Skip to main content

Wat doet die appelboom bij KLJ Essen-Hoek?

Nationaal

23 maart 2023

Een appelboom planten op vraag van de paus? Dat is exact wat KLJ Essen-Hoek drie jaar geleden deed. Met de klimaatcrisis, biodiversiteitscrisis en gezondheidscrisis in het achterhoofd riep paus Franciscus in 2015 iedereen op om zich op ecologisch vlak te bekeren. Zijn doel: de negatieve gevolgen op het milieu door menselijk handelen beperken. Als bewijs dat ze die oproep ernstig nemen, plantten heel wat groepen en verenigingen een fruit- of vruchtenboom.

Een fruit- of vruchtboom staat symbool voor de oproep van de paus om de vruchten van de aarde te delen. Bovendien duurt het enkele jaren vooraleer er vruchten aan een boom komen. Ook dat is symbolisch: het vraagt soms geduld voor we de resultaten van onze inspanningen zien. Omdat KLJ Essen-Hoek die boodschap zo mooi vindt, plantte de afdeling een appelboom naast het KLJ-lokaal.

“We vinden het belangrijk dat onze leden zich kunnen amuseren op de KLJ én dat ze iets kunnen bijleren”

Luna Delcroix

“Elke twee maanden organiseren vrijwilligers uit ons dorp een misviering met de focus op kinderen en jongeren”, begint Tinne Broos van KLJ Essen-Hoek het verhaal. “Er worden dan leuke liedjes gezongen en de kinderen en jongeren spelen vaak een toneeltje. We hebben een goed contact met die vrijwilligers, dus toen één van hen de pauselijke oproep las in het parochieblad, vroeg ze of dat iets voor onze KLJ zou zijn. Aangezien ik toen K-verantwoordelijke was, stelde ik dat idee voor tijdens de volgende vergadering.”

KLJ Essen Hoek appelboom

Bijleren op de boomquiz

“Iedereen was meteen enthousiast over de boom”, glundert Tinne. “We gingen naar een tuincentrum in het dorp, kochten er een appelboom en plantten die naast het lokaal. Bij de boom kwam ook een bord waarop we een inspirerende tekst hebben geschilderd. Tijdens de eerstvolgende activiteit namen we de tijd om aan onze leden uit te leggen waarom de boom er is gekomen.” “Onze leidingsploeg vindt het belangrijk dat leden zich amuseren op de KLJ, maar we willen ook dat ze iets bijleren”, vult Luna Delcroix aan. “We besloten daarom om met de leden te quizzen over de boom. Zoiets doen we wel vaker, we organiseren jaarlijks bijvoorbeeld ook de boerderijquiz. Dan merken we dat niet alle leden weten waar melk vandaan komt. Het is leuk om hen die info op een speelse manier te laten ontdekken.”

“Natuurlijk is de boom niet het enige wat we doen in het teken van duurzaamheid”, gaat Luna verder. “We doen ook ons best om juist te sorteren, zowel in ons eigen lokaal als op kamp. Tijdens kampen en activiteiten vragen we onze leden een eigen drinkbus mee te nemen. Enkele jaar geleden hebben we al onze leden zelfs een drinkbus cadeau gedaan. Tot slot doen we jaarlijks mee aan ‘Operatie Proper’, waarbij we zwerfvuil rapen in de gemeente.”

“Binnenkort kunnen we onze eigen appels uitdelen of gebruiken tijdens kookactiviteiten”

Tinne Broos

Vieruurtje van eigen kweek

“Naast het ecologische aspect is er nog een groot voordeel aan de appelboom”, sluit Tinne af. “We koken en bakken vaak op de KLJ en geven de leden telkens een vieruurtje. Elke activiteit een koekje of chocolaatje is niet zo gezond, dus vinden we het fijn dat we binnenkort onze eigen appels kunnen uitdelen of gebruiken tijdens de kookactiviteiten. Die zullen extra smaken!”

 

Tekst en foto: Jessie Broos