Skip to main content

Starten met een nieuwe leeftijdsgroep? Deze KLJ's deden het!

Nationaal

5 december 2022

Heb je alleen leden die ouder zijn dan 12 of 16 jaar en wil je je ook richten op jongere leden? Start dan een nieuwe leeftijdsgroep, net zoals KLJ Lovendegem, KLJ Kluizen, KLJ Wuustwezel en KLJ Meerle.

KLJ Lovendegem heeft een nieuwe -9

"Zouden we genoeg leiding hebben om er een nieuwe groep bij te nemen? We maakten een voorbeeldverdeling en zagen zo dat het mogelijk was. Al snel ging er een werkgroep aan de slag. Die dacht na over de praktische aanpak en werkte een ledenwerving uit."

"We staken flyers van onze startdagen in alle brievenbussen van Lovendegem. Dat doen we normaal niet, maar voor de nieuwe -9 maakten we een uitzondering. Daarnaast gingen we langs op scholen en maakten we reclame bij ouders."

"Als je afdeling het aankan, is een -9 opstarten echt een aanrader. Het is een fantastische leeftijdsgroep en je zorgt zo voor een mooie doorstroom naar je oudere leeftijdsgroepen."

Ook KLJ Kluizen richt zich op de -9

"Pas in juni hakten we de knoop door: we zouden vanaf het nieuwe werkjaar starten met een nieuwe leeftijdsgroep. Het was even zwoegen en zweten om alles aan te kondigen en rond te krijgen. Onze tip voor andere KLJ's: begin ruim op voorhand alles te plannen."

"Onze werkgroep Ledenwerving pluisde de KLJ-website uit, op zoek naar alle info over een -9-werking. Nadien vroegen wij een Vorming op Maat aan. Daarbij overliepen we verschillende stappen en bleek dat onze werking klaar is voor een nieuwe leeftijdsgroep. Onvoldoende ruimte voor drie leeftijdsgroepen was ons enige (mogelijke) struikelblok. We losten het op door een nauwe samenwerking met het naburig schooltje: wij mogen wekelijks gebruikmaken van hun speelplaats met afdak. Nadien zijn we nog gaan luisteren bij KLJ’s die al een -9-werking hebben om zo nog meer informatie te verzamelen."

"In de zomervakantie en in september voerden we promo. Daarvoor maakten we een geboortekaartje van onze nieuwe leeftijdsgroep. Die vielen erg in de smaak. We plaatsten ook reclameborden in het dorp, gingen langs in scholen en organiseerden een kleurwedstrijd en een fotowedstrijd op sociale media. Als je vroeger met de promo begint, kan je misschien al aan het einde van een schooljaar langsgaan in de derde kleuterklas. Zo kan je de toekomstige -9-leden al warm maken voor september."

Jonge leden bij KLJ Wuustwezel

"Ook wij hebben sinds dit jaar een nieuwe -9-groep. De meeste activiteiten die we organiseren, werken we uit rond een grote knuffelbeer genaamd ‘Bob’. Bob speelt telkens de spelletjes mee en we hebben een vriendenboekje waar zowel Bob, de leiding als de leden iets in kunnen zetten."

"Onze tips voor het opstarten van een nieuwe leeftijdsgroep:

  • Denk na over welke activiteiten geschikt zijn voor je nieuwe leeftijdsgroep.
  • Denk na of je nieuwe leeftijdsgroep mee kan op je groot kamp of dat er een apart kamp nodig is.
  • Ga langs in de scholen, speel spelletjes op de speelplaats en geef geen saaie uitleg, maar speel een toneeltje in de klas.
  • Maak een duidelijke infobrochure of flyer waar meer info over de werking van je KLJ en startdag opstaat.
  • Sta op de (start)activiteit klaar met een grote glimlach en veel enthousiasme!"

KLJ Meerle staat volledig achter de nieuwe groep

"Tijdens onze bestuursdag beslisten we dat we met een -9 zouden beginnen. Iedereen stond meteen achter het idee, wat trouwens zeer belangrijk is! Pas wanneer iedereen akkoord is, kan je concrete plannen en duidelijke afspraken maken. Omdat onze leidingsgroep bijna helemaal nieuw is, gaan ze ook op trainingsdagen om extra info te krijgen."

"In de eerste week van het nieuwe schooljaar gingen we we met elke klas uit de lagere school een half uurtje gaan. We speelden vooral spelletjes die geregeld op de KLJ aan bod komen en gaven uitleg over onze jeugdbeweging. Nadien hebben we bij alle kinderen van de lagere school een uitnodiging voor de startdag en extra info over de KLJ in de brievenbus gestoken."

 

Ga zelf aan de slag!

Wil je graag een nieuwe leeftijdsgroep oprichten?

Check hier of je er klaar voor bent