Skip to main content

KLJ Kruibeke is een goede huisvader: “Het lokaal zit vol handige snufjes”

Nationaal

23 maart 2023

Voor veel KLJ’ers is hun KLJ-lokaal als een tweede thuis. Het is de plek waar ze vele uren doorbrengen tijdens activiteiten, vergaderingen en leefweken. Dat lokaal goed verzorgen is dus belangrijk. Dat vinden ze ook bij KLJ Kruibeke, waar ze veel aandacht besteden aan allerlei snufjes in het lokaal en ingenieuze systemen bedenken om alles netjes te houden. 

“Nadat ons oude lokaal afbrandde, zetten onze oud-leiding en onze vzw een tiental jaar geleden een nieuw lokaal. We hebben van dat moment gebruikgemaakt om ons lokaal vol snufjes te steken”, zegt Stijn De Ryck (21), een van de lokaalverantwoordelijken bij KLJ Kruibeke. “We dachten na over een centrale aansturing van de verlichting: met onze ‘alles uit’-functie kunnen we met een druk op de knop alle lichten doven. Omdat we merkten dat we de ventilatie vaak vergaten uit te schakelen, hebben we die ook gekoppeld aan de ‘alles uit’-functie. Daarna hebben we er ook nog ons alarmsysteem op aangesloten. Zodra we de beveiliging aanzetten, schakelt die meteen alle lichten en de ventilatie uit. Zo verbruiken we niet onnodig elektriciteit.”

“Veel klusjes kunnen we zelf doen, want er zitten heel wat handige mensen in onze KLJ”

Stijn De Ryck

Jullie letten wel heel goed op het verbruik in het lokaal. 

“Klopt. Een jaar geleden eindigde het contract met onze energieleverancier en kregen we een nieuw contract. De gas- en elektriciteitsprijzen waren vervijfvoudigd. Dan sta je er wel eens bij stil. We hebben ook een digitale meter. Die geeft ons meer inzicht in ons energieverbruik en als je die koppelt aan een online tool, kan je direct al je verbruik opvolgen. Je ziet dus waar of wanneer er verbeterpuntjes mogelijk zijn. Zo hebben we ondertussen slimme stekkers voor onze koelkast en diepvries, waardoor we die toestellen van op afstand in- en uit- kunnen schakelen. Voor onze koelkast is het bijvoorbeeld voordeliger om die slechts op bepaalde tijdstippen aan te zetten.”

Kosten al die ingrepen niet heel veel?

“Je moet natuurlijk wel wat opzoekwerk doen en berekenen wat de eventuele terugverdientijd is. De centen proberen we bovendien te krijgen via sponsoring.”

“We willen onze gascondensatieketel nog vervangen door een warmtepomp. Zoiets kost wel wat, maar dankzij de sponsoring en de snelle terugverdientijd is dat zeker mogelijk. Daarnaast doen we heel veel van de werken zelf. We hebben het geluk dat er veel handige mensen in de leidingsploeg zitten of dat ze ouders hebben die wel wat kunnen. We spenderen hier dus wel wat uurtjes om alles altijd in orde te brengen.”

Lokaal KLJ Kruibeke

Verhuren jullie het lokaal ook?

“Ja, ook zo kunnen we wat kosten terugverdienen. En ook daarbij hebben we gedacht aan een slim systeem. Zo werken we niet met sleutels, maar met een AirKey-systeem. De huurders van het lokaal krijgen telkens een AirKey-badge die enkel werkt op deuren die wij op voorhand hebben geactiveerd via een platform. Ook voor onze leiding is dat handig, want zij hebben allemaal de AirKey-app op hun gsm. Zij hebben dus geen sleutels of badge nodig om in het lokaal te geraken. We kunnen dus ook geen sleutels meer verliezen en hebben altijd controle over wie in het lokaal kan.”

Je hebt toch wel wat kennis van zaken nodig om al die dingen te bedenken?

“In onze KLJ werken we met verschillende werkgroepen. Er is er eentje voor de fuif of voor de ledenwerving, maar dus ook eentje voor het lokaal. Met drie personen doen we een drietal vergaderingen per jaar. Tot voor kort was Ruben de drijvende kracht van de werkgroep. Hij wist enorm veel, maar is onlangs gestopt. Door er zelf veel mee bezig te zijn, merk ik dat ik er snel over bijleer. En eenmaal je iets gedaan of ontdekt hebt, kom je weer iets nieuws tegen.”

“Door veel met je lokaal bezig te zijn, leer je steeds meer nieuwe dingen”

Stijn De Ryck

Staan er, naast de warmtepomp, nog ingrepen op de planning?

“We willen onze TL-lampen overal nog vervangen door zuinigere ledlampen. Ook begint het lokaal op sommige plaatsen wat mankementjes te vertonen. Zo komt er ergens boven het valse plafond tocht binnen en ook de deuren zijn niet luchtdicht meer. Daar gaan we tijdens een volgende klusjesdag eens naar kijken. Tot slot onderzoeken we hoe we gebruik kunnen maken van energiedelen. Daarbij kijken we of er naburige bedrijven zijn die in het weekend – wanneer wij energie nodig hebben – hun opgewekte energie niet opgebruiken. Door energiedelen kan dat bedrijf zijn overtollige elektriciteit aan ons verkopen. Dat is een win-winsituatie voor ons beiden: het bedrijf zal er een hogere prijs voor krijgen dan als het de elektriciteit weer aan de energieleverancier verkoopt, maar voor ons zal de prijs lager liggen dan die die we betalen aan de energieleverancier.” 

 

Tekst: Jonas Smeulders / Foto: KLJ Kruibeke