Skip to main content

Wat zeggen jongeren van het platteland over dorpsfeesten?

Nationaal

22 juni 2021

Ieder dorp heeft er wel een: een dorpsfeest waar alle inwoners op te vinden zijn. Het jaarlijkse eetfestijn, de rommelmarkt waaraan iedereen deelneemt, de kermis waarop jong en oud zich uitleeft… Maar wat zijn de grootste verschillen tussen een dorpsfeest en een stadsevenement? Sander Van Beneden (20) van KLJ Bassevelde geeft tekst en uitleg.

“Mijn KLJ-afdeling neemt deel aan vier evenementen in Bassevelde”, vertelt Sander. Gezelligheid en naamsbekendheid staan dan altijd voorop. “Speciaal voor de vierjaarlijkse Ezelsstoet maken we een wagen met daarop reclame voor onze startdag, om zo hopelijk wat nieuwe leden te werven. Achter de wagen lopen dan onze vendeliers en wimpeliers. En we delen snoepjes en kaartjes uit.”

Zoals vele dorpen en steden heeft Bassevelde ook een jaarmarkt. “De twee scholen van Bassevelde bezoeken ‘s ochtends de jaarmarkt, waar wij aan onze stand uitleg geven over onze KLJ. ’s Middags is er een groot mosselfestijn waar zo’n 800 tot 1.000 mensen komen eten”, aldus Sander. “Wij helpen daar met opdienen en afwassen. Dat is een geste van ons als vereniging naar andere verenigingen. Wij helpen hen, zodat zij ons later misschien ook eens willen helpen.”

[Lees verder onder de foto.]

© Erkan Yalcin

Tonen wat we kunnen

Dan is er ook nog het jaarlijkse ‘Ezelen in den hof’, een klein evenement bedoeld voor de Basseveldenaren. Sander vertelt: “Het is een dag vol met activiteiten, eetstandjes, een springkasteel, een podium met liveband… Tegen de avond geven wij er een demonstratie vendelen, wimpelen en volksdansen. Zo kan iedereen zien dat KLJ Bassevelde nog steeds zijn best doet op de sportfeesten.” Ook voor de ouders van de leden is het een leuke dag, deelt Sander mee. “De sportfeesten zijn vaak ver uit de buurt, waardoor de ouders niet kunnen komen kijken. Maar op Ezelen in den hof kunnen ze ook het resultaat zien van het harde werk van hun kind(eren).” 

“Liever een evenement in mijn dorp dan in de stad”

Sander Van Beneden - KLJ Bassevelde

“Tot slot is er nog de kersthappening, elk jaar op kerstdag”, vertelt Sander. “Dat is het enige evenement waaraan we een beetje geld verdienen. Alle verenigingen uit de buurt hebben er een standje en verkopen allerlei dingen. Wij verkopen daar wat drank en croque-monsieurs.” En dat die kersthappening een echte KLJ-traditie is, is wel duidelijk. “Dan komen er altijd oud-KLJ’ers een praatje slaan.” Tot slot is er ook de traditie dat KLJ Bassevelde zorgt voor een levende kerststal, met echte dieren en een paar verklede KLJ’ers.

Deelnemen aan evenementen zorgt ervoor dat mensen uit de buurt de KLJ kennen. “Bovendien is het altijd eens leuk als mensen hun appreciatie uiten en komen vertellen dat ze het geweldig vinden wat we allemaal doen om de kinderen en jongeren een leuke tijd te bezorgen.”

[Lees verder onder de foto.]

Praatje met iedereen

Lokale evenementen zijn leuk, maar er zijn ook grote evenementen in de stad. Waar zit dan het grote verschil? Sander: “Als ik naar een groot evenement in een stad ga, blijf ik bij mijn vrienden met wie ik daarnaartoe ben gegaan. Ik ga bijna nooit met andere mensen spreken, in tegenstelling tot op een evenement hier in Bassevelde. Daar zie ik wel wie ik tegenkom, want er zijn altijd mensen die je kent.” Uiteraard zijn evenementen in een stad ook veel groter dan evenementen in een dorp, maar dat vindt Sander niet zo erg. “De evenementen hier in Bassevelde zijn bescheiden en dat heeft wel zijn charme. Er heerst een intiemere sfeer. Vergeleken met de grote evenementen in een stad is dit een heel andere ervaring.”

Sander zit op kot en weet dus hoe het is om in een stad én op het platteland te wonen. “Als ik later kan kiezen, zou ik veel liever op het platteland blijven wonen dan permanent te verhuizen naar de stad. In de stad is alles dichtbij en vlot bereikbaar, maar de ruimte is er beperkt. Ik ga liever wonen in een dorp waar veel rust en ruimte is.” Als hij kan kiezen, gaat hij liever naar een evenement in ‘zijn’ Bassevelde dan naar een evenement in een stad. “Vooral door de mensen rond mij. Ik heb er veel vrienden en ken er veel volk. Bassevelde is gewoon de plek waar ik mij thuis voel."

Tekst: Merel Wauters