Je kijkt er al een hele week naar uit: je legt je uniform de avond voordien netjes klaar, je zet je wekker extra vroeg en in de ochtend ben je verenigd met honderden andere jongeren uit verschillende jeugdbewegingen. Inderdaad, het gaat om Dag van de Jeugdbeweging! Maar er ontbreekt iets in het lijstje hierboven … Het ontbijt natuurlijk! Om Dag van de Jeugdbeweging dit jaar extra in de verf te zetten, heeft KLJ een eigen koffiekoek gecreëerd. En het beste van al? Je kan hem thuis zelf maken met het receptje hieronder! Smakelijk!
Maak je eigen KLJ-koffiekoek, hmm ...
Nationaal
20 oktober 2023
Het deeg in 10 stappen
Benodigdheden:
- 500g bloem
- 250g koud water
- 30g gist
- 50g suiker
- 10g zout
- 50g boter
- 200g toerboter (harde boter)
Stap 1
Doe alle ingrediënten zonder de toerboter samen en kneed ze in een keukenrobot of met de hand tot een mooi geheel.
Stap 2
Rol het deeg uit tot 1 cm in een mooi vierkant
Stap 3
Laat het deeg 5 minuten rusten in de koelkast.
Stap 4
Rol de toerboter met veel bloem uit tot 1 cm dikte en verdeel nadien over ½ van het uitgerolde deeg.
Stap 5
Vouw het deeg dicht zodat de toerboter volledig tussen het deeg zit.
Stap 6
Rol het deeg uit, vouw het in drie delen over elkaar en rol het opnieuw uit. Herhaal deze stap 3 keer.
Stap 7
Rol nu het deeg uit tot 1 cm dikte en snij er vierkantjes uit van 7 cm op 7 cm.
Stap 8
Leg de vierkantjes deeg op een bakplaat met bakpapier en laat ze met een handdoek erover ongeveer één uur rusten.
Stap 9
Nu het deeg gerezen is, kan je het bakken in de oven. Zet de koeken 18 minuten lang in een voorverwarmde oven van 210°C.
Stap 10
Nu de koeken in de oven zitten kan je aan de vulling beginnen.
.jpg?style=W3sianBlZyI6eyJxdWFsaXR5Ijo3NX19LHsicmVzaXplIjp7ImZpdCI6Imluc2lkZSIsIndpZHRoIjoxNDAwLCJoZWlnaHQiOm51bGwsIndpdGhvdXRFbmxhcmdlbWVudCI6dHJ1ZX19XQ==&sign=e8033d69764a1e0abe70f2eb924c03c402a66f75318ffd3783d05721f12217f5)
De vulling in 10 stappen
Benodigdheden:
- 1l melk
- 1 ei
- 70g eigeel
- 200g suiker
- 80g maïzena
- Frambozenconfituur
- Optioneel: rode kleurstof
Stap 1
Doe de melk in een kookpot en zet op een middelmatig vuurtje.
Stap 2
Doe de helft van de suiker bij de melk. Bij de andere helft voeg je het ei en het eigeel toe. Mengen maar!
Stap 3
Vervolgens doe je de maïzena bij het eimengsel.
Stap 4
Wanneer de melk kookt, giet je een beetje van de warme melk bij het eimengsel en roer je dit erdoor. Al roerend voeg je daarna het mengsel bij de kokende melk toe. Laat het geheel 1 minuut doorkoken.
Stap 5
Laat de pudding afkoelen.
Stap 6
Eenmaal de pudding is afgekoeld, kan je hem mengen met de frambozenconfituur. Tip: gebruik een beetje rode kleurstof om het echte KLJ-rood te verkrijgen!
Stap 7
Nu kan je de koeken uit de oven halen en deze doormidden snijden.
Stap 8
Spuit nu de pudding met een spuitzak op een open helft van de opengesneden koffiekoeken.
Stap 9
Doe de koek dicht en draai ze met de onderkant naar boven.
Stap 10
Om af te werken leg je het KLJ-sjabloontje op de koek en strooi je er met een zeefje wat bloemsuiker over. Neem het sjabloontje er voorzichtig weer af en je KLJ-koffiekoek is klaar!
Bike bike bik, smakelijk!
KLJ-koffiekoek in de (s)maak
.jpg?style=W3sianBlZyI6eyJxdWFsaXR5Ijo3NX19LHsicmVzaXplIjp7ImZpdCI6Imluc2lkZSIsIndpZHRoIjpudWxsLCJoZWlnaHQiOjkwMCwid2l0aG91dEVubGFyZ2VtZW50Ijp0cnVlfX1d&sign=1b59bc8a65aaf9187d3850de538a2d773f398b856e4516e98768428eb3b8413d)
.jpg?style=W3sianBlZyI6eyJxdWFsaXR5Ijo3NX19LHsicmVzaXplIjp7ImZpdCI6Imluc2lkZSIsIndpZHRoIjpudWxsLCJoZWlnaHQiOjkwMCwid2l0aG91dEVubGFyZ2VtZW50Ijp0cnVlfX1d&sign=ca441e3468ef9329b5022fe59325def66d066b0f52af9bc727d0808b34a189db)
.jpg?style=W3sianBlZyI6eyJxdWFsaXR5Ijo3NX19LHsicmVzaXplIjp7ImZpdCI6Imluc2lkZSIsIndpZHRoIjpudWxsLCJoZWlnaHQiOjkwMCwid2l0aG91dEVubGFyZ2VtZW50Ijp0cnVlfX1d&sign=5b38c87db766bc1673943a68c690821a4a2f620eb0669667d8c757102905cb14)
.jpg?style=W3sianBlZyI6eyJxdWFsaXR5Ijo3NX19LHsicmVzaXplIjp7ImZpdCI6Imluc2lkZSIsIndpZHRoIjpudWxsLCJoZWlnaHQiOjkwMCwid2l0aG91dEVubGFyZ2VtZW50Ijp0cnVlfX1d&sign=9823af0d40b3cb8b8764e712954be9f14700fb66cbfebb3d818e5174eb6c6df8)
.jpg?style=W3sianBlZyI6eyJxdWFsaXR5Ijo3NX19LHsicmVzaXplIjp7ImZpdCI6Imluc2lkZSIsIndpZHRoIjpudWxsLCJoZWlnaHQiOjkwMCwid2l0aG91dEVubGFyZ2VtZW50Ijp0cnVlfX1d&sign=b3c478138b74d28c90eed90a3d1fbe4aa0af932c304940dead0acc2a512cdecc)
.jpg?style=W3sianBlZyI6eyJxdWFsaXR5Ijo3NX19LHsicmVzaXplIjp7ImZpdCI6Imluc2lkZSIsIndpZHRoIjpudWxsLCJoZWlnaHQiOjkwMCwid2l0aG91dEVubGFyZ2VtZW50Ijp0cnVlfX1d&sign=96ce5e780ce50b0f86f420444465dd38bfc54ab3045aa161e6f8476163d0ef9e)
Dit recept werd gemaakt door Leine Vermeulen van Bakkerij Vermeulen.