Skip to main content

Jongeren van het platteland met een eigen kinderboerderij

Nationaal

10 september 2021

Sinds vorig jaar valt er voor jong en oud heel wat te beleven op de boerderij in Temse waar Jens Van Meervenne (26, KLJ Temse-Velle) is opgegroeid. Samen met zijn vriendin Laura Rottiers (22, KLJ Hamme) zette hij de eerste stappen richting hun gemeenschappelijke droom: een eigen kinderboerderij. “Onze ervaring als KLJ-leiding heeft ons al goed geholpen.”

“Eigenlijk is de boerderij een uit de hand gelopen hobby van ons allebei”, vertelt Laura. “Ik heb van kinds af aan een grote liefde voor paarden en Jens kreeg het boerderijleven met de paplepel mee. Van het één kwam het ander. We startten onze eigen kinderboerderij en noemden die ’t Sweigers.” Al snel werd de grote weide aan hun boerderij omgevormd tot een speelruimte voor geiten, schapen, alpaca’s, paarden en nog heel wat andere viervoeters. Rond het terrein legde het koppel wandelpaden aan, zodat bezoekers van dichtbij kunnen kennismaken met de dieren. Bovendien kunnen kinderen er terecht voor enkele typische boerenspelen. Denk maar aan een spelletje boerengolf, hoefijzerwerpen of blikwerpen. Ook het springkasteel is de ideale uitlaatklep voor kinderen die net iets meer energie kwijt willen.

“Onze kinderboerderij is ideaal voor verjaardagsfeestjes of schoolreizen. Elke zaterdag en zondag staat er wel iets op onze agenda”, zegt Jens. “Tijdens de week concentreren we ons nog op onze eigen job, maar ik organiseer af en toe – als mijn werkuren het toelaten – toch een feestje op woensdag. Jongeren een fijne namiddag bezorgen vind ik nu eenmaal ongelofelijk fijn”, glundert Laura.

[Lees verder onder de foto.]

Ervaring voor het leven

KLJ is een rode draad doorheen de levens van Jens en Laura, en dat heeft zo zijn invloed op de kinderboerderij. “Met de KLJ gaan we altijd op kamp bij boeren thuis”, zegt Jens. “Zo kunnen leden kennismaken met het boerenleven en de producten die landbouwers leveren. Op sommige momenten steken we zelfs een handje toe.” Dat landelijke en lokale probeert het koppel ook via hun kinderboerderij in de kijker te zetten. “Ons hoeve-ijs en onze melk komen van een boer hier verder in de straat”, vertelt Jens. “Daarnaast verkopen we zelfgekweekte aardappelen en groenten in onze automaat.”

Laura en Jens hebben bovendien heel wat ervaring opgedaan als leiding. “Als KLJ’er organiseerden we vaak evenementen voor groot publiek. Die kennis zorgt ervoor dat we weten wat we allemaal moeten regelen voor een feestje of evenement op onze boerderij”, zegt Jens. “Denk maar aan een brouwer contacteren, het evenement aanvragen bij de gemeente, promotie maken via verschillende kanalen...” “Daarnaast leerden we activiteiten geven aan kinderen en jongeren”, vult Laura aan. “Ook dat komt van pas, want afgelopen zomervakantie organiseerden we voor het eerst een boerderijkamp voor kinderen van 3 tot 10 jaar.”

[Lees verder onder de foto.]

Een goed netwerk

Het KLJ-koppel krijgt ook heel wat hulp van familie en vrienden. “Mijn mama en zus steken al eens een handje toe”, legt Laura uit. “Je kan hen vooral vinden achter de bar, daar bedienen ze iedereen met een brede glimlach.” “En vorig jaar schoten heel wat vrienden uit de KLJ te hulp nadat we schade hadden opgelopen door een storm”, vult Jens aan. “Daardoor besefte ik eens te meer dat je in KLJ vrienden maakt op wie je kan rekenen.” Dankzij het brede netwerk van Jens en Laura kan de boerderij zich verder ontwikkelen. “Onlangs organiseerden de plaatselijke Ferm en de Landelijke Gilden een sneukeltocht”, vertelt Laura. “Een van de stopplaatsen van die tocht was onze kinderboerderij. Het is altijd fijn als je iets voor elkaar kan betekenen.”

[Lees verder onder de foto.]

Mooie dromen

Momenteel is de kinderboerderij open in het weekend. Af en toe vindt er een evenement plaats, maar het koppel droomt van meer. “Ooit wil ik hier mijn fulltime job van maken”, zegt Laura. “Ik wil al van kinds af aan een pannenkoekenhuisje uitbaten, dat kunnen we misschien wel combineren met de boerderij.” Ook Jens ziet het groots. “Ik wil nog graag een feestzaaltje bouwen”, zegt hij. “Zo kunnen we grotere evenementen organiseren in de toekomst.”

Het paardenpension dat het koppel, naast de kinderboerderij, ter beschikking heeft, willen ze ook nog meer gebruiken. “In de toekomst wil ik huifkartochten aanbieden”, droomt Laura luidop. “Vroeger was ik vaak op tocht met mijn familie en nam ik deel aan wedstrijden: het plezier dat ik toen beleefde, wil ik graag doorgeven aan onze bezoekers.”

Tekst & foto: Cynthia Vandewalle

Jouw verhaal in de Hélaba?

Ben jij ook altijd onder de indruk van die verhalen die we in de Hélaba neerpennen? En denk jij bij het lezen aan een straf verhaal dat je graag met alle KLJ’ers deelt? Laat het ons weten!

Deel je verhaal