Skip to main content

Voorzitter Lot vindt het een eer dat ze voor KLJ mag werken

21 mei 2021

Lot De Kimpe (25) was lid en leiding van haar lokale KLJ-afdeling. Als voorzitter van KLJ Oost-Vlaanderen was ze bovendien ook enkele jaren bovenlokale vrijwilliger. Lot studeerde Toegepaste Taalkunde en behaalde een educatieve master. Na haar studies belandde ze bij KLJ en nu geeft ze inkijk in haar job.

“Toen ik net afstudeerde, was er een vacature vrij voor pedagogisch medewerker”, vertelt Lot.  “Ik was daarvoor al aan de slag als vrijwilliger en deed dat werk echt graag. Het leek me fantastisch om van mijn hobby mijn beroep te kunnen maken.” Dus solliciteerde Lot als pedagogisch medewerker en werd ze ook aangenomen. “Ik kreeg maar niet genoeg van KLJ. Toen Isaak, de vorige voorzitter, vertrok, leek het mij de ideale kans om KLJ op nationaal niveau echt te leren kennen en om de beweging te helpen groeien.” En ondertussen is Lot al zo’n 10 maanden de voorzitter van KLJ.

 

De jobinhoud

Lot omschrijft haar job als voorzitter als volgt: “Ik ben eindverantwoordelijke voor het bewegingsbeleid en alles waar we met de beweging naartoe willen. Bij KLJ hebben we langetermijndoelen. Om die te bereiken zijn vrijwilligers en beroepskrachten met allerlei dingen bezig. Het is mijn taak om daar het overzicht van te behouden. Samen met hen ontwikkel ik ook een doordachte visie waar KLJ voor staat en waar we voor willen gaan.” Eindverantwoordelijke zijn, betekent ook leidinggeven aan collega-beroepskrachten. “Ik begeleid en ondersteun collega’s, ik help hen om hun job goed uit te oefenen.” De voorzitter van KLJ is meteen ook het gezicht en de woordvoerder van de beweging. “Stel dat KLJ zich in de media moet uitspreken over een bepaald thema of we komen naar buiten met een bepaalde visie, zal ik dat altijd doen. Als de pers belt, zal ik opnemen.” (lacht)

Dat is nog niet alles. Als voorzitter is Lot ook financieel de eindverantwoordelijke. “Ik zie er op toe dat het geld dat we uitgeven bij KLJ goed besteed is en dat we wijze beslissingen nemen zodat KLJ op lange termijn financieel gezond blijft.” En tot slot is Lot ook crisiscoördinator. “Als er zich ergens binnen KLJ een ernstige situatie voordoet, ben ik diegene die het overzicht moet behouden. Het is mijn taak om alles te coördineren: wie gaat er ter plaatse, moet er iets gecommuniceerd worden? Er wordt van mij verwacht dat ik het hoofd koel kan houden op dat moment.”

 

Prachtig doel

Werken voor KLJ is geweldig, vindt Lot. “Ik kan me inzetten voor een fantastisch doel: kinderen en jongeren een groot deel van hun jeugd een plek geven om zich te amuseren, om te experimenteren, om te groeien in een veilige omgeving. Zo krijgen die kinderen en jongeren veel kansen. Maar als jij de persoon bent die hen die kansen geeft, zorgt dat er ook voor dat je zelf heel veel voldoening uit je job haalt.”

Zin gekregen om bij KLJ te werken of stage te lopen?

Check hier onze vacatures
Lot, voorzitter KLJ