiddag met prijsuitreiking en demonstraties voor het publiek. Tussendoor zijn er ook nog volksspelen, drank- en eettentjes ...

Meer informatie over hoe een sportfeest er in detail uitziet, vind je in de startbundel voor nieuw sportende afdelingen.

Deelnemen aan sportfeesten

Hoe zien de sportfeesten eruit in de verschillende regio's?

De sportfeestzomer kan er nogal anders uitzien naargelang de regio. Om de twee jaar is er wel een Landjuweel waarop alle sportende én niet-sportende afdelingen van alle regio ’s welkom zijn.

West-Vlaanderen

Elk West-Vlaams gewest organiseert iedere zomer één sportfeest dat alleen toegankelijk is voor de afdelingen van dat gewest. Er zijn 11 West-Vlaamse gewesten. Dat wil dus zeggen dat er elke zomer 11 West-Vlaamse sportfeesten plaatsvinden. Om de 2 jaar (telkens in het jaar waarin er géén Landjuweel is) is er een regionaal sportfeest dat toegankelijk is voor elke afdeling van de regio West-Vlaanderen.

Oost-Vlaanderen

Iedere zomer vinden er 7 gewone sportfeesten (of 6 in een jaar met een Landjuweel) en 1 regionaal sportfeest plaats. Ze worden steeds op een zondag georganiseerd. Aan de 'gewone' sportfeesten kunnen alle Oost-Vlaamse afdelingen deelnemen, met uitzondering van de afdelingen die moeten jureren. Bij elk 'gewoon' sportfeest zijn er namelijk enkele Oost-Vlaamse afdelingen die de punten moeten uitdelen en dus niet kunnen deelnemen om zo onpartijdig te blijven. Aan het regionale sportfeest kunnen alle Oost-Vlaamse afdelingen deelnemen, want dan komt de jury uit Antwerpen. 

Antwerpen

Iedere zomer zijn er 2 gewone sportfeesten, 1 regionaal sportfeest en 1 interregionaal sportfeest. Ook hier geldt dat alle Antwerpse afdelingen kunnen deelnemen aan de 'gewone' sportfeesten, behalve de afdelingen die moeten jureren. Aan het regionaal sportfeest kunnen ze wel allemaal deelnemen, want dan komt de jury uit Oost-Vlaanderen. Aan het interregionaal sportfeest kunnen alle Antwerpse, Vlaamse-Brabantse en Limburgse afdelingen deelnemen.

Limburg

Iedere zomer zijn er 2 gewone sportfeesten waaraan alle Limburgse afdelingen kunnen deelnemen en 1 interregionaal sportfeest dat toegankelijk is voor alle Limburgse, Vlaams-Brabantse en Antwerpse afdelingen.

Vlaams-Brabant

Iedere zomer is er 1 interregionaal sportfeest waaraan alle Vlaamse-Brabantse, Limburgse en Antwerpse afdelingen aan kunnen deelnemen.

Deelnemen aan sportfeesten

Hoe nemen we deel?

Deelnemen aan de sportfeesten doe je telkens door je in te schrijven via Click. Het is niet noodzakelijk om mee te doen aan elk sportfeest in je regio. Je beslist als afdeling zelf aan welke sportfeesten je al dan niet deelneemt.

Je kan ook deelnemen aan de sportfeesten in een andere regio, maar dat mag alleen als er niet op dezelfde dag een sportfeest is in jouw eigen regio.

Schrijf je in

Op zoek naar de planning van de volgende KLJ-sportfeesten? Kom te weten waar je met je groep naar een KLJ-sportfeest kan en schrijf je in.
 

Bekijk de kalender
Deelnemen aan sportfeesten

Oefendagen als voorbereiding

Tijdens Oefendagen kan je team nieuwe reeksen aanleren. Hier vind je meer over de Oefendagen.