Skip to main content

+16: activiteiten en kamp

Waarop moet je letten als je voor deze groep activiteiten bedenkt? En als je met hen op kamp gaat? We geven enkele tips.
 

Waarop moet je letten als je voor deze groep activiteiten bedenkt? En als je met hen op kamp gaat? We geven enkele tips.
 

Op kamp, dat is vakantie

Maak een programma met activiteiten die haalbaar zijn. Het risico bestaat dat er op een +16-kamp geluierd wordt. Opstaan wanneer je uitgeslapen bent, eten als je honger hebt, overdag wat rondhangen en 's avonds een feestje. Dat kan niet de bedoeling zijn van een KLJ-kamp. Maak duidelijk afspraken:

  • We staan allemaal samen op (en uitslapen kan nu en dan).

  • We eten elke dag samen.

  • Als er activiteiten zijn, doet iedereen mee. Of iemand heeft een voorstel voor een alternatieve activiteit.

  • 's Nachts mag het leuk zijn, maar iedereen zorgt dat hij 's ochtends op een deftige manier kan deelnemen aan de activiteiten.

kamp met leden +16 jaar

Van welke activiteiten houdt een jongvolwassene?

Jongeren van 16 jaar en ouder hebben niet altijd zin om erg actief te zijn. Na een hele week studeren of werken, willen ze in de KLJ soms gewoon een beetje relaxen en babbelen. Het is belangrijk dat je daar respect voor toont en dat je je programma durft te veranderen als je merkt dat de groep niet in een actieve bui is. Maar geef niet te snel op: probeer hen toch te motiveren om meer te doen dan wat te hangen.

Studenten kunnen het zich niet veroorloven om wekelijks veel geld uit te geven. Zo ook in hun KLJ-afdeling: je moet begrijpen dat studerende +16'ers niet elke week kunnen deelnemen aan een betaalde activiteit. Kies dus voor de gulden middenweg en wissel betaalde activiteiten af met kosteloze activiteiten.​

Pintjes drinken, sigaretje roken … is dat een activiteit? Zo denken we daarover.

Op zoek naar inspiratie?

Een inspiratiebundel vol activiteiten voor +16-leden, dat zou toch geweldig zijn? Toeval of niet, maar KLJ maakte zo'n bundel! 

Bekijk hier de Sweet Sixteen spelenbundel!