Skip to main content

Een nieuwe KLJ in de grote stad: “Een andere aanpak was nodig, want niemand kende KLJ hier”

Nationaal

13 december 2022

KLJ, dat is toch een jeugdbeweging die je vooral op het platteland vindt? Klopt, maar sinds september vind je ons ook in de grote stad Antwerpen. Daar gingen enkele vrijwilligers en KLJ-werknemers aan de slag om een nieuwe KLJ-afdeling op te richten. Niet zo vanzelfsprekend als het klinkt, want veel kinderen en jongeren hadden er nog nooit van KLJ gehoord. We leggen ons oor te luister bij Emmanuel, Bjorn en Jessie die mee aan de basis liggen van de nieuwe afdeling in Hoboken.

Heel wat vrijwilligers en werknemers van KLJ zijn continu op zoek naar plaatsen waar een nieuwe KLJ-afdeling opgericht kan worden. Want alle kinderen en jongeren moeten de kans krijgen om naar de jeugdbeweging te gaan, toch? “Het viel ons op dat er nog geen enkele KLJ te vinden was in een Antwerps district. Jammer, want daar wonen heel veel kinderen en jongeren”, zegt Jessie Broos, pedagogisch medewerker bij KLJ. “In 2020 besloten we om een afdeling op te richten in de stad. Dat was best spannend en een sprong in het onbekende, want met zo’n omgeving hadden we nog maar weinig ervaring en niemand kende er ons. Nu, twee jaar later, heeft KLJ Hoboken haar eerste, succesvolle startdag achter de rug.”

"We besloten om een afdeling op te richten in de stad. Dat was best spannend en een sprong in het onbekende, want met zo’n omgeving hadden we nog maar weinig ervaring

Jessie Broos, pedagogisch medewerker bij KLJ

Groot jeugdfeest

“Als we een nieuwe afdeling willen oprichten, gaan we vrijwel meteen op zoek naar leiding. Dat doen we normaal met flyers, broodzakken en reclame op sociale media, maar in dit geval moesten we anders te werk gaan”, legt Jessie uit. “KLJ moest eerst bekend worden in de omgeving. Tijdens de Dag van de Jeugdbeweging vorig jaar organiseerden we daarom een groot jeugdfeest op een plein in Hoboken. We voorzagen springkastelen, glittertattoos, reuzegezelschapsspelen en al het nodige materiaal om ons zichtbaar te maken. Inschrijven was niet nodig en iedereen kon gratis langskomen. Na schooltijd liep het plein al snel vol met razend enthousiaste kinderen en ouders, fantastisch om te zien!”

“Tijdens die spelnamiddag was er tijd om te netwerken met mensen, die ons tips konden geven over waar we potentiële leiding konden vinden. Want zonder leiding is het natuurlijk onmogelijk om een nieuwe jeugdbeweging op te starten. In mei volgde een eerste kennismakings- en infomoment.  Adam en Emmanuel, twee jonge kerels uit de buurt, voelden het na die avond kriebelen om erin te vliegen. Bijna elke vergadering die daarop volgde, namen ze iemand nieuw mee die ook zin had om leiding te worden bij KLJ Hoboken. Zo vormden we al snel een ploegje van zes personen. De basis was gelegd.”

Enthousiaste leiding

“Natuurlijk was ik enthousiast”, glundert Emmanuel Cochez. “Ook ik merkte op dat er maar weinig jeugdbewegingen in de buurt zijn. Door er een nieuwe op te starten, zijn er weer meer kansen voor kinderen en jongeren om zich samen te amuseren. Na de infoavond in mei werd ook nog eens duidelijk dat je bij KLJ veel vrijheid krijgt om volledig je eigen ding te doen met je afdeling. Dat heeft me helemaal overtuigd om er voluit voor te gaan.”

“In september organiseerden we onze startdag en die was een succes, want we mochten iets meer dan twintig personen verwelkomen. Daar waren we heel tevreden mee”, vertelt Emmanuel. “Het zal een uitdaging blijven om KLJ bekend te maken in het gebied, want uiteraard kent niet iedereen de jeugdbeweging na onze ledenwerving. We hebben wel al een plan: we zullen infobrochures laten drukken die alle ingeschreven leden en leiding mee kunnen verspreiden, we gaan proberen om in zo veel mogelijk scholen spelletjes te spelen, en we willen online opvallen door leuke posts te plaatsen op sociale media voor en na onze activiteiten.”

Hoewel Antwerpen een grote stad is, heerst er toch een groot dorpsgevoel in Hoboken”

Bjorn Holderbeke, KLJ-vrijwilliger

Het dorpsgevoel

Nu KLJ Hoboken officieel van start is gegaan, heeft de nieuwe leidingsploeg heel wat ideeën, maar er valt natuurlijk ook nog veel te ontdekken. Om hen een handje toe te steken, worden ze begeleid door Jessie en een groepje KLJ-vrijwilligers. Bjorn Holderbeke is daar een van. “Ik heb zelf jarenlang in de KLJ gezeten en ben VKB’er (de instructeurs die de animatorcursus van KLJ begeleiden, red.). Ik groeide op in Groot-Orsmaal in Vlaams-Brabant, maar intussen woon ik al een tijdje in Hoboken. Hoewel Antwerpen een grote stad is, heerst er toch een dorpsgevoel in een district zoals Hoboken. Voor mij is dit dus een ideale plaats om te wonen én het is een mooie locatie voor een nieuwe KLJ-afdeling. Ik vind het fijn om de nieuwe leiding kennis te laten maken met het KLJ-gevoel zodat zij dat op hun beurt kunnen doorgeven aan de plaatselijke jeugd. Bovendien vind ik het geweldig om te zien dat de jongeren zich snel ontplooien tot topleiding!”

 

Tekst: Jessie Broos / Foto: KLJ Hoboken

Jouw verhaal in de Hélaba?

Ben jij ook altijd onder de indruk van die verhalen die we in de Hélaba neerpennen? En denk jij bij het lezen aan een straf verhaal dat je graag met alle KLJ’ers deelt? Laat het ons weten!

Deel je verhaal