Skip to main content

KLJ loopt mee in de Pride, maar waarom precies?

Nationaal

14 mei 2024

Op zaterdag 18 mei loopt KLJ trots mee in de Pride in Brussel. Dat evenement is het sluitstuk van een week vol activiteiten waar de LGBTQIA+-gemeenschap op een positieve manier in de kijker wordt gezet. We vieren er de vooruitgang die we in LGBTQIA+-rechten hebben geboekt, maar vragen er ook blijvend aandacht voor de discriminatie en ongelijkheid waar deze gemeenschap ondanks alle mooie initiatieven nog steeds mee geconfronteerd wordt. Omdat we met ‘KLJ voor iedereen’ bouwen aan een plek waar iedereen zichzelf kan zijn, mogen wij daar niet ontbreken. Wandel, dans en feest jij met ons mee? 

Wist je dat België - op Nederland na - het eerste land was dat een huwelijk met een partner van hetzelfde geslacht officieel mogelijk maakte? Je staat er misschien niet bij stil, maar het was niet altijd vanzelfsprekend om te kiezen wie je graag wil zien. De traditionele ideeën over man en vrouw bepalen nog steeds vaak wat kan, mag en soms als vreemd wordt gezien, maar daar zetten we ons tegen af. Bij KLJ mag je zijn wie je wil zijn, mag je je uitdrukken hoe je wil en mag je vooral graag zien wie je graag ziet; love is love

 

Om onze boodschap kracht bij te zetten wandelen wij samen met andere jeugdwerkorganisaties mee in de Pride op zaterdag 18 mei. Zo maken we een duidelijk statement en bouwen we verder aan een plek die vrij is van uitsluiting; een plek waar alle kinderen en jongeren zich thuis mogen voelen. Wil jij graag meewandelen? We verzamelen om 14u aan de BOZAR. Ga op zoek naar de KLJ voor iedereen-vlag of neem contact op met Koen, hij bezorgt je alle informatie.  

Wat kan ik als KLJ’er doen? 

Los van deze dag kan jij als KLJ’er met en in je afdeling ook een steentje bijdragen. Onder het thema ‘relaties en seksualiteit’ vind je een heleboel tips & tricks terug om iedere activiteit aan een plek te werken waar iedereen zichzelf kan zijn. Met volgende vuistregels kan je meteen aan de slag: 

  1. Denk na over de kleine dingen die je kan en wil doen. Verdeel je groep bij een spel niet steeds in jongens en meisjes, vervang de plaatjes van man en vrouw bij het sanitair door een icoontje van een wc en gebruik in je communicatie neutrale en brede termen zoals 'leiding' en 'ouders' (in plaats van 'leidster', 'leider', 'mama' of 'papa'). 

  1. Stel jezelf voor met je voornaamwoorden als je je daar goed bij voelt. Zo open je het gesprek en creëer je actief ruimte voor anderen om zich op een andere manier dan traditioneel uit te drukken. 

  1. Vermijd stereotypen die discriminatie in de hand werken, zelfs al bedoel je het goed. Denk bij het inkleden van je activiteiten aan alternatieven. Er zijn tal van mogelijkheden om te laten zien dat mensen meer zijn dan enkel dat ene handgebaar, kledingstuk of typetje dat je wil naspelen. 

  1. Reageer altijd op seksistische en andere discriminerende taal. Maak duidelijk dat er op KLJ nooit plaats is voor zulke uitspraken, ongeacht wie ze doet. 

  1. Ga in gesprek. Waarom zegt deze persoon zo'n dingen? Wat wil die daarmee bereiken? Leg elkaar uit waarom bepaalde woorden kwetsend zijn, ook al zijn ze niet per sé zo bedoeld. Hiervoor neem je de persoon best even apart, zodat je kan uitleggen dat zo’n uitlating ervoor zorgen dat sommige kinderen en jongeren zich niet welkom voelen.  

  1. Maak het niet groter dan het is. Je hoeft er helemaal geen ding van te maken. Door de uitlating af te keuren, kort in gesprek te gaan en uit te leggen waarom we dat bij KLJ niet tolereren, is eigenlijk de kous af. Door steeds kort en bondig te reageren verklein je bovendien de kans op herhaling.