Skip to main content

Wat zeggen kinderen van het platteland over buitenspelen?

Nationaal

9 maart 2022

Spelen kinderen minder vaak buiten in publieke ruimtes dan vroeger? Dat vroeg Kind & Samenleving, een onafhankelijk kennis- en expertisecentrum, zich af in de zomer van 2019. Al turvend trokken ze door enkele straten, en wat bleek: in vergelijking met 2008 speelden er 37% minder kinderen op straten, op pleinen en in parken. Hélaba neemt de proef op de som, trekt naar KLJ Sinaai en vraagt er hoe vaak KLJ’ers nu nog in open lucht spelen. ‘’Buiten spelen is leuk en gezond”, roepen Bernt Van Loocke (8), Nicolas Van den Bergh (8) en Emma De Beule (7) in koor.  

“Ik speel het liefst op de schommels, en mijn lievelingsspel is tikkertje”, zegt Emma. Voor Bernt en Nicolas mag er dan weer een trampoline en een zwembad aanwezig zijn, en zij zijn fan van verstoppertje. Deze KLJ’ers zijn duidelijk kenners!

[Lees verder onder de foto.]

Kinderen buitenspelen - Hélaba magazine maart

Nicolas: ‘’Als het goed weer is, spelen we zo veel mogelijk buiten. Het maakt niet uit dat het wat kouder is, dan doen we een warme jas aan. Zo lang het maar niet regent.” Bernt knikt. “Ik ga zeker elke dag buiten wandelen met de hond.” Emma: “Nu moeten we volgens de coronamaatregelen met KLJ altijd buiten spelen (dit interview werd afgenomen in januari, red.), maar ook voor corona waren we vaak buiten. Gelukkig hebben we een afdak aan het lokaal, zo kunnen we zelfs buiten spelen als het regent. Als we in de zomer op kamp gaan, slapen we in een gebouw. Toch zijn er altijd kokkies die hun tent mee hebben om buiten te slapen.”

Droomspeeltuin

Verschillende studies toonden al aan dat buitenspelen belangrijk is voor de gezondheid van kinderen en hun sociale contacten met anderen. Hoe vaak kinderen buitenspelen hangt niet alleen af van het aantal speeltuinen en -pleintjes in de buurt, maar ook van hoeveel andere kinderen er in de omtrek wonen. Emma: “Aan het lokaal van de Chiro is er een speeltuin mét glijbaan, daar ga ik vaak naartoe. Ook het provinciaal domein Puyenbroeck is niet zo ver, daar is echt een heel grote speeltuin. Aan het begin van dit werkjaar zijn we met de hele KLJ naar Puyenbroeck geweest voor ’t Groep (een activiteitendag voor alle KLJ-afdelingen van Oost-Vlaanderen, red.). Dat was een heel leuke namiddag!” Nicolas vult aan: “Als ik mag kiezen waar ik speel, dan ga ik voor een droomspeeltuin van zeker vijf verdiepen hoog. Ja, buiten! Met een zwembad en een grote glijbaan.”

Wat zeggen de cijfers?

Meer dan 90% van de jongeren geeft aan dat contact met de natuur belangrijk is in de ontwikkeling van een kind. De natuur wordt beschouwd als een van de grootste troeven van het platteland.

18% van de kinderen en jongeren in Vlaanderen is lid van een jeugdbeweging. Daarnaast spelen ze ook regelmatig buiten op school en in een sportclub.

Meer dan de helft van de kinderen zegt regelmatig buiten in de tuin te spelen.

 

Tekst & foto: Machteld Dhaenens

Jouw verhaal in de Hélaba?

Ben jij ook altijd onder de indruk van die verhalen die we in de Hélaba neerpennen? En denk jij bij het lezen aan een straf verhaal dat je graag met alle KLJ’ers deelt? Laat het ons weten!

Deel je verhaal