Skip to main content

Spelen met grote en kleine groepen

Naar sommige activiteiten komen alle leden, naar andere activiteiten komen er dan weer wat minder leden. Het is moeilijk om op voorhand te voorspellen hoeveel leden er effectief zullen komen. Wees daarom voorbereid op elke grootte van je ledengroep met deze tips.

Naar sommige activiteiten komen alle leden, naar andere activiteiten komen er dan weer wat minder leden. Het is moeilijk om op voorhand te voorspellen hoeveel leden er effectief zullen komen. Wees daarom voorbereid op elke grootte van je ledengroep met deze tips.

Tips voor spelen met grote groepen

  • Zorg ervoor dat je spel mits enkele kleine aanpassingen met een grote(re) groep gespeeld kan worden. Je kan een extra spelelement toevoegen waardoor het spel uitdagender wordt. Speel bijvoorbeeld het klassieke kat-en-muis-spel tegelijk met vlaggenstok. 

  • Verdeel de leden in verschillende groepen en laat ze hetzelfde spel naast elkaar spelen. Let hierbij wel op dat je voldoende leiding én materiaal voorziet, zodat alle groepen het spel goed kunnen spelen. De groep met de meeste punten op het einde van de activiteit is de all time winnaar van die activiteit. 

  • Laat leden eens vrij spelen met al het spelmateriaal dat jullie ter beschikking hebben. Hierdoor blijven leden voldoende geprikkeld en gaan ze zich niet vervelen.  

  • Een grote groep +14 of +16-leden? Verdeel de groep in kleinere groepjes (3 à 5 leden) en laat hen zelf een (korte) activiteit maken voor elkaar.  

  • Een grote groep -16-leden? Schakel de oudere leden in om mee een activiteit te begeleiden. Win-win want de leiding wordt ontlast én de leden kunnen al eens kennismaken met het leiding-zijn. 

  • In een grote groep verdwijnen de stillere leden al snel naar de achtergrond. Zorg daarom dat je oog hebt voor alle leden zodat iedereen met een fijn gevoel naar huis gaat na de activiteit. 

Spelinspiratie voor grote groepen 

Tips voor spelen met kleine groepen

  • Niets leuker dan als leiding zelf nog eens lid zijn. Maak daarom voor kleine groepen een spel waarbij de leden tegen de leiding moeten spelen. Gegarandeerd plezier voor iedereen!  

  • Speel een levensgrote versie van een gezelschapsspel zoals Monopoly of Risk. Of, speel gewoon verschillende gezelschapsspelletjes die je de leden laat meebrengen. 

  • Knutselen of koken met een kleinere groep is gewoon veel aangenamer, zowel voor de leden als de leiding. Organiseer een 'Komen eten' waarbij twee leden één gang moeten voorzien voor de hele groep. 

  • Waar het in grote groepen net een uitdaging is om oog te hebben voor alle leden, is dit in een kleinere groep net gemakkelijker. Neem daarom de tijd om je leden te leren kennen en te luisteren naar hun interesses, verhalen, andere hobby’s …  

Spelinspiratie voor kleine groepen