Op zaterdag 17 mei kleurt KLJ trots mee de Pride in Brussel. Dat evenement is het sluitstuk van een week vol activiteiten waar de LGBTQIA+-gemeenschap op een positieve manier in de kijker wordt gezet. We vieren er de vooruitgang die we in LGBTQIA+-rechten hebben geboekt, maar vragen er ook blijvend aandacht voor de discriminatie en ongelijkheid waar deze gemeenschap - ondanks alle mooie initiatieven - nog steeds mee geconfronteerd wordt. Omdat we met ‘KLJ voor iedereen’ bouwen aan een plek waar iedereen zichzelf kan zijn, mogen wij daar niet ontbreken. Wandel, dans en feest jij met ons mee?
KLJ loopt mee in de Pride, maar waarom precies?
Nationaal
2 mei 2025
In aanloop naar de Pride kleurt KLJ paars. Die kleur staat symbool voor liefde, moed en solidariteit — en zet de diversiteit van graag zien extra in de verf. Met enkele paarse logo’s, profielfoto’s en de hashtag #LoveIsLove tonen we dat je in KLJ graag mag zien wie je wil. Zo bouwen we mee aan een warme, inclusieve KLJ voor iedereen.
Doe jij ook mee? Ga in het paars naar je activiteit of de Pride, gooi wat paarse glitters in het rond of verras ons met jouw meest originele paarse accessoire. Alles mag, niets moet — het belangrijkste is dat jij je goed voelt.
Om onze boodschap kracht bij te zetten, wandelen wij samen met andere jeugdwerkorganisaties mee in de Pride op zaterdag 17 mei. Zo maken we een duidelijk statement en bouwen we verder aan een plek vrij is van uitsluiting waar alle kinderen en jongeren zich thuis mogen voelen. Meedoen kan op verschillende manieren:
-
Vanaf 11u ben je welkom op de ‘Potluck’ aan de Ambrassade (Leopoldstraat 25, 1000 Brussel). Breng wat mee om te eten en maak kennis met peers die het thema net als jou een warm hart toedragen.
-
Wil jij graag meewandelen? We verzamelen vanaf 13u30 aan de BOZAR om rond 14u mee te starten met de Pride.
-
Samen uit, samen thuis. Na de Pride sluiten we gezamenlijk af met een drankje op de Ambrassade.
Wat kan jij als KLJ’er doen?
Los van deze dagen kan jij als KLJ’er met en in je afdeling ook je steentje bijdragen. Onder het thema ‘relaties en seksualiteit’ vind je een heleboel tips & tricks terug om iedere activiteit aan een plek te werken waar iedereen zichzelf kan zijn. Met volgende vuistregels kan je meteen aan de slag:
- Denk na over de kleine dingen die je kan en wil doen: verdeel je groep bij een spel niet steeds in jongens en meisjes, vervang de plaatjes van man en vrouw bij het sanitair in een icoontje met een toilet en gebruik in je communicatie neutrale en brede termen zoals leiding en ouders (in plaats van de ‘leidster’, ‘leider’, ‘mama’ of ‘papa’).
- Stel jezelf voor met je voornaamwoorden als je je daar goed bij voelt. Zo open je het gesprek en creëer je actief ruimte voor anderen om zich op een andere manier dan traditioneel uit te drukken.
- Vermijd stereotypen die discriminatie in de hand werken, zelfs al bedoel je het goed. Denk bij het inkleden van je activiteiten aan alternatieven. Er zijn tal van mogelijkheden om te laten zien dat mensen meer zijn dan enkel dat ene handgebaar, kledingstuk of typetje dat je wil naspelen.
- Reageer altijd op seksistische en andere discriminerende taal. Maak duidelijk dat er op KLJ nooit plaats is voor zulke uitspraken, ongeacht wie ze maakt.
- Ga in gesprek. Waarom zegt deze persoon zo'n dingen? Wat wil die daarmee bereiken? Leg elkaar uit waarom bepaalde woorden kwetsend zijn, ook al zijn ze niet per sé zo bedoeld. Hiervoor neem je de persoon best even apart, zodat je kan uitleggen dat zo’n uitlating ervoor kan zorgen dat sommige kinderen en jongeren zich niet welkom voelen.
- Maak het niet groter dan het is. Je hoeft er helemaal geen ding van te maken. Door de uitlating af te keuren, kort in gesprek te gaan en uit te leggen waarom we dat in KLJ niet tolereren, is eigenlijk de kous af. Door steeds kort en bondig te reageren verklein je bovendien de kans op herhaling.
Meer weten?
Wil je meer weten over gender, seksualiteit of inclusie? Deze organisaties en tools helpen je op weg:
- Komaf.be heeft een heleboel waardevolle artikels over gender en diversiteit.
- De Genderkoek van Wel Jong helpt je om het verschil tussen geslacht, genderidentiteit en expressie te begrijpen.
- Wel Jong is een belangenverdediger en jeugdorganisatie die jongeren verbindt rond gender en seksualiteit.
- Çavaria behartigt de belangen van LGBTI+ personen. Ook zij hebben een heleboel interessante artikels rond het thema.
Zit je nog met vragen?
Met al je vragen of bezorgdheden kan je terecht bij onze inclusiemedewerker Koen. Hij helpt je met plezier verder.